«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης» με την αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου  

[…] «Μεσημέρι από νύχτα – όλ’ η ζωή μια λάμψη!» φώναξε κι όρμησε
μες στο σωρό σύρνοντας πίσω του χρυσή γραμμή ατελεύτητη
και αμέσως ένιωσε ξεκινημένη από μακριά η στερνή χλωμάδα
Να τον κυριεύει […]
Οδυσσέας Ελύτης, Θάνατος και Ανάσταση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 

Ένα Ρέκβιεμ για την Πόλη του Θεού… 
Την Παρασκευή 29 Μαΐου – Πλατφόρμα Zoom με ελεύθερη συμμετοχή

Με όχημα, για μια ακόμη φορά, τη διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom στην οποία γίνονται οι e-δράσεις της  Thessaloniki Walking Tours και της Athens Walking Stories με τίτλο Rembrandt and the Cat, επόμενη θεματική η «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης» μέσα από την αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου.

Ως κοσμοϊστορικό ορίζεται ένα γεγονός που δίνει άλλη τροπή στην πορεία και την εξέλιξη όλου του κόσμου, ένα γεγονός που αλλάζει τον ρου της Ιστορίας. Ίσως αυτός ο ορισμός να βρήκε την απόλυτη ταυτοσημία του στις 29 Μαΐου 1453, την ημέρα που η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια τον Οθωμανών Τούρκων. Τι άραγε μπορούμε να πούμε για την Άλωση 567 χρόνια μετά από αυτήν, χωρίς να μείνουμε στην απλή παράθεση των γνωστών ιστορικών γεγονότων;

Προσπαθούμε με επίκεντρο το ιστορικό συμβάν να προσεγγίσουμε τη σημασία που επιτέλεσε στο φαντασιακό των Ελλήνων και των Ευρωπαίων. Με οδηγό τις βυζαντινές, δυτικές αλλά και οθωμανικές πηγές αποπειρόμαστε να διακρίνουμε την αλήθεια από τον μύθο. Ψυχογραφούμε του δύο αντιπάλους, την ένταση των στιγμών, το θρίαμβο και τον όλεθρο, την εκπλήρωση των προσδοκιών των νικητών και το «ποθούμενο» των ηττημένων. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και Μωάμεθ ο Πορθητής, Χριστιανισμός και Ισλάμ, Δύση και Ανατολή σε μια αδυσώπητη σύγκρουση που άλλαξε το χάρτη του κόσμου την ημέρα που η ημισέληνος γκρέμισε το σταυρό, αντικαθιστώντας τον στην κορυφή του τρούλου της Αγίας Σοφίας.

Το «μετά», οι θρύλοι και οι παραδόσεις, οι μακρόχρονες επιπτώσεις της Άλωσης στη διαμόρφωση του φαντασιακού του υπόδουλου Ελληνισμού και η αναζωπύρωση των μεγαλεπήβολων προσδοκιών για την αναβίωση της αυτοκρατορίας κατά τον 19οαι. Προσδοκίες που συμπυκνώθηκαν στην εθνικιστική ιδεολογία που έγινε γνωστή ως η «Μεγάλη Ιδέα», προσδοκίες που έγιναν στάχτη με τον πιο οδυνηρό τρόπο στις φλόγες της Σμύρνης το 1922, πεντακόσια χρόνια σχεδόν μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Παρασκευή 29 Μαΐου – Πλατφόρμα Zoom – Συμμετοχή: Ελεύθερη
Ώρα: 19:00- 21:00
Πληροφορίες /Δηλώσεις συμμετοχής: info@thessalonikiwalkingtours.com