Σε μια εποχή που η έξοδος στη Θεσσαλονίκη φαντάζει πιο επικίνδυνη και από εκείνη του Μεσολογγίου, οι εναλλακτικοί -και ασφαλείς- τρόποι διασκέδασης είναι… εντολή γιατρού.
Είναι μυστήριο πράγμα οι αλλαγές. Κάποιες φορές, είναι ανέλπιστες ευκαιρίες για τη μετάβαση σε μία νέα, γοητευτική συνθήκη. Άλλες φορές, είναι ανεπαίσθητες παραλλαγές της ίδιας πραγματικότητας. Και άλλες πάλι, είναι επιτακτική ανάγκη, μία επιβεβλημένη εντολή αυτοπροστασίας και επιβίωσης. Μετρώντας την πανδημία με αριθμούς και υπό την απειλή της αυξανόμενης πορείας τους, η προσαρμογή μας ήταν μονόδρομος. Μια προσαμογή αναγκαία για να επιβεβαιώσει το δαρβινικό θέσφατο ότι «δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».
Πρώτα, αλλάξαμε στυλ. Φορέσαμε μάσκα, ζοριστήκαμε, ξεφυσήσαμε, αλλά της βάλαμε στρας και τρελά patterns και την εντάξαμε στην καθημερινότητά μας. Μετά, αλλάξαμε τρόπο διασκέδασης. Δεν έγινε απαραίτητα χειρότερος, αλλά έγινε διαφορετικός. Οι αποστάσεις μεγάλωσαν, τα τραπέζια αραίωσαν και τα γούστα προσαρμόστηκαν. Οι βόλτες στην πόλη έγιναν η αγαπημένη έξοδος όλων, συνδυάζοντας τη δραστηριότητα με τη διασκέδαση. Η Νέα Παραλία, η Άνω Πόλη, η Νέα Κρήνη, ακόμη και το κέντρο της πόλης, είδαν τα πεζοδρόμιά τους να γεμίζουν περιπατητές. Και το βάδισμα παραμένει μία καλή λύση για επαφή με την urban πλευρά της Θεσσαλονίκης – τι καλύτερο από έναν ζεστό καφέ στο χέρι και χιλιόμετρα έτοιμα να «κατακτηθούν»;
Το μόνο καλύτερο απ’ αυτό είναι ο καφές να συνδυάζεται με ένα σκανδαλωδώς νόστιμο πρωινό στα Ζαχαροπλαστεία Μίλτος. Ίσως να μην ξέρουν πολλοί ότι, πέρα από τις φρεσκότερες πάστες της πόλης και τα συ-γκλο-νι-στι-κά σιροπιαστά του, ο Μίλτος διαθέτει και μία «συλλογή» με φουρνιστά προϊόντα ζύμης και σφολιάτας που μοιάζουν να έχουν βγει από τα όνειρά μας. Πίτσα σκεπαστή, muffins και κρουασάν συγκαταλέγονται στα κορυφαία του. Α, το κρουασάν ζητήστε να σας το γεμίσουν με πραλίνα σοκολάτας για την απόλυτη «αμαρτία».
Τα «ραντάρ» μας, λοιπόν, είναι πλέον στραμμένα στην ανακάλυψη του «διαφορετικού». Μία ευκαιρία, μαζί με την αλλαγή των συνθηκών, να εντοπίσουμε και νέες εμπειρίες. Ποιος να φανταζόταν, για παράδειγμα, ότι θα πίναμε καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ θα καθόμαστε σε μία καρέκλα Tom Dixon, περιτριγυρισμένοι από luxury design έπιπλα; Το 2nd Floor καινοτομεί ξανά, δημιουργώντας μέσα στον industrial χώρο του στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, ένα καφέ που κάνει τον επισκέπτη να νομίζει ότι βρίσκεται σε… μουσείο design. Στο Tom Dixon Thessaloniki, βέβαια, εκτός από ντιζαϊνάτα φωτιστικά, έχει έναν ιδιαίτερο εσπρέσο με… καρύδια πεκάν και ένα carrot cake από άλλον κόσμο.
Την ώρα που ο αστικός χώρος έχει μετατραπεί σε ναρκοπέδιο, υπάρχει μία διαφορετική διασκέδαση που κληρονομήσαμε από την καραντίνα, αλλά δεν την αφήσαμε ανεκμετάλλευτη ούτε μετά το τέλος της. Το ποδήλατο, η χαρούμενη ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων και η πρώτη μας επαφή με την οδήγηση, αποτελεί την ιδανική φυσιολατρική δραστηριότητα σε λογικά μετρήσιμη απόσταση από την πόλη. Στα συν, το ότι μπορείς να βολτάρεις μόνος ή και με παρέα, αποφεύγοντας την άμεση επαφή. Αγαπημένες διαδρομές είναι οι ποδηλατόδρομοι που διασχίζουν τη Θεσσαλονίκη, ενώ για τους hardcore ποδηλάτες, το Φράγμα Θέρμης και το Σέιχ Σου συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές.
Αντίστοιχα, με πυξίδα το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», φροντίζουμε και για την «εξάσκηση» του πνεύματος. Για όσους ζούνε στη Θεσσαλονίκη και δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ κάποιον από τους 32 (ναι, 32!) μουσειακούς χώρους της, δεν υπάρχει ιδανικότερη περίοδος για να το κάνετε. Οι «θησαυροί» που κρύβουν είναι εντυπωσιακοί και σίγουρα covid-free. Αναζητήστε και διαδικτυακά τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στις εκθέσεις ή τις συλλογές τους! Εφόσον, λοιπόν, η ιστορική στιγμή επιτάσσει διαφορετικό τρόπο σκέψης και πράξης, γιατί να μην απολαύσουμε και διαφορετικές γεύσεις; Τείνοντας σε έναν εναλλακτικό και υγιεινότερο τρόπο ζωής, τα Join Juice Bars είναι έτοιμα να «στύψουν» τη φρεσκάδα και να μας τη σερβίρουν στο ποτήρι. Χυμοί και smoothies με συστατικά super foods, αλλά και light snacks, όπως τα γνωστά πια energy bowls και το πεντανόστιμο avocado toast του είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσει η μέρα με την ενέργεια στα ύψη. Εάν οι λέξεις κινόα, τσία και μάτσα ακούγονται άγνωστες, εκεί θα γίνουν αγαπημένη συνήθεια.
Βέβαια, όταν το διαφορετικό τείνει να γίνει κανονικότητα, το κλασικό πάντα ξεχωρίζει. Έχοντας στήσει ένα νεοϋρκέζικο μπαρ στα άνω Λαδάδικα, το Le Cercle De Salonique είναι η μυστηριακή κλειστή λέσχη που έλειπε από την πόλη. Εμπνευσμένο από την πραγματική κοινωνική λέσχη στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου τα μέλη διασκέδαζαν από το 1892 έως το 1940, το μοναδικό αυτό μέρος διαθέτει ‘20s αισθητική και premium αποστάγματα ενώ αποπνέει μία… οικεία πολυτέλεια, κάνοντας τον επισκέπτη να αισθάνεται πολίτης του κόσμου.
Γράφει η Μαρία Ζαμπέτη
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2020 – ΑΝΟΙΞΗ 2021)