Θεσσαλονίκη… παντός καιρού!

Οι εποχές στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι το ρευστό. Μπορεί ένα πρωί του φθινοπώρου να είναι πιο ζεστό από ένα καλοκαιρινό απόγευµα, ενώ µία ανοιξιάτικη βραδιά πιο ψυχρή από ένα χειµωνιάτικο µεσηµέρι. Οποιαδήποτε καιρική συνθήκη, όµως, δεν έχει σταθεί ικανή να στερήσει στους Θεσσαλονικείς τη βασικότερη εναλλακτική πηγή ενέργειας της πόλης: τη διασκέδαση. Η καλοπέραση µε φαγητάκι, γλυκάκι, ποτάκι (ή τα ίδια στον υπερθετικό βαθµό) για τη Θεσσαλονίκη είναι ό,τι το τζάκι για τον χειµώνα και το air condition για το καλοκαίρι. Απλώς, είναι all season.

Στα µέσα και στα έξω

Απόδειξη της κατάργησης των εποχιακών χαρακτηριστικών είναι η ροπή του ζωντανού κοινού αυτής της πόλης προς την «εξουδετέρωσή» τους. Οι Θεσσαλονικείς λατρεύουν ταεξωτερικά σαλόνια που «ξεφυτρώνουν» στα στενά και στους πεζοδρόµους του κέντρου. Και ευτυχώς, δεν απογοητεύονται ποτένα είναι καλά οι σόµπεςανιτάρια και η «ζεστή» διάθεση.

Το επιβλητικό Hermanos των αδερφών Θωµά και Θανάση είναι ακριβώς ένα τέτοιο µαγαζί στη γωνία των οδών Παλαιών Πατρών Γερµανού και Παύλου Μελά. Για τους Θεσσαλονικείς έγινε αµέσως meeting place, αφού συνδυάζει αριστοτεχνικά τις αστικές απολαύσεις του φρεσκοκοµµένου εσπρέσο και του πλούσιου brunch µε ένα από τα δηµοφιλέστερα σταυροδρόµια του κέντρου κέντρου.Δεν είναι όµως, µόνο τα pancakes και το σουφλέ, αλλά και οι µακαρονάδες του που έχουν ήδη γίνει διάσηµες. Αγαπηµένη «νότα»; Ο κατάλογος του menu σε µορφή Μπράιγ, αλλά και οι 80ς βραδιές του.

Λίγο παρακάτω, στη Μητροπόλεως µε Κοµνηνών, προστέθηκε νέο µέλος στη γειτονιά των corners. Στο Mangiare Gastro Bar τα ξεχωριστά πιάτα ζυµαρικών, αλλά και η πίτσα που ψήνεται σε ανοιχτό φούρνο σκορπίζουν άρωµα Ιταλίας σε ολόκληρο το τετράγωνο, ενώ είναι από τα ελάχιστα µέρη στον πλανήτη που θα βρείτε γλυκό καλτσόνε µε πραλίνα φουντουκιού και άχνη ζάχαρη.

Mangiare Gastro Bar

Αν οι γωνίες είναι οι πρίγκιπες της all season Θεσσαλονίκης, οι πεζόδροµοι είναι οι βασιλιάδες. Πρόκειται για τα σηµεία που δεν θα ερηµώσουν ποτέ, όσο χαµηλά και αν πέσει ο υδράργυροςή όσο ψηλά και αν φτάσει. Και στους βασιλιάδες, αρµόζει αντιµετώπιση «µεγαλειότατου», ακριβώς όπως στο Reyna στον πεζόδροµο της Αγίας Θεοδώρας. «Βασιλικό» brunch µε κις λορέν, µάφιν και κρουασάν, αλλά και µία ατελείωτη λίστα µε 50 διαφορετικές ετικέτες ελληνικών και ευρωπαϊκών αµπελώνων που είναι το ίδιο απολαυστικά στα τραπεζάκια του πεζοδρόµου ή στην cozy ατµόσφαιρα του εσωτερικού χώρου. Τη «διχωρία» του µέσαέξω υποστηρίζει φύσει και θέσει το Red Rose, που συνδυάζει το illusion της θερινής εξόδου στο προστατευµένο από τις καιρικές συνθήκες περιβάλλον της στοάς Βενιζέλου. Είτε πρόκειται για ένα ζεστό ρόφηµα είτε για ένα premium ποτό, η «σπιτική» ατµόσφαιρα του ξύλινου διάκοσµου είναι ό, τι πρέπει για ένα διάλειµµα από την καθηµερινότητα.

