Από μικρός αναμετρήθηκε με τη μουσική κι από τότε δεν την αποχωρίστηκε. Με εικόνες από την παιδική ηλικία στην Κύπρο και στιγμές από τη φοιτητική του ζωή στη Θεσσαλονίκη κουβαλά με τιμή τα σημάδια του. Με σεβασμό στο μουσικό παρελθόν και καθήκον να το μεταφέρει φρέσκο στο παρόν και το μέλλον. Ανοιχτός στις συνεργασίες, ψύχραιμος και ισορροπημένος πριν βγει στην σκηνή, αμετακίνητος στις απόψεις του που τον θέλουν απαισιόδοξο στην Ελλάδα του 2023. Ο Γιάννης Διονυσίου είναι μουσικός και ερμηνευτής φτιαγμένος από ρομαντική πάστα, με στόφα λαϊκό-ρεμπέτικη, με σπουδές στην βυζαντινή μουσική και με ψυχή έτοιμη να παραδοθεί στην τέχνη του. Με αφορμή το αποψινό του live στο Principal Club Theater μιλάει στο praximag και μας ανοίγει την πόρτα για να δούμε τον δικό του μελωδικό κόσμο.
Το πιάνο, η βυζαντινή μουσική και τα βήματα μετά!
«Με τη μουσική ξεκίνησα από μικρός με μαθήματα πιάνου. Αργότερα βιολί, βυζαντινή μουσική. Μετά συμμετείχα σε παραδοσιακή χορωδία. Μεγάλωσα στο χωριό Περιστερώνα της Λευκωσίας και πήγα σε μουσικό σχολείο από την 1η Λυκείου. Μετά το στρατό ήρθα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ» διηγείται ο Γιάννης, που εύκολα του μιλάς στον ενικό και εύκολα καταλαβαίνεις τις μουσικές καταβολές του. «Ειδικεύτηκα στην βυζαντινή μουσική και εδώ και τέσσερα χρόνια διδάσκω στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δημοτικό τραγούδι. Αυτή τη μουσική την θεωρώ σαν ένα. Από τη μια η εκκλησιαστική και από την άλλη η λαϊκή-κοσμική. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία… το ένα δανείζεται από το άλλο και πορεύονται μαζί μέσα στους αιώνες. Θεωρώ ότι η ενασχόληση μου με τη βυζαντινή μουσική με έχει βοηθήσει πολύ σε ό,τι αφορά το τραγουδιστικό-φωνητικό μέρος. Εκεί καλείσαι να είσαι ο ψάλτης, «γυμνός», χωρίς οργανική υποστήριξη, οπότε τα πράγματα είναι πολύ απαιτητικά κι αυτό μου έδωσε πολλά εφόδια». Κι έτσι βαλμένος μέσα στα ταλέντα του, ο Γιάννης Διονυσίου ορμά στην μουσική κυνηγώντας τ’ όνειρό του.
Το live, η τέχνη του και η ψυχραιμία που σώζει!
«Η μουσική είναι ομαδική τέχνη και χρειάζεται συνεργασία, συνεννόηση για να είσαι σε μια ορχήστρα και όχι μόνο με τους μουσικούς, αλλά και με το κοινό. Ουσιαστικά η ζωή μου όλη είναι μουσική. Αυτό διάλεξα να κάνω. Η κάθε επιλογή έχει και τις ανάλογες θυσίες. Είμαι ευτυχισμένος που μπορώ να κάνω αυτό που μου αρέσει και να επιλέγω αυτά που μου αρέσουν. Να επιλέγω τους συνεργάτες μου, αυτοί να επιλέγουν εμένα. Είναι μια πολύ ωραία διαδικασία και το κάνω με μεγάλη όρεξη» αναφέρει. Με τους μουσικούς του συναντιούνται στο Παγκράτι σε ένα studio φίλου. Συζητούν, πίνουν καφέ, προβάρουν, ανταλλάσσουν γνώμες και ιδέες πάνω στις ενορχηστρώσεις, σε φιλικό πάντα κλίμα. Μέσα σε τέτοιο κλίμα θα ανέβουν στην σκηνή του Principal για να αλλάξουν χρώμα στην Παρασκευή μας. «Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας από τον περασμένο Φεβρουάριο για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελείται από πολλά νέα τραγούδια, από συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών και από επιλογές λαϊκές και έντεχνες» εξηγεί ο ίδιος. Δηλώνει φαν της ψυχραιμίας, ειδικά πριν από μια συναυλία. Είναι συχνά ο ισορροπιστής, αλλά δεν μοιάζει ψυχαναγκαστικός με τα προγράμματα και τα κουτάκια και τις λίστες με τα «things to do». Είναι αυστηρός με τον εαυτό του, αλλά όχι με τους συνεργάτες του. Είναι άμεσος και προτιμά την ευγενική οδό, προκειμένου να γίνουν τα πράγματα.
