Τι κάνει μια πόλη αυτό που είναι; Μάλλον οι άνθρωποί της έτσι όπως κινούνται πυρετικά μέσα σε αυτή, οι δρόμοι στους οποίους διασταυρώνουν τα βήματά τους, τα σπίτια και οι χώροι που εργάζονται, είναι τα θέατρα, οι αίθουσες συναυλιών, εστιατόρια, τα μουσεία, οι γωνιές, στις οποίες εκείνος που έχει διάθεση να το διακρίνει, βλέπει τη μνήμη της να αναδύεται. Ο Νίκος Μπακουνάκης γράφει ένα πολύ προσωπικό βιβλίο για την συναρπαστικότερη ίσως πόλη ολόκληρου του κόσμου.
Συγγραφέας και δημοσιογράφος, το πρόσωπο πίσω από το πρώτο ένθετο για το βιβλίο στον ελληνικό τύπο, ακαταπόνητος αναγνώστης της λογοτεχνίας, ο Νίκος Μπακουνάκης βρέθηκε στη Νέα Υόρκη το εαρινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2016- 2017 κάνοντας έρευνα ως fellow του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia. Εργάστηκε στα αρχεία του συγγραφέα Στίβεν Κρέιν, από τους εμβληματικότερους αμερικανούς συγγραφείς, ο οποίος ωστόσο συνδέθηκε και με την Ελλάδα καθώς υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Η πόλη μίλησε μέσα του από την πρώτη στιγμή. Επιχειρώντας να ζήσει αυτούς του έξι μήνες σαν νεοϋορκέζος την ακολούθησε σε κάθε κανονικότητα και αρρυθμία, στις φανερές και κρυφές γωνιές της, γνώρισε τους ανθρώπους της.
Η Νέα Υόρκη είναι ένα δύσκολο θέμα καθώς υπήρξε στο κέντρο εκατοντάδων χιλιάδων αφηγήσεων. Είναι η πόλη την οποία γνωρίζουμε μέσα από αμέτρητες λογοτεχνικές και κινηματογραφικές εκδοχές, ταξιδιωτικά ρεπορτάζ, τηλεοπτικές σειρές. Είναι η πόλη που έχει θρέψει φαντασία αλλά και φαντασιώσεις και είναι τόσο πολύ επιθυμητή που μερικές φορές σχεδόν δεν μοιάζει αληθινή.
Η Νέα Υόρκη του Νίκου Μπακουνάκη βρίσκεται στο κέντρο μιας πολύ προσωπικής αφήγησης, ένας σχεδόν κόντρα ρόλος, καθώς ο αφηγητής κινείται όχι σε χώρους αναγνωρίσιμους και εμβληματικούς αλλά σε όλα εκείνα που συνθέτουν μια άδοξης όσο και οικεία καθημερινότητα. Μικρά εστιατόρια, άγνωστα μουσεία, βιβλιοθήκες, φωτισμένες είσοδοι κινηματογράφων, δρόμοι, εφημερίδες και περιοδικά, πανεπιστήμια, σταθμοί του μετρό, ότι κι αν μπορεί να χωρέσει μέσα στο 24ωρο των ανθρώπων, ότι μπορεί να συνδεθεί με τη ζωή και τον χρόνο τους, αποτελεί το συγγραφικό καύσιμο του Νίκου Μπακουνάκη.
Το βιβλίο, όπως συχνά συμβαίνει ξεκίνησε «από μέσα» για να βρει στη συνέχεια τον δρόμο προς «τα έξω» καθώς αρχικά επρόκειτο για εγγραφές στο σημειωματάριο του, στη συνέχεια για αναρτήσεις στο facebook οι οποίες συνοδεύονταν με τις αντίστοιχες φωτογραφίες, μέχρι να γίνει ένα βιβλίο 18 αυτόνομων και απολαυστικών ιστοριών οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ορατά και αόρατα νήματα.
Κρατώ την τελευταία φράση της αφήγησης: «Την ακούω και σκέφτομαι γιατί μου αρέσει τόσο πολύ αυτή η πόλη, γιατί τη νοσταλγώ ενώ δεν έχω ακόμη φύγει»
Νίκος Μπακουνάκης
Ταξίδι στη Νέα Υόρκη
Εκδόσεις: Πόλις.