Μυστικά για μια υγιέστερη ζωή.
Η τελευταία διετία μάς δίδαξε πολλά -ανάμεσά τους, και το ότι κάποια κλισέ κρύβουν μεγάλες αλήθειες. Η υγεία είναι πράγματι το πολυτιμότερο αγαθό. Μόνο που σπανίως το συνειδητοποιούμε εγκαίρως, δηλαδή στο στάδιο της πρόληψης και όχι της θεραπείας. Βλέπεις, εμείς οι άνθρωποι παραμένουμε στην πλειονότητά μας αθεράπευτα αφελείς και αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι είμαστε αλώβητοι, ότι οι ασθένειες αφορούν πάντα τους άλλους και ποτέ εμάς. Μέχρι που τα φέρνει κάπως η ζωή και τυχαίνει να βιώσουμε μια κοσμοϊστορική συγκυρία. Μια πανδημία ας πούμε. Που, όσο να πεις, μας κάνει να νιώθουμε κάπως διαφορετικά. Ίσως λίγο πιο τρωτοί, λίγο πιο ευάλωτοι. Σίγουρα πολύ πιο αφυπνισμένοι και συνετοί. Βγαίνοντας από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, διαθέτουμε καλύτερη κρίση. Έχουμε πια κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να υγιαίνουμε, να είμαστε καλά, να ζούμε καλύτερα.
Η ζωή έχει τη γεύση που της δίνεις. Μεγάλες αλήθειες μπορεί να κρύβει και ένα διαφημιστικό σλόγκαν. Πράγματι, εμείς ορίζουμε τη γεύση της ζωής μας. Και αν μας δελεάζει η ιδέα μιας λαχταριστής σοκολατίνας ή ενός ζουμερού μπέργκερ, είναι βέβαιο πως ο οργανισμός μας θα μας ευγνωμονεί πολύ περισσότερο αν προτιμήσουμε κάτι σε χυμό ρόδι ή σαλάτα μπρόκολο. «Καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά» είναι ίσως η πιο χιλιοειπωμένη διατροφική συμβουλή, το tip που δεν λείπει ποτέ από κανέναν οδηγό υγιεινής διατροφής. Πόσοι όμως από εμάς το εφαρμόζουμε τελικά; Πόσοι από εμάς, όταν έρθει η ώρα του πρωινού ή του ημερήσιου σνακ, μπαίνουμε στον κόπο να ετοιμάσουμε μια κρέμα βρώμης με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, να καθαρίσουμε ένα μήλο και ένα αχλάδι, να στύψουμε δύο πορτοκάλια, ή ακόμη καλύτερα να φτιάξουμε ένα περιποιημένο smoothie με όλα τα καλά; Και πόσοι υιοθετούμε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής που δεν εξαντλεί τη δυναμική του στο μενού μιας Δευτέρας, άντε και μιας Τρίτης, για ν’ αρχίσει να μαραίνεται μαζί με τα μαρούλια στο ψυγείο από τα μέσα της εβδομάδας και να ξεχαστεί εντελώς μέχρι το απόλυτο cheat zone, το σχεδόν πάντα διατροφικά… αμαρτωλό Σαββατοκύριακο; Ας μη γελιόμαστε. Θέλει επιμονή και τόλμη η σωστή διατροφή. Θέλει οργάνωση και αποφασιστικότητα. Θέλει λιγάκι από τον χρόνο μας. Και τον κόπο μας. Ναι είναι πιο γρήγορο και απείρως ευκολότερο να τσιμπολογήσουμε βιαστικά ένα μπισκότο, μια τυρόπιτα, ένα σοκολατάκι. Αλλά δίνοντας στα φρούτα και τα λαχανικά την ευκαιρία, θα μας αποδείξουν ότι αξίζουν τα λίγα λεπτά που χρειάζονται για να πλυθούν, να καθαριστούν, να βουτήξουν σε ένα blender και να γεμίσουν ένα ποτήρι ως επάνω με μυστικά καλής υγείας. Και όταν αυτό γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, είναι βέβαιο ότι μέρα με τη μέρα θα αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα, πιο δυνατοί, πιο υγιείς και -ω του θαύματος!- τελικά πιο ευτυχείς.
«Αγάπα σε» αν τολμάς Αν εσύ ο ίδιος δεν φροντίσεις τον εαυτό σου, τότε ποιος αλήθεια περιμένεις να το κάνει για λογαριασμό σου; Η αυτοφροντίδα είναι προσωπική υπόθεση και έχει μια ολιστική διάσταση. Δεν αρκεί μόνο να τρως καλά. Δεν αρκεί μόνο να κοιμάσαι επαρκώς. Πρέπει να πετύχεις τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς σου. Μπορεί να λες ότι τρέχεις όλη μέρα και να είναι αλήθεια, όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που έβαλες τα αθλητικά σου και πήγες για τρέξιμο; Τι κάνεις για εκείνο το αυχενικό που σε ταλαιπωρεί από την κακή στάση σώματος; Ξεκίνησες τελικά γιόγκα όπως σχεδίαζες ή έμεινες πάλι στα σχέδια; Προνόησες να ενισχύσεις φέτος τον οργανισμό σου με μερικά βιταμινούχα συμπληρώματα; Πώς αντιμετωπίζεις το άγχος που σε ξυπνά στη μέση της νύχτας και δεν σε αφήνει να ξανακοιμηθείς; Ποια ήταν η τελευταία φορά που ξέκλεψες χρόνο για τον εαυτό σου και τον αφιέρωσες σε κάτι που σε κάνει αληθινά ευτυχή; Και τελικά, ξέρεις τι σε κάνει αληθινά ευτυχή; Ακούγονται τετριμμένα, μα αν τα απευθύνουμε στον εαυτό μας, πολλοί από εμάς θα καταλήξουμε σε άβολες διαπιστώσεις. Σε συμπεράσματα, που θα μας κάνουν να αισθανθούμε από αμήχανα έως ενοχικά απέναντι στον εαυτό μας και τις αιωνίως παραμελημένες του ανάγκες. Όμως τώρα πια, και ειδικά μετά το μάθημα της πανδημίας, δεν έχουμε ελαφρυντικά. Είναι καιρός να μας αγαπήσουμε ειλικρινά, ν’ αφουγκραστούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, να θέσουμε τις βάσεις μιας καλύτερης ζωής. Να κατακτήσουμε μια υγιέστερη καθημερινότητα, με μέθοδο και συνέπεια· ένα μήλο την ημέρα, ένα βήμα τη φορά.
Γράφει η Μαρία Παντελίδου
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (XEIMΩΝΑΣ 2021-ΑΝΟΙΞΗ 2022)