Ο Διαμαντίδης, ο Καζαντζίδης και το παρελθόν που τον κυνηγά!
«Δύο τραγουδιστές που θαυμάζω είναι ο Αντώνης Διαμαντίδης ή Νταλγκάς -που έγινε γνωστός το 1930 και τραγουδούσε παραδοσιακά, δημοτικά, αμανέδες, ελαφρό, προπολεμικό ρεμπέτικο- και ο Στέλιος Καζαντζίδης -μια μεγάλη περίπτωση ερμηνευτικής δεινότητας». Ο Γιάννης δεν πολυεξετάζει τις προσωπικότητες, γιατί πιστεύει ότι αυτό που μένει όταν τόσο σπουδαίοι καλλιτέχνες φεύγουν από τη ζωή είναι το έργο που αφήνουν. «Προσπαθώ με βάση τα ακούσματα και τα βιώματα που έχω, χωρίς να θέλω να μένω στο παρελθόν, να φέρω στο σήμερα την τραγουδιστική νοοτροπία του παρελθόντος και να πορευτώ έτσι στο μέλλον. Ούτε θέλω να είμαι ένας τραγουδιστής που κάνει μνημόσυνα στους τραγουδιστές και τους συνθέτες του παρελθόντος, ούτε θέλω όμως να ξεχνώ ό,τι έχει προηγηθεί. Δεν νομίζω ότι είναι αυτή η έννοια της τέχνης».
Η μουσική, η πολιτική και το τρένο που τον έφερνε στη Θεσσαλονίκη!
Συνεχίζοντας τη συζήτηση περί τέχνης ο Γιάννης Διονυσίου δεν την εξαιρεί από τον κοινωνικό στίβο, εκεί που όλοι μαχόμαστε για όσα μας κρατάνε πίσω. «Νομίζω όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις έχουν και μια πολιτική χροιά και έτσι πρέπει. Είμαστε δημόσια πρόσωπα και είτε θέλουμε είτε όχι, από τη στιγμή που ο κόσμος έρχεται να μας δει, πρέπει να έχουμε δημόσιο λόγο, μέσα από την τέχνη του ο καθένας μας. Συμβαίνουν πολλά πράγματα και το βιώνουμε σε όλους τους τομείς, όλοι μας. Το θέμα είναι να μην έχουμε κοντή μνήμη. Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά δεν είναι μόνο ευθύνη του απλού κόσμου και της κοινωνίας όσα συμβαίνουν. Χρησιμοποιούσα το τρένο μια φορά την εβδομάδα και η πρώτη σκέψη μετά το δυστύχημα ήταν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί σε μένα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ακόμη για να γκρεμιστεί. Το κατάλαβα όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη φοιτητής το 2010, τότε που ξεκίνησε η κατρακύλα της κρίσης». Μέσα στα απαισιόδοξα όμως εκείνος βρίσκει ακόμη τη δύναμη να συνεχίζει και να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη ξανά και ξανά. «Είναι η δεύτερη μου πατρίδα. Έζησα δέκα πολύ καθοριστικά χρόνια εδώ. Τα χρόνια της ενηλικίωσης. Αισθάνομαι σα να είμαι στο σπίτι μου. Είναι πολλοί οι φίλοι μου εδώ και κάθε φορά που έρχομαι είμαι όλο και πιο χαρούμενος» καταλήγει ο Γιάννης Διονυσίου και με αυτό το συναίσθημα μας περιμένει στο Principal Club Theater το βράδυ για να μοιραστεί μαