Σκύλος στα μέτρα σας!

Η γλυκύτατη κυρία Ερμιόνη είχε σε όλη της τη ζωή σκυλιά, και στα 70 της ήξερε πλέον καλά, πως όταν χάνεις ένα, πρέπει αμέσως να πάρεις το επόμενο, γιατί μόνον έτσι συμφιλιώνεσαι με την απώλεια και μαθαίνεις σταδιακά να αποδέχεσαι το μικρό – σε σχέση με τους ανθρώπους – προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου.

Έτσι, αφού για πολλοστή φορά αποχαιρέτησε την τελευταία της σκυλίτσα, το επόμενο πρωί επικοινώνησε με 2 εκτροφείς προκειμένου να αποκτήσει τον καινούργιο της σύντροφο. Όλα τα προηγούμενα σκυλιά της ήτανε ημίαιμα, είτε του δρόμου είτε από γέννες γειτονικών σπιτιών των οποίων η σκυλίτσα έμεινε έγκυος ως δια μαγείας από κάτι άγνωστο, αλλά και πολλά από φιλοζωικές και ιδρύματα.

Αυτή την φορά όμως ήθελε ένα καθαρόαιμο, ένα σκυλί δηλαδή με εγχειρίδιο: με συγκεκριμένη όψη και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά! Οι επιλογές της ήταν ανάμεσα σε Beagle και Cavalier King Charles, σα να λέμε δηλαδή, ή αυτόματο ή off road τζιπ! Όχι ότι για το ζώο θα έκανε διαφορά, η ίδια της άλλωστε ήταν αποφασισμένη να το κακομάθει μέχρι εκεί που δεν πάει. Ευτυχώς όμως για την ίδια, για τα γόνατά της, για το σπίτι της αλλά και για τους γύρω της, κατόπιν συμβουλευτικής πήρε τον Λάρυ, τον οποίον μετονόμασε σε Κάρολο, σαν τον πρίγκιπα, που τον φώναζε όμως Charles, μιας και ήτανε King Charles, μια εξαιρετική επιλογή για ένα άτομο με το προφίλ της κυρίας Ερμιόνης! (Σε αντίθεση με το Beagle, που θα αποτελούσε τέλεια επιλογή για μια δραστήρια τετραμελή οικογένεια ή για κάποιον που του αρέσει να περπατάει και να κάνει εξορμήσεις στη φύση, αλλά σίγουρα όχι για την κυρία Ερμιόνη).

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που συνειδητά γίνονται κηδεμόνες ενός σκύλου, αργά ή γρήγορα θα το αποδεχτούν, θα το αγαπήσουν και θα του παραχωρήσουν, ανάμεσα σε άλλα, ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας τους, ό,τι όψη, μέγεθος και χαρακτήρα και να έχει. Όμως, το να πάρεις έναν σκύλο στα μέτρα σου είναι μόνον κέρδος, γιατί αλλιώς είναι να ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις κι αλλιώς όταν έρχεσαι προ εκπλήξεως, και αν μη τι άλλο είναι δίκαιο και για το ζώο που θα υιοθετηθεί, γιατί το καθένα από αυτά χρειάζεται διαφορετική «συντήρηση».

Συγκεκριμένα, οι σκύλοι σε γενικές γραμμές ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: α) ποιμενικά και φύλακες, β) κυνηγόσκυλα και γ) μικρόσωμοι σκύλοι συντροφιάς ή αλλιώς «αγκαλιάς» (από το αγγλικό “lap dogs”). Εύλογα, τα πρώτα χρειάζονται αρκετή και μεθοδευμένη άσκηση, είναι πολύ πιστά στην οικογένεια, έχουν έντονες προστατευτικές τάσεις και μπορεί να γίνουν πολύ κτητικά με τον χώρο τους. Τα δεύτερα χρειάζονται έντονη και
διαρκή εκτόνωση, αποσυντονίζονται εύκολα από μυρωδιές και μικρότερα ζώα, τους αρέσει πολύ να λερώνουν, να βουτάνε σε λάσπες και να τρίβονται σε κάθε λογής αηδία. Τα μικροκαμωμένα είναι αυτά που, ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών, θα απαιτήσουν πρόσβαση διαρκείας στην αγκαλιά, το κρεβάτι και όλα τα έπιπλα. Όσον αφορά στα ημίαιμα, τα μεσαία και τα μεγαλόσωμα έχουν κάτι από λαγωνικό και κάτι από τσομπανόσκυλο, ενώ στα μικρά συναντάμε συχνά γονίδια από Terrier, τα οποία φημίζονται για την ενεργητικότητα αλλά και ενίοτε τη νευρικότητά τους.

Έτσι, πέραν του μεγέθους, της όψης και του φύλου, σημαντικό είναι όταν διαλέγει κανείς σκύλο, να λάβει εξίσου υπ’ όψιν του, τα χαρακτηριστικά της φυλής ή των φυλών που έχει, τον χρόνο αλλά και τον τρόπο που χρειάζεται ημερησίως για να εκτονωθεί, την απαιτούμενη φροντίδα που χρειάζεται το τρίχωμά του, το αν είναι πραγματικά κατάλληλος για οικογένεια, τις διατροφικές του ανάγκες αλλά και συνήθειες, τη φιλοξενία του όταν ο κηδεμόνας είναι απών, τις δυνατότητες μεταφοράς του ζώου, το κόστος όλων των παραπάνω, κ.α. Όσα περισσότερα κριτήρια ληφθούν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η επιλογή, γιατί μέσω αυτής της διαδικασίας συνειδητοποιεί κανείς τι θέλει και αν πραγματικά το θέλει προκειμένου να μην καταλήξει το έρημο ζωντανό στα αζήτητα.

Συμβουλευτείτε λοιπόν έναν ειδικό, κάντε έρευνα και έχετε υπομονή κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σας. Ένας σκύλος στα μέτρα σας είναι μόνον κέρδος, καθώς σας εξασφαλίζει το εισιτήριο για μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής σας, αυτήν της συμβίωσης με έναν σκύλο!

Γράφει η Λενιώ Πατιερίδη

Κυναγωγός, Ολιστική Διαχείριση Σκύλων Συντροφιάς

 

*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «Πράξη» (Χειμώνας 2018 – Άνοιξη 2019 )

viet69
site
tamil sex