Έρευνα: Η Θεσσαλονίκη στο μέλλον!

Πώς είναι άραγε το μέλλον μιας πόλης που περιγράφεται παραδοσιακά με όμορφα και ειδυλλιακά λόγια, αλλά αναμφισβήτητα συχνά δυσκολεύει τους κατοίκους της στην καθημερινότητά τους;

Πώς βλέπουν την πόλη τους να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια οι Θεσσαλονικείς; Έχουν πίστη ότι θα έρθουν τα μεγάλα έργα, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη που προσμένουν εδώ και χρόνια; Το περιοδικό ΠΡΑΞΗ, σε συνεργασία με την Ierax Analytix θέτει τα ερωτήματα και καταγράφει τις προσδοκίες τους.

Θέματα που προβληματίζουν είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η καθαριότητα και οι υποδομές, ενώ οι κάτοικοι κατά πλειοψηφία δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν στη βελτίωση της πόλης τους.

Αισιοδοξία ή απαισιοδοξία στην πόλη;
Και τα δύο! Το μέλλον της Θεσσαλονίκης φαντάζει αισιόδοξο στους μισούς κατοίκους της πόλης, ενώ φαίνεται απαισιόδοξο στους άλλους μισούς. Η απαισιοδοξία έγκειται σε καίρια θέματα, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης (αναφέρεται στο 95% των απαισιόδοξων) και ακολουθούν θέματα όπως η καθαριότητα, οι υποδομές και η έλλειψη πράσινων χώρων με ποσοστά 87%, 86% και 81% αντίστοιχα. Θέματα εργασιακά και ασφάλειας επίσης φαίνεται να απασχολούν τους πολίτες. Αντίστοιχα, οι θετικοί της πόλης δηλώνουν αισιοδοξία καταρχάς για το μέλλον του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, με ποσοστό 60%, ενώ ακολουθούν οι πολυσυζητημένοι τομείς της καθημερινότητας, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι πράσινοι χώροι, για τα οποία το 53% προβλέπει ότι θα εξελιχθούν θετικά στα επόμενα χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι κάτοικοι της Κεντρικής Θεσσαλονίκης εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι (62%) σε αντίθεση με τους κατοίκους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (39%).

Σε 10 χρόνια
Οι Θεσσαλονικείς ερωτήθηκαν πώς βλέπουν τη Θεσσαλονίκη να εξελίσσεται τα επόμενα 10 χρόνια και οι απαντήσεις τους ήταν κατά πλειοψηφία «καθαρή», «πράσινη» και «τουριστική». Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (95%) δηλώνει ότι θα βοηθούσε έμπρακτα στο να αλλάξει και να βελτιωθεί η πόλη στο μέλλον και μάλιστα δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν, είτε μέσα από εθελοντικές δράσεις (59%), είτε προβάλλοντας τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό μέσω της δράσης τους στα social media (52%), αλλά και μέσα από την ενασχόλησή τους με τα κοινά (51%). Πάντως, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους φαντάζονται τη Θεσσαλονίκη του αύριο ως πόλη «τουρισμού» (54%) σε βάθος 10ετίας, ενώ κυρίως το γυναικείο κοινό οραματίζεται μια πόλη πρασίνου, αλλά και τεχνών. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι νέοι κατά πλειοψηφία, αλλά και όσοι έχουν κατοικίδια, διαβλέπουν στο μέλλον της Θεσσαλονίκης μια pet-friendly city.

Έργα υποδομής. Υπάρχει ελπίδα;
Μελέτες, πλάνα, αναμονές, καθυστερήσεις, ανακοινώσεις και υποσχέσεις δεκαετιών αποτελούν το μεγάλο αγκάθι στη Θεσσαλονίκη και συχνά την πηγή δυσαρέσκειας των πολιτών όσον αφορά την αστική τους καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, φαίνεται να διατηρείται η ελπίδα και η πίστη ότι κάποια από τα πολύπαθα έργα που εκκρεμούν για χρόνια, θα πραγματοποιηθούν εντός της 10ετίας: Συγκεκριμένα, το 69% απαντά ότι αναμένει την ολοκλήρωση του Μετρό, ενώ ακολουθούν το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με ποσοστά 45% και 40% αντίστοιχα, η ανάπλαση της ΔΕΘ (37%) και το Μουσείο Ολοκαυτώματος (34%). Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι 3 στους 10 δεν πιστεύουν καν στην ολοκλήρωση του Μετρό εντός της προσεχούς 10ετίας…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Το ερωτηματολόγιο, τη συλλογή, την ανάλυση και την παρουσίαση δεδομένων ανέλαβε η Ierax Analytix για το περιοδικό ΠΡΑΞΗ του ΚΘΒΕ. Συμμετείχαν 675 άτομα, 18 και άνω, κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν ηλεκτρονικά από τις 6 μέχρι και τις 15 Μαΐου 2022.

Γράφει η Ελένη Ομήρου

ναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022)