Σωματικοί Διάλογοι στο Action Theater Drama Studio!

Μιλήσαμε με τον ηθοποιό και εκπαιδευτή κινησιολογίας Δημήτρη Τσάκα για το σωματικό θέατρο και τον τρόπο που δουλεύει ως εκπαιδευτής και ως εισηγητής του σεμιναρίου «Σωματικοί Διάλογοι»:

1) Μπορεί ένας διάλογος να μην έχει λόγια;

Έχουμε μάθει ότι επικοινωνία είναι ο λόγος. Στο θέατρο, και κυρίως στο σωματικό θέατρο, ανακαλύπτουμε τη δύναμη που έχουν τα σώματά μας να μιλούν. Και ακούμε τα «λόγια» τους. Το σώμα έχει λόγο και πολλές φορές πολύ πιο ισχυρό από την ομιλία. Ίσως και πολύ πιο αδιαμφησβήτητο. Μπορεί με τα μάτια να λέμε «σε μισώ» αλλά το σώμα να δείχνει κάτι άλλο. Έτσι δουλεύουμε στο θέατρο. Με τη γλώσσα του σώματος. Και όταν ένα σώμα μιλάει, τότε δύο ή και περισσότερα σώματα μπορούν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους. Σωματικό διάλογο.

2) Και πώς θα φτιάξεις, πώς θα ενεργοποιήσεις αυτούς τους σωματικούς διαλόγους;

Μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων. Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του. Τι θέλω από τον άλλο; Ποια είναι η ανάγκη μου από εκείνον; Τι θέλω να πετύχω; Και πώς αντιδράει ο άλλος; Οι σχέσεις των ανθρώπων, και όλων των πλασμάτων, είναι σχέσεις δράσης – αντίδρασης. Και συνένωσης, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει το πώς αντιδρούμε σε μία ενέργεια του άλλου. Γιατί αυτό παράγει σκηνικό ενδιαφέρον. Και αυτό είναι που θέλουμε να ψάξουμε. Ανθρώπινες σχέσεις, ανθρώπινες συμπεριφορές. Σώματα σε διάλογο. Εντάξει, μπορεί να δουλέψουμε αργότερα και πάνω σε κάποια κείμενα, αλλά θα ξεκινήσουμε από το σώμα. Θα απελευθερώσουμε το σώμα. Γιατί το σώμα μας έχει δύναμη να είναι ολόκληρο όταν ζει ελεύθερο. Το κείμενο θα έρθει μετά.

3) Πώς το εννοείς αυτό που λες ότι «Το σώμα μας έχει δύναμη και είναι ολόκληρο όταν ζει ελεύθερο»;

Έχουμε να κάνουμε μία πολύ συγκεκριμένη δουλειά, η οποία μπορεί να είναι προσωπική για τον καθένα. Πρέπει το κάθε μέλος της ομάδας να ξεμπλοκάρει το σώμα του. Να αφήσει τον εαυτό του απόλυτα ελεύθερο, να ξεφύγει από κάθε είδους θεατρική έκφραση και να περάσει όλα όσα έχει ανάγκη να εκφράσει μέσα από το σώμα του. Να το αξιοποιήσει ως καλλιτεχνικό υλικό. Ως υλικό έκφρασης. οποία θα προκύπτουν πηγαία, χωρίς να το σκέφτεται ή να το ελέγχει. Με πολλή συγκέντρωση, ασκήσεις και μεθοδευμένη ομαδική δουλειά, γίνεται και είναι και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

4) Αυτός είναι ο στόχος του σεμιναρίου «Σωματικοί Διάλογοι»;

Ναι, εν μέρει και αυτός, αλλά πάνω από όλα οι συναντήσεις διαφορετικών ανθρώπων. Αυτό είναι ο πλούτος για μένα. Πολλοί και τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, να συνδεθούν σε μία ομάδα, να φέρει ο καθένας τη δική του εμπειρία, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να λειτουργήσουν συλλογικά και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο. Κάτι που μας γεμίζει και μας εκφράζει. Το πετύχαμε πέρυσι με το σεμινάριο «Το σώμα έχει λόγο» και οδηγηθήκαμε στην παράσταση “Wir Alle” που αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό. Αλλά αυτό που κυρίως άξιζε, ήταν ότι όλα τα μέλη έγιναν μια αγαπημένη και δεμένη ομάδα και αυτό πυροδοτούσε δημιουργικά και τη δουλειά που κάναμε.

