Έρχεται λοιπόν η ώρα που ζευγάρια που έχουν σκύλο, αποκτούνε και παιδί. Και τότε όλα αλλάζουν!
Τον τελευταίο καιρό τα πράγµατα είχαν αλλάξει στο σπίτι και η Καµίλλα δεν περνούσε και πολύ καλά… Aπό τη µία, η κοιλιά της «µαµάς» της είχε φουσκώσει σαν µπαλόνι, αλλά η ίδια δεν µπορούσε να ξαπλώσει πάνω της, όπως παλιότερα. Από την άλλη, ο Λουκάς, ο υιός, είχε µετοικήσει µ’ ελαφρά πηδηµατάκια στης γιαγιάς και τώρα η Κάµι δεν είχε υποτακτικό! Εντάξει, ο «µπαµπάς» της φρόντιζε για τη διασκέδασή της, αλλά όλα γύρω της άλλαζαν. E, όταν το µωρό ήρθε στο σπίτι και η «µαµά» ήταν ακόµα εξασθενηµένη, η Κάµι ήταν πλέον σίγουρη πως αυτός ο µικρός άνθρωπος είναι εχθρός, και ήταν καθήκον της να ειδοποιήσει τους «γονείς» της για τον επερχόµενο κίνδυνο!
Με τον ερχοµό ενός παιδιού αλλάζουν οι συνήθειες, αλλάζουν τα ωράρια, αλλάζουν οι προτεραιότητες και όλα µπαίνουν σε δεύτερη µοίρα, καθώς αυτό που έχει πραγµατική προτεραιότητα είναι το παιδί. Κι όµως, για εκείνους που έχουν σκύλο τα πράγµατα δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι το σκυλί τους είναι σαν παιδί τους. Και αυτό όχι γιατί εξανθρωπίζεται το ζώο, αλλά γιατί βρίσκεται ολοκληρωτικά υπό την «κηδεµονία» κάποιου ανθρώπου και δεν αποτελεί απλώς «ιδιοκτησία» του, όπως λανθασµένα συνηθίζαµε να λέµε µέχρι πρόσφατα. Αυτό θα πει ότι όλες οι ανάγκες του ζώου, δηλαδή η σωµατική και η πνευµατική του υγεία, µε ό,τι αυτό περιλαµβάνει (βόλτες, διατροφή, παιχνίδι, χάδια κλπ), εξαρτώνται αποκλειστικά από τον άνθρωπό του. Εύλογα, λοιπόν, δεν µπορεί να µπει σε δεύτερη µοίρα.
Εποµένως, χρειάζεται ένας λεπτός χειρισµός όσον αφορά στην εναρµόνιση του σκύλου, τόσο κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης, όσο και κατά τον ερχοµό του µωρού, προκειµένου να µη δηµιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Η προετοιµασία ξεκινά απο την περίοδο της εγκυµοσύνης
Ιδανικά, το δίκαιο και το φρόνιµο για όλους µέσα στο σπίτι είναι να υπάρξει επαγγελµατική συµβουλευτική καθοδήγηση από τον 3-4 µήνα της εγκυµοσύνης ακόµη, ώστε να υπάρχει χρόνος να γίνουν οµαλά οι αλλαγές και να µη νιώσει το ζωάκι ξαφνικά αόρατο, ανεξήγητα περιορισµένο και άλλα σενάρια τέτοιου τύπου.
Πέραν όµως της συµβουλευτικής, το προφανές στην όλη υπόθεση είναι να µην παραµεληθεί ο σκύλος -αυτό είναι άλλωστε και το µυστικό, ώστε να µην υπάρξουν θέµατα εξαρχής. Οι βόλτες και η εκτόνωση είναι τα «µέσα» µε τα οποία επιτυγχάνουµε την ήρεµη συµπεριφορά ενός σκύλου στο σπίτι. Κατά την περίοδο που αναγκαστικά η διάρκειά τους µικραίνει (προχωρηµένη εγκυµοσύνη), καλό είναι να προσληφθεί ένας επαγγελµατίας περιπατητής σκύλων, ώστε να καλύπτονται τα κενά, έστω µε την προσθήκη µιας δίωρης βόλτας ανά πενθήµερο.
Παράλληλα, η προσθήκη κάποιων ειδικών για σκυλιά σκληρών, αλλά βρώσιµων προϊόντων, δίνουν την δυνατότητα στον σκύλο µασώντας τα, να εκτονωθεί µέσα στο σπίτι, έστω και στατικά.
Εάν ο σκύλος κοιµάται στο υπνοδωµάτιο και πρόκειται να µεταφερθεί αλλού, µια καλή λύση είναι να ταΐζεται για κάποιο διάστηµα στο καινούργιο του µέρος, ώστε να υπάρξει ένας ευχάριστος συσχετισµός. Το καινούργιο µέρος πρέπει να είναι ένα σηµείο, όπου έχει παρατηρηθεί ότι ο σκύλος από µόνος του αράζει, έτσι ώστε να πάει µε ευχαρίστηση. Τέλος, ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο παίζουν τα χάδια και η στοργή που λαµβάνει ο σκύλος, ειδικά αυτό το διάστηµα που υπάρχει το ενδεχόµενο να νιώσει παραγκωνισµένος. Όταν συµβαίνουν τα παραπάνω και ο σκύλος αντιµετωπίζεται ως ισότιµο µέλος της οικογένειας, αργά ή γρήγορα βρίσκονται οι νέες ισορροπίες!
…Ως γνήσιο λουκάνικο, η Καµίλλα ήταν φωνακλού και πεισµατάρα! Από την άλλη όµως ήτανε και πλανεύτρα, γιατί από κανέναν δεν περνάει απαρατήρητο ένα λουκάνικο! Ο καινούργιος της µπαµπάς ήταν βαθιά ερωτευµένος µαζί της και δεν µπορούσε να διανοηθεί ότι η Κάµι θα φύγει από το σπίτι, επειδή «στράβωσε» µε το µωρό. Χρειάστηκε περίπου ένας ολόκληρος χρόνος εντατικής και καθηµερινής απευαισθητοποίησης µέχρι να επανέλθει το λογισµικό της Κάµι στην αρχική του λειτουργία. Με το πέρας του χρόνου, η Κάµι εδραιώθηκε στο δωµάτιο της µικρής και γίνανε οι καλύτερες φίλες. Ο Λουκάς συνέχισε το γιόλο του στης γιαγιάς, η οποία δεν τον έδινε πίσω, κι έτσι βρισκόντουσαν όλοι µαζί τα καλοκαίρια, σαν ευτυχισµένη οικογένεια, και έζησαν αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα!
Γράφει η Λενιώ Πατιερίδη
Κυναγωγός, Ολιστική Διαχείριση Σκύλων Συντροφιάς