Παγκόσμια ημέρα εγκεφαλικών επεισοδίων

Περισσότερα από 47.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουν την αξία της πρόληψης και πώς να σώζουν ζωές!
Σύμφωνα με τη δρ. Sheila Martins, Καθηγήτρια Νευρολογίας και Πρόεδρο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization – WSO): «Ένας/Μία στους τέσσερις από εμάς θα υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή του εγκεφαλικό επεισόδιο, επομένως τα εγκεφαλικά είναι ένα εξέχουσας σημασίας ζήτημα καθώς αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τα καλά νέα είναι ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά γνωρίζουμε όλοι τα κύρια συμπτώματα ώστε να δράσουμε επαρκώς με την αμεσότητα που χρειάζεται;

Όπως στις περισσότερες ασθένειες, η πρόληψη και μάλιστα από την παιδική ηλικία μπορεί να σώσει ζωές! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων, είναι σημαντικό να διαδωθεί στο ευρύ κοινό ότι το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112», εφαρμόζεται για 5η συνεχόμενη χρονιά σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και χρησιμοποιώντας σούπερ ήρωες μαθαίνει στα μικρά παιδιά και τις οικογένειες τους να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου (Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο και αμέσως να καλούν το 112!) και να σώζουν ζωές!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) και του Schools for Health in Europe Foundation (S.H.E.), σε συνεργασία με την Angels Initiative.

Η παγκόσμια αυτή καινοτόμα καμπάνια εφαρμόστηκε πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ αυτήν την περίοδο διοργανώνεται παγκόσμια καμπάνια, με τη συμμετοχή σχολείων από όλον τον κόσμο (37 χώρες) και με στόχο να φθάσει το μήνυμα σε ένα εκατομμύριο οικογένειες. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 47.000 παιδιά από όλη την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να μεταλαμπαδευθεί η γνώση σε οικογένειες και κοινότητες!

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι φέτος, μια νέα μελέτη από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health, η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος ΧΟΠΑ Ήρωες, το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των οικογενειών τους σχετικά με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, εστίασε στην ικανότητα των παππούδων και των γιαγιάδων να θυμούνται τις πληροφορίες που είχαν αποκτήσει μέσω του προγράμματος μετά από αρκετά χρόνια.

Κύρια ευρήματα:

– Διατήρηση γνώσεων: Οι συμμετέχοντες κατάφεραν να θυμηθούν σημαντικό μέρος των πληροφοριών που είχαν μάθει για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και μετά από 44 μήνες.
– Σωστή αντίδραση: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα καλούσαν ασθενοφόρο σε περίπτωση που παρατηρούσαν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σε κάποιον.
– Επίδραση της ηλικίας: Παρατηρήθηκε μια μικρή τάση στους νεότερους συμμετέχοντες να θυμούνται καλύτερα ορισμένα συμπτώματα και να είναι πιο σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
– Σταθερή αποτελεσματικότητα: Η έρευνα δείχνει ότι το πρόγραμμα έχει μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνοπτικά:

Το πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112» αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τη σημασία της άμεσης αντίδρασης. Η γνώση που αποκτούν οι συμμετέχοντες μέσω του προγράμματος διατηρείται σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες κάνει τη διαφορά και σώζει ζωές εδώ.

Γνωρίσετε τους ΧΟΠΑ Ήρωες και βοηθήστε μας να μεταδώσουμε την γνώση για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε όλες τις οικογένειες της Ελλάδας!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *