Αισιοδοξία στη Θεσσαλονίκη

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού; Τι άλλαξε γι’ αυτούς; Πώς τους επηρέασε η συνθήκη αυτή και τι τους έλειψε περισσότερο; Η νέα έρευνα του περιοδικού ΠΡΑΞΗ, σε συνεργασία με την Ierax Analytix, δίνει το αποτύπωμα της νέας πραγματικότητας.

Όσο δύσκολοι κι αν ήταν -ακόμη και επώδυνοι για αρκετό κόσμο- οι μήνες που πέρασαν, το καλοκαίρι του 2021 βρίσκει τους Θεσσαλονικείς αισιόδοξους. Άντλησαν δύναμη από τους οικείους τους, ήρθαν πιο κοντά με τις οικογένειές τους, ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό και έκαναν την προσωπική ευθύνη προτεραιότητά τους. Σήμερα, απολαμβάνουν αυτά που τόσο καιρό τους έλειψαν και αντικρίζουν την επόμενη μέρα με θετικό πρόσημο…

Φίλοι και οικογένεια Αισιοδοξία για το μέλλον αισθάνεται η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων – ειδικότερα οι ηλικίες κάτω των 60 – παρόλο που 7 στους 10 επηρεάστηκαν αρνητικά κατά τη διάρκεια του lockdown. Μάλιστα, μεγάλο κομμάτι των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο ήρθε πιο κοντά στην οικογένειά του και ότι τα οικεία πρόσωπα ήταν η κινητήριος δύναμη για τους περισσότερους: οικογένεια, φίλοι και σύντροφοι. Σε μικρότερες ηλικίες (17-29 ετών) σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία τους έπαιξε και το κατοικίδιο, ενώ κάποιοι άντλησαν δύναμη από το διάβασμα (είτε για σχολή είτε ως χόμπι), αλλά και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Σημαντικό είναι ν’ αναφέρουμε ότι οι γυναίκες γενικά φαίνεται να επηρεάστηκαν και να δυσκολεύτηκαν περισσότερο από τους άνδρες κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.

Εθελοντισμός και νέες προτεραιότητες Οι νέες συνθήκες έφεραν μαζί τους νέες συνήθειες, αλλά και την ανάγκη για προσφορά. Το 68% των Θεσσαλονικέων έκανε δωρεές αγαθών (με τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες), ενώ το 27% συμμετείχε σε αιμοδοσίες και το 24% είχε εθελοντική προσφορά. Οι συνήθειες άλλαξαν προς το καλύτερο, με έμφαση στη διατροφή (κατά 76%), την ενημέρωση (κατά 80%) και την προσωπική υγιεινή (κατά 82%). Ωστόσο, η κοινωνικοποίηση πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς μειώθηκε κατά 83%. Το ίδιο και το ιατρικό check-up, το οποίο περισσότεροι από τους μισούς μείωσαν (59%), παρόλο που 4 στους 5 δήλωσαν ότι πρόσεχαν την υγεία τους. Από την άλλη πλευρά, το κομμάτι της εργασίας φαίνεται να μην επηρεάστηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Πέρα από το διάβασμα, το μαγείρεμα, τα social media και το online streaming, που έτσι κι αλλιώς είναι ψηλά στην ενασχόληση των περισσοτέρων, εντυπωσιακό είναι ότι το 73% των ερωτώμενων τον τελευταίο χρόνο έκανε βόλτες για σωματική άσκηση, με τους περισσότερους από αυτούς να επιλέγουν τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης (3 στους 5). Το Σέιχ Σου ήρθε δεύτερο στην επιλογή άσκησης σωματικής, με περισσότερους νέους ηλικίας 17-39 να το επιλέγουν.

Μας έλειψαν Θέατρα, συναυλίες, πολιτισμός, ταξίδια, είναι όσα μας έλειψαν περισσότερο. Συγκεκριμένα, 7 στους 10 απάντησαν τα ταξίδια, ενώ ακόμη περισσότεροι (73%) αναφέρουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ως τη μεγαλύτερη απώλεια. ‘Εχει ενδιαφέρον μάλιστα ότι οι προτιμήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία: στους νέους 17-29 ετών, έλειψαν περισσότερο τα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ στις ηλικίες 40-59 τα ταξίδια στο εσωτερικό. Ένας στους δύο πάντως δηλώνει ότι τα πρώτα πλάνα μετά την καραντίνα περιλαμβάνουν εξόρμηση!

Τα θετικά Η ψηφιοποίηση των δημόσιων αλλά και των ιδιωτικών υπηρεσιών, είναι το μεγάλο θετικό που προέκυψε, σύμφωνα με την πλειονότητα (85% και 45% αντίστοιχα) ενώ ένας στους τρεις προσμετρά στα συν την πιο στενή επαφή με τους δικούς του ανθρώπους, την τηλεργασία (το 32% των ερωτηθέντων) και το online streaming. Επίσης, είναι σημαντικό, ότι ένας στους τρεις αισθάνεται περήφανος για τον εαυτό του γιατί αφιέρωσε εποικοδομητικό χρόνο στον ίδιο, γιατί ανέδειξε την ατομική του ευθύνη, αλλά και γιατί εμβολιάστηκε. Μάλιστα ο εμβολιασμός ήταν η δημοφιλέστερη απάντηση στους άνω των 50 ετών. Τέλος, το 11% νιώθει υπερηφάνεια γιατί προσέφερε στους γύρω του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Το ερωτηματολόγιο, τη συλλογή, την ανάλυση και την παρουσίαση δεδομένων ανέλαβε η Ierax Analytix για το περιοδικό ΠΡΑΞΗ του ΚΘΒΕ. Τα 528 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν διαδικτυακά από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2021, από κατοίκους Θεσσαλονίκης, άνω των 17 ετών.

Γράφει η Ελένη Ομήρου

ναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2021)