5) Τι ήταν το Wir Alle? Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτή την παράσταση και πώς την δούλεψε η ομάδα;

Η ιδέα μου ήρθε από τα πρώτα μαθήματα, όταν βλέποντας τα μέλη, κατάλαβα πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι, αλλά παράλληλα και πόσο απίθανα όμοιοι μεταξύ μας! Και έτσι οδηγηθήκαμε σε μια παράσταση που πραγματεύεται το θέμα της διαφορετικότητας και πιο συγκεκριμένα του ρατσισμού που κυριαρχεί απέναντι στο καθετί που “προεξέχει” ή δε χωρά στην κοινωνική νόρμα. Μεταμορφωθήκαμε όλοι σε πλάσματα που το κάθε ένα είχε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που το έκανε ιδιαίτερο και διαφορετικό από τα άλλα. Και όλα αυτά τα πλάσματα δημιούργησαν μια κοινότητα που το κάθε ένα κατανοούσε και αγκάλιαζε τη διαφορετικότητα του άλλου. Εκεί είμασταν το άτομο και η ομάδα. Φέτος θα δουλέψουμε πιο στοχευμένα πάνω στις σχέσεις. Και θα αξιοποιήσουμε το σώμα μας για να λειτουργήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε μέσα σε αυτές τις σχέσεις.

6) Το σώμα είναι ένα βασικό εργαλείο του ηθοποιού. Ως εκπαιδευτής κινησιολογίας στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και στο Action Theater Drama Studio πώς δουλεύεις με το σώμα των μαθητών ώστε να μάθουν να το αξιοποιούν ως εργαλείο του ηθοποιού;

Με πολλούς και διάφορους τρόπους μπορούμε να δουλέψουμε το σώμα μας. Μέσα από ασκήσεις που ενεργοποιούν τη σωματική φαντασία, μέσα από τους ομαδικούς χορούς, τα τελετουργικά δρώμενα, ασκήσεις ρυθμού, συντονισμού, αυτοσχεδιασμούς βασισμένους σε σωματικές δράσεις…

7) Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο «Σωματικοί Διάλογοι»; Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να το παρακολουθήσει;

Το σεμινάριο απευθύνεται στον καθένα και στην καθεμία, άνω των 18 ετών, χωρίς όριο ηλικίας, είτε ασχολείται με το θέατρο είτε όχι, είτε έχει κάποια προηγούμενη εμπειρία από μαθήματα χορού και κίνησης είτε όχι. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία γνωριμίας με τις δυνατότητες που έχει το σώμα μας να εκφραστεί και να συνομιλήσει και μια μεγάλη ευκαιρία να καλλιεργήσουμε αυτές τις δυνατότητες.

Το εργαστήρι θεάτρου ACTION theater Drama Studio προσκαλεί νέα μέλη στον κύκλο σεμιναρίων Σωματικού Θεάτρου (2024-25) «σωματικοί διάλογοι».
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Σάββατο 16:30-18:30 μ.μ. στο Action Theater Drama Studio (actiontheater.gr) στην Ολυμπιάδος 133, πίσω από το Τουρκικό Προξενείο.
Πληροφορίες και εκδηλώσεις ενδιαφέροντος: 2314 037891, 6937 431432

Κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ 16:30-18:30 μ.μ.
Διάρκεια Σεμιναρίου: ΝΟΕΜ – ΜΑΡ
Εκδηλώσεις ενδιαφέροντος: μέχρι τέλη ΝοεμβρίουΕισηγητής: Δημήτρης Τσάκας, εκπαιδευτής κινησιολογίας – ηθοποιός
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πέτρος Ζηβανός, σκηνοθέτης θεάτρου
Με τη συνεργασία του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις ενδιαφέροντος & εγγραφές:
Τηλεφωνικά: 2314 037891, 6937 431432
Google forms: forms.gle/C4dM1BFYFZx1JS3s6
E-mail: action_theater@yahoo.com
Ολυμπιάδος 133, Θεσσαλονίκη (πίσω από το Τούρκικο Προξενείο)
Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήρι θεάτρου ACTION theater Drama Studio: actiontheater.gr
Αυτό είναι trailer της παρουσίασης του περσινού τμήματος: Wir Alle – Teaser Trailer
Φωτογραφίες:https://we.tl/t-oQWfaxzGjf
Φωτογράφηση – Τρέιλερ παράσταση Wir Alle: Dreamshaper StudiosΣχεδιασμός αφίσας: Ελένη Μίχου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *