Με ΑΕΤΗΕRIA RED ανοίγει η SEMELI τον μήνα των εορτών

Tον νέο ερυθρό ξηρό οίνο της σειράς AETHERIA, το AETHERIARED 2015 παρουσίασε η Semeli και είναι το κρασί που συστήνει η οινοποιία για το γιορτινό μας τραπέζι! Το SEMELI AETHERIARED 2015, από τις ποικιλίες  Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, που ωρίμασε και παλαίωσε για 12 ολόκληρους μήνες στα δροσερά κελάρια του οινοποιείου της Semeli, στο Κούτσι, της Νεμέας, έρχεται να προστεθεί στο λευκό AETHERIA, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015.

Το κρασί

Φινετσάτη και σύνθετη, με τη τριλογία των ποικιλιών του κρασιού να εκφράζεται αρωματικά με εξαιρετικά σφιχτοδεμένο τρόπο, χωρίς περιθώρια πρωτοκαθεδρίας των πρωτογενών αρωμάτων κάθε μίας εξ αυτών. Η μύτη ξεκινά με γευστικές προσδοκίες τις οποίες ικανοποιεί, αφού στην εξέλιξή της παρουσιάζει χαρακτήρες από ώριμα και ζουμερά κόκκινα φρούτα, μαρμελάδες μύρτιλου και φραγκοστάφυλου, μπαχαρικά οριεντάλ, που θυμίζουν γλυκόριζα και κάρδαμο, ευχάριστες φυτικές νότες, κέδρο, μελάνι και κακάο.

Οι προσδοκίες που γεννά και για το στόμα η σύνθετη, σφιχτοδεμένη και με φινέτσα μύτη,  ικανοποιούνται απόλυτα, καθώς η τυπικότητα των ποικιλιών του κρασιού ξεδιπλώνεται, σταδιακά σε όλο το εύρος του. Φανερά γενναιόδωρο και πικάντικο, με στρογγυλές, αρκετά μαλακές τανίνες, που υποστηρίζονται με το παραπάνω από το αλκοόλ, το κρασί αυτό χαρίζει στον ουρανίσκο ένα ενιαίο γευστικό σύνολο. Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, αλλά και αποξηραμένων σκουρόχρωμων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και βοτάνων έρχονται σε αρμονία με αυτά της μύτης. Η ωρίμαση σε βαρέλι γίνεται επίσης φανερή, με χαρακτήρες σοκολάτας και βανίλιας, ενώ το τελείωμα είναι ευχάριστο και φρέσκο.

Tο γιορτινό τραπέζι

Το SEMELI AETHERIARED 2015 αγαπά τα πιάτα της ελληνικής αστικής και παραδοσιακής κουζίνας, όπως για παράδειγμα τα κρεατικά κατσαρόλας με φρέσκια σάλτσα τομάτας, το μουσακά και το παστίτσιο, ενώ ταιριάζει και με πιο δημιουργικά πιάτα ελληνικής, αλλά και ιταλικής  κουζίνας.

Ιδιαίτερη όμως αδυναμία έχει στα κρεατικά σχάρας και φούρνου, αυτά με τραγανή πέτσα, όπως στο χοιρινό κότσι, αλλά και στα κρεατικά που έχουν μαγειρευτεί με την τεχνική «sousvide» (π.χ. ζουμερά μάγουλα με πουρέ). Ατού του κρασιού είναι η δυνατότητά του να ταιριάζει με μεγάλη γκάμα φαγητών, αποτελώντας όχι μόνο «κρασί φαγητού», αλλά και σίγουρη επιλογή για εστιατόριο ή σπίτι. Ευκολόπιοτο όντας, μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα ακόμα και σκέτο. Για να το απολαύσετε όμως απόλυτα απαραίτητη είναι η μετάγγιση σε καράφα, για να αναδειχθεί το μπουκέτο του κρασιού και σερβίρισμα σε μεγάλο ποτήρι, στους 16°C.

Τα βραβεία

Το 2017 είναι η χρονιά της Semeli με 43 βραβεία και διακρίσεις διεθνούς επιπέδου.Τα παραπάνω αφορούν 10 ετικέτες σε 9 διεθνείς διαγωνισμούς.Ο λευκός ξηρός SEMELI ΑETHERIA 2016 από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Chardonnay, κατέκτησε μέσα στη φετινή χρονιά 6 μετάλλια σε διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίου επιπέδου. Την ανώτατη διάκριση ως «Ο Καλύτερος Λευκός Ξηρός Οίνος» κέρδισε ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ 2016 (Μοσχοφίλερο και SauvignonBlanc), o οποίος ξεχώρισε στο διεθνή διαγωνισμό ChallengeInternationalduVin 2017 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γαλλία. Το χρυσό μετάλλιο του κορυφαίου διαγωνισμού στον κόσμο Decanter 2017, απέσπασε το SEMELI THEA MANTINIA 2015 (Μοσχοφίλερο).Στον ίδιο διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στο Λονδίνο, τα κρασιά του κτήματος απέσπασαν άλλες 8 διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το SEMELINEMEAGRANDERESERVE 2012, φέτος, στην πρώτη εσοδεία μετά από αρκετά χρόνια,  απέσπασε 5 σημαντικά μετάλλια.