Reyna

Κάνουµε λιγάκι… µαµ

Ανεξαρτήτως εποχής, εορτών, αργιών και Κυριακών, η αναζήτηση νέων γεύσεων είναι πάντα ένα σπορ όπου οι Θεσσαλονικείς διαπρέπουν παραδοσιακά. Οι γειτονιές του κέντρου της πόλης µε γαστρονοµική «ταυτότητα», δεν µπορούν να µετρηθούν στα δάχτυλα. Συνεχώς, ανανεώνονται και προσθέτουν «θησαυρούς» στο σεντούκι τους. Όπως είναι το νεοφερµένο αστικό εστιατόριο Turner – Contemporary Urban Cuisine, στη Βαλαωρίτου, που κυριολεκτικά έχει µετατρέψει τη µαγειρική σε τέχνη. Μόνο ως «έργο τέχνης», άλλωστε, θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν τα πιάτα που δηµιουργούνται από τον σύγχρονο συνδυασµό πρώτων υλών από ελληνικές φάρµες, διατηρώντας την παράδοση των οικείων γεύσεων. Αντίστοιχα, στην αναζήτηση της «ντόλτσε βίτα» της Θεσσαλονίκης, το Choureal – Choux & Profiterole στο κέντρο της πόλης ήρθε πριν από λίγα χρόνια για να µας µάθει να τρώµε το σωστό, το τίµιο το προφιτερόλ. Αν ο Γιώργος Κωνσταντίνου έµπαινε µέσα στο µαγαζί θα λιποθυµούσε από συγκίνηση, καθώς εδώ η µαγεία συµβαίνει µπροστά στα µάτια των ανυπόµονων επισκεπτών: το φρέσκο προφιτερόλ φτιάχνεται live, έχοντας άπειρες επιλογές σε σοκολάτες και γαρνιτούρες, από τις κλασικές επιλογές σοκολάτας προφιτερόλ Valrhona όπως bitter, γάλακτος και πραλίνα φουντουκιού, µέχρι τις πιο ιδιαίτερες, όπως σοκολάτα µε φρούτα εποχής, ζεστή σοκολάτα ή παγωτό.

Choureal – Choux & Profiterole


Πόλη τεσσάρων εποχών

Φθινοπωρινές βόλτες, «λευκές» νύχτες και ανοιξιάτικα βράδια µοιράζονται έναν κοινό τόπο: τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη του Βορρά έχει για κάθε εποχή το κατάλληλο νυχτερινό spot, ακόµη και αν αυτό βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό µεγαθήριο ή σε ένα περίκλειστο µπαρ. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει και το Ensayar, που δεν συνδυάζει µόνο τις εποχές του χρόνου, αλλά και της ιστορίας, µε έντονα στοιχεία Art Nuveau και Rococo στη διακόσµηση. Αν περάσετε την πόρτα του αργά το βράδυ, θα βρεθείτε σε σκηνικό ξέφρενης διασκέδασηςτόσο που θα νοµίζετε ότι έχουµε µόνιµα γιορτές.

Στην άλλη όχθη της διασκέδασης, η ευχή κάθε beer lover είναι να επισκεφθεί κάποτε µία από τις καλύτερες µπιραρίες στον κόσµο. Για τον beer lover που ζει στη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι απλώς µία βραδιά στο The Hoppy Pub, στη Νικηφόρου Φωκά. Η self-service µπιραρία που ανακηρύχθηκε µία από τις 10 κορυφαίες παγκοσµίως αναζητά πάντα τις πιο ιδιαίτερες µπίρες από ανεξάρτητες µικρές ζυθοποιίες από ολόκληρο τον κόσµο και θα υπάρχει πάντα κάτι που δεν έχεις ξαναδοκιµάσει πουθενά αλλού.

Βulldogs & The Beast

Η κινητήριος δύναµη της Θεσσαλονίκης είναι αναµφίβολα οι άνθρωποί της δηµιουργούν τη ζωηρή ενέργεια που δεν εξαντλείται στους δρόµους της πόλης, αλλά πληµµυρίζει και τα στέκια της. Έτσι συνέβη και µε το Bulldogs & the Beast, στη γωνία της Αλεξάνδρου Σβώλου, έναν χώρο µε vintage ταυτότητα και µητροπολιτικό αέρα. Αυτό είναι αυταπόδεικτο για όποιον δοκιµάσει το αυθεντικό English breakfast που σερβίρουν, αλλά και το burger µε γνήσιο Black Angus Ιρλανδίας που είναι περήφανα η κορωνίδα του καταλόγου. Στην υπέροχα «ενεργειακή» µπάρα του µαγαζιού, υπάρχουν 30 διαφορετικές ετικέτες µπίρας, ενώ η λίστα ποτών περιλαµβάνει επιλεγµένα ουίσκι, παλαιωµένα ρούµια και ιδιαίτερα τζιν που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

Γράφει η Μαρία Ζαμπέτη

*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (Χειμώνας – Άνοιξη 2020)

viet69
site
tamil sex