Μια ιδιαίτερη συναυλία διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Στις 8 Νοεμβρίου, στον ατμοσφαιρικό χώρο του Φουαγιέ του κτιρίου Μ2, οι μουσικοί Keisho Ohno και Mamoru Motooka μας προσκαλούν για μια γνωριμία με τον ιαπωνικό μουσικό ήχο, τον οποίο όμως προσεγγίζουν με έναν ενδιαφέροντα και ανατρεπτικό τρόπο.
Ο τίτλος της συναυλίας, shamipia, προέρχεται από τον συμφυρμό των λέξεων shamisen και piano. Το shamisen (προφέρεται σαμισέν) είναι ένα ιαπωνικό παραδοσιακό έγχορδο μουσικό όργανο, το οποίο εδώ συνδυάζεται με το κατ’ εξοχήν δυτικό όργανο, το πιάνο. Ανατολή και Δύση, παράδοση και νεωτερισμός, είναι στοιχεία που δεν χαρακτηρίζουν μόνο τη φιλοσοφία των δύο μουσικών, αλλά προσιδιάζουν, θα έλεγε κανείς, και στην ίδια την Ιαπωνία.
«Διατήρησε την παραδοσιακή μουσική έστω κι αν πρέπει συγχρόνως να την “καταστρέψεις”», είναι η αρχή του Keisho Ohno, ο οποίος παίζει shamisen, ενώ ο πιανίστας Mamoru Motooka διακρίνεται για τη δυναμική παρουσία του στον χώρο της τζαζ, της ροκ, της ποπ αλλά και της κλασικής μουσικής. Μαζί έχουν κερδίσει το κοινό της χώρας τους και του εξωτερικού μέσω της περιοδείας τους σε Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ελβετία το 2017. Τώρα ήρθε η στιγμή να τους απολαύσουμε και στην Ελλάδα!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αγνώστου συνθέτη Tosa no sunayama (Tsugaru Folk Song)
Tsugaru aiya bushi (Tsugaru Folk Song)
Keisho Ohno Kagerō (Heat haze)
Mamoru Motooka Sakura fubuki (Cherry-blossom shower)
Hill of Schrozberg
Drops of Nostalgia
Isaribi (Fisher boat torch)
Tsukikage (Moonlight)
Jōheki no machi (A Walled town)
Furusato (Hometown)
Rai jin (God of thunder)
Tsuioku (Remembrance)
Richard Rodgers My Favorite Things
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SHAMISEN
Πρόκειται για ένα τρίχορδο παραδοσιακό μουσικό όργανο της Ιαπωνίας που παίζεται με πένα. Το shamisen έφτασε πριν από περίπου 400 χρόνια στην Ιαπωνία από την Κίνα μέσω των νησιών Okinawa (N. Ιαπωνία). Από εκεί έγινε γνωστό στην Osaka (Δ. Ιαπωνία) και σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Κατά την εποχή Μeiji (1868-1912) το shamisen, που συνόδευε τα λαϊκά τραγούδια της περιοχής Tsugaru (ΒΑ Ιαπωνία), εξελίχθηκε σε σόλο όργανο. Τα shamisen χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με το πάχος του λαιμού τους. Αν και η βασική δομή τους είναι ίδια, ο κάθε τύπος χρησιμοποιείται ανάλογα με το είδος των ιαπωνικών παραδοσιακών τραγουδιών που συνοδεύει.
Στο κύριο σώμα του οργάνου, τέσσερις κολλημένες λωρίδες ξύλου σχηματίζουν το ηχείο, το οποίο είναι καλυμμένο με δέρμα ζώου. Ένα shamisen μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε τρία κομμάτια για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση. Το όργανο έχει τρεις χορδές μικρού, μεσαίου και μεγάλου πάχους που είναι φτιαγμένες από μετάξι (σήμερα χρησιμοποιείται και πλαστικό). Το shamisen δεν έχει τα τάστα της κιθάρας, οπότε για ένα ακριβές παίξιμο απαιτείται εμπειρία και υψηλή τεχνική όπως στο βιολί. Το όργανο παίζεται με μία πένα που έχει μυτερές γωνίες και είναι μεγαλύτερη από την πένα της κιθάρας. Το παίξιμο μοιάζει αρκετά με αυτό ενός κρουστού οργάνου, λόγω του τρόπου με τον οποίο η πένα χτυπά τις χορδές. Χαρακτηριστικό της μουσικής shamisen είναι το γρήγορο tempo και ο πλούτος των ηχητικών φθόγγων.
<Music video>
https://www.youtube.com/watch?v=xyeIokCuRlE
Keisho Ohno σαμισέν
Mamoru Motooka πιάνο
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018
Έναρξη: 21:00
Χώρος: Μ2 – Φουαγιέ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5 € (μειωμένο)