Χαλβάς Λουκάς: Από την Πόλη έρχεται… και είναι γεμάτος ιστορία και γεύση

Δύο αδέλφια με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, τα αδέλφια Λουκά, που μεγάλωσαν μέσα στην τέχνη του αυθεντικού χαλβά και τη διδάχτηκαν από πολύ μικρή ηλικία στα ξακουστά εργαστήρια της Πόλης και στο πλευρό σπουδαίων Ελλήνων μαστόρων, μας την μετάδωσαν από γενιά σε γενιά και την απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα.Η ιστορία λέει ότι ο Ιωάννης και ο Γεώργιος Λουκάς αποφάσισαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη το 1945 και μετακόμισαν με τα λιγοστά τους σκεύη, αλλά με πολύ μεράκι, για να συνεχίσουν την τέχνη που τόσο έχουν αγαπήσει: την παρασκευή αυθεντικού, παραδοσιακού χαλβά. Έτσι ξεκίνησε η οικογενειακή επιχείρηση, που έκτοτε έχει ταυτίσει το όνομά της με τα πιο ποιοτικά προϊόντα ταχινιού, αλλά και καρυδόπαστας.

Σήμερα, δυο γενιές μετά, με τα εγγόνια των ιδρυτών, που φέρουν τα ονόματά τους, τους Ιωάννη Σ. και Γεώργιο Σ. Λουκά στα ηνία, η επιχείρηση συνεχίζει δυναμικά την πορεία της. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2003 τα προϊόντα με την υπογραφή Λουκάς ταξιδεύουν πλέον στις αγορές του κόσμου, με εξαγωγές στην  Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία. Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα, αλλά και τις χώρες του εξωτερικού.

Γνώμονας ανάπτυξης είναι πάντα η ποιότητα, έναντι της ποσότητας. Άλλωστε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα πράγματα κι αν αλλάξουν, δύο βασικά συστατικά θα μένουν πάντα αναλλοίωτα για τον Χαλβά Λουκά: η δοκιμασμένη κλασική συνταγή και η γνήσια αγάπη για τον αυθεντικό πολίτικο χαλβά.

Ο νόστιμος και υγιεινός χαλβάς

Ο «χαλβάς του μπακάλη», το άλλοτε «πρόχειρο» γλυκό του ελληνικού τραπεζιού, έχει ιστορία, τέχνη και μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον. Μας τον έμαθαν οι μικρασιάτες και τέσσερις γενιές μετά τον αγαπάμε και τον καλοδεχόμαστε την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μονο! Εξάλλου, ο χαλβάς είναι σύγχρονος και επίκαιρος όσο ποτέ, καθώς ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στις επιταγές της υγιεινής διατροφής, με το ταχίνι να εντάσσεται επάξια στην κατηγορία των superfoods.

Οι ίνες του χειροποίητου Χαλβά Λουκά είναι εμφανείς και λαχταριστές, ακριβώς όπως πρέπει, αλλά η έκπληξη βρίσκεται στην αφράτη, μαλακιά και απαλή υφή. Η τονισμένη γεύση βανίλιας και το καβουρδισμένο σουσάμι δίνουν την ιδανική γλυκύτητα, ενώ η κουβερτούρα με το εξαιρετικής ποιότητας αμύγδαλο, και τη σοκολάτα ολοκληρώνουν το άρτιο αποτέλεσμα. Ο χαλβάς αυτός λιώνει στο στόμα σχεδόν πριν προλάβεις να τον μασήσεις και αποτελεί κατηγορία από μόνος του.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει τον Χαλβά Λουκά να ξεχωρίζει είναι η ποικιλία στις γεύσεις του: κουβερτούρα πορτοκάλι, κουβερτούρα αμύγδαλο, κουβερτούρα σύκο και κουβερτούρα κάστανο είναι μόνο μερικές από τις γεύσεις που καθιέρωσαν το Χαλβά Λουκά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Μαζί με τις κλασικές και αγαπημένες γεύσεις, όπως βανίλια, κακάο, μέλι, φιστίκι αποτελούν βασική επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι της νηστείας και όχι μόνο.

 

Σοφ. Βενιζέλου 24 Δ.Σ. Μενεμένη

τηλ. 2310 764362,

www.lukas.gr

facebook.com/halvaslukas/.