Φώτης Γιάντσιος: «Η γνώση και η περιπέτεια δεν τελειώνουν ποτέ»


Τι σχέση έχει ένα μουσείο με μία σειρά από αινίγματα και ένα αγόρι με το όνομα Ευκλείδης; Μπορεί ένα παιδί να σώσει τα μεγάλα αριστουργήματα από την καταστροφή; Τι μυστικά κρύβονται σε ένα μήνυμα από το παρελθόν; Οι απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος «Ο Ευκλείδης και τα 7 θαύματα του κόσμου», που παρουσιάζεται από τις Εκδόσεις Τζαμπίρης-Πυραμίδα το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ της Πλατείας Αριστοτέλους. Ο συγγραφέας Φώτης Γιάντσιος μίλησε στο praximag.gr για το νέο του βιβλίο, τον ξεχωριστό κόσμο της νεανικής λογοτεχνίας, αλλά και την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.

Στο νέο σου μυθιστόρημα, ο μικρός Ευκλείδης επιστρέφει για να μας παρασύρει ξανά σε συναρπαστικές περιπέτειες. Ποια ήταν η αφορμή για τη συνέχιση της ιστορίας του;

Η αφορμή για τη συνέχιση της ιστορίας του ήταν το γεγονός ότι… πολύ απλά, δεν είχε τελειώσει η ιστορία του! Η γνώση και η περιπέτεια δεν τελειώνουν ποτέ, άρα ούτε και τα ταξίδια που μας προσφέρουν. Το πρώτο ταξίδι ήταν το… ορεκτικό. Άνοιξε την όρεξη του Ευκλείδη, και μαζί και τη δική μου, για όσες περισσότερες περιπέτειες μπορούμε να ζήσουμε.

“Ο Ευκλείδης και τα 7 θαύματα του κόσμου” αποτελεί το τρίτο σου βιβλίο και το δεύτερο της σειράς “Λύσε τον Γρίφο”. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την παιδική-εφηβική λογοτεχνία;

Ήταν και παραμένουν τα αγαπημένα μου βιβλία, αυτά που με παρέσυραν στον κόσμο τους και με έκαναν να τα διαβάζω μονορούφι, γεμάτος αγωνία για τη συνέχεια!

Από τη δική σου εμπειρία, θεωρείς ότι τα παιδιά είναι πιο απαιτητικοί αναγνώστες από τους ενήλικες;

Δεν θα τα έβαζα σε σύγκριση, αλλά σίγουρα τα παιδιά είναι πολύ απαιτητικοί αναγνώστες, με κριτική ματιά, σκέψη και γεμάτα χιούμορ. Το να είναι ένας συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας συγκαταβατικός προς τα παιδιά και να τα θεωρεί “λιγότερο απαιτητικό κοινό” είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να γίνει συγγραφέας βαρετής λογοτεχνίας.

Θα πρότεινες σε έναν ενήλικα να διαβάσει τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων και αν ναι γιατί;

Επειδή όσο ανήλικος, ενήλικος ή… υπερήλικος και να είσαι, πάντα απολαμβάνεις ένα ωραίο ταξίδι, έστω και μόνο με τη φαντασία.

Σε όλες τις περιπέτειες του ήρωά σου, κεντρικό ρόλο παίζουν το μυστήριο, οι γρίφοι αλλά και το ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν. Τι σημασία έχουν για εσένα προσωπικά τα στοιχεία αυτά;

Τα μυστήρια και οι γρίφοι είναι συνώνυμα της περιπέτειας, ποιος δεν θέλει να λύσει το αίνιγμα, να αντιμετωπίσει την πρόκληση, να σταθεί άξιος ή άξια να λύσει τον δύσκολο γρίφο και να κατατροπώσει τον αντίπαλο με την εξυπνάδα του; Όσο για την ιστορία, ήταν πάντα το αγαπημένο μου “μάθημα”, το αγαπημένο μέρος μου για να εξερευνώ.

Έχοντας ζήσει στη Θεσσαλονίκη, πώς πιστεύεις ότι επέδρασε η πόλη στην πλοκή των βιβλίων αλλά και στον τρόπο γραφής σου;
Δεν έχω ζήσει απλά στη Θεσσαλονίκη, είμαι γέννημα θρέμμα! Ο “Ευκλείδης” ξεκινάει το ταξίδι του από την Πολίχνη, ενώ η έτερη σειρά βιβλίων μου, η σειρά “Μεγεθυντικός Φακός”, λαμβάνει χώρα σε μια γειτονιά παρόμοια με την παλιά δική μου, όπου μάλιστα ένα συγκεκριμένο σκυλάκι έχει πηδήξει από τις αναμνήσεις μου στο χαρτί!

Συνέντευξη στη Λία Κατσανά