Το ελληνικό παράρτημα Θεσσαλονίκης της Διεθνούς Εταιρείας Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP) ανακοινώνει νέο κύκλο διαλέξεων με θέμα Η αυγή της μετα-ανθρώπινης εποχής: Ψυχανάλυση, Υποκειμενικότητα & Τεχνολογία.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το παράρτημα Θεσσαλονίκης της IARPP “οι καταιγιστικές εξελίξεις τελευταίων ετών όσον αφορά τις ορατές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τις πολεμικές συρράξεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, μας ώθησαν να δώσουμε προτεραιότητα στην ιστορική συγκυρία που βρίσκεται ο πλανήτης και να φωτίσουμε καλύτερα το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.
Πλέον η ψυχανάλυση -όπως και όλα τα είδη ψυχοθεραπείας- πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα που κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας διαβρώνοντας την αίσθηση της ασφάλειας και της ευημερίας μέσα στην οποία ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες της ουμανιστικής περιόδου. Ήδη από το τέλος του 20ου αιώνα αρκετοί διανοούμενοι, αναστοχαζόμενοι τις εξελίξεις που συντελούνται σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης ζωής, επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν τη μετα-ανθρώπινη ή μετά-ουμανιστική εποχή και τον διαφορετικό πλέον τρόπο που δομείται το υποκείμενο, η σωματικότητα και οι σχέσεις σε ένα ψηφιοποιημένο περιβάλλον.”
“Τα τελευταία χρόνια το παράρτημα Θεσσαλονίκης της IARPP δημιούργησε την ομάδα μελέτης του μετα-ανθρώπινου και φέτος θέλουμε να παρουσιάσουμε τις βασικές έννοιες αυτού του πεδίου στο ευρύ κοινό. Λόγω της βαρύνουσας σημασίας μιας τέτοιας θεματικής προγραμματίζουμε να υπάρχει μια συνέχεια και τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να χαρτογραφήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος και λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο οι νέες συνθήκες ζωής επηρεάζουν τον ψυχικό μας χώρο, τη σεξουαλικότητα και τη σωματικότητά μας, τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα και έξω από την οικογένεια, τη θεραπευτική σχέση, την ψυχοθεραπευτική λειτουργία καθώς και τα συστήματα μέσα στα οποία ζούμε.”
Η πρώτη εκδήλωση στις 16 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις φέτος θα ξεκινήσουν με μία δια ζώσης εκδήλωση (και με δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής), στις 16 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της εταιρείας, στην οδό Βηλαρά 7. Θα προβληθεί η ταινία “Her” και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη βοήθεια της ψυχολόγου-ψυχαναλύτριας Ελένης Ξανθοπούλου πάνω στην επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον ψυχισμό και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Στον αλγόριθμο του συναισθήματος: Διερευνώντας την ψυχή στην εποχή της “Her”
Στην ταινία «HER» (2013) του Spike Jonze, βλέπουμε τον Theodore ( Joaqhin Phoenix) να δημιουργεί μια σχέση με ένα AI virtual assistant, το οποίο έχει γυναικεία φωνή και ονομάζεται Samantha… Η ταινία μάς μεταφέρει στην μετα-ανθρώπινη εποχή, μέσα στην οποία ο εαυτός διαρκώς συνυφαίνεται με την τεχνολογία επαναπροσδιορίζοντας τα όριά του και τη σχέση του με τον Κόσμο. Μέσα στην ετεροτοπία του κυβερνοχώρου ο ψυχισμός σμιλεύεται με τις ψηφιακές εκφάνσεις μιας νέας βιωμένης πραγματικότητας, κατά την οποία η απουσία του σώματος οδηγεί συχνά σε νέες μορφές υποκειμενικότητας. Λέγεται ότι «ο κυβερνοχώρος είναι ένας κόσμος ταυτόχρονα παντού και πουθενά, αλλά δεν είναι εκεί που ζουν τα σώματά μας» (Marzi, 2016: xiii). Πρόκειται για έναν κόσμο χωρίς ύλη, απελευθερωμένα από περιορισμούς. Το υποκείμενο τείνει να αποδίδει ανθρώπινα χαρακτηριστικά στη μηχανή, σαν ένα «παντοδύναμο ψηφιακό προσθετικό» του εαυτού του ή σαν να ήταν ένας έμπιστος φίλος, ή ο ιδανικός σύντροφος που διαρκώς τον/την καταλαβαίνει, ή μια συντροφιά στη διερεύνηση ενός καινούριου, χωρίς όρια, κόσμου (Marzi, 2016).
Παρουσιάζει η Ελένη Ξανθοπούλου, ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια, πλήρες μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας (ΒΨΕ), μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος της IARPP στη Θεσσαλονίκη και της Ομάδας Μελέτης του Posthuman του Παραρτήματος.
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023, 18.00-20.00+
Ελεύθερη είσοδος
Διεύθυνση Εταιρείας: Βηλαρά 7 ( γωνία Βαλαωρίτου),
1ος όροφος ( συστέγαση με γραφεία ΒΨΕ)
Δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης
Δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: thessalonikiiarpp@gmail.com ώστε να σας αποσταλεί ο σύνδεσμος.
Περισσότερες πληροφορίες: www.iarpp-thess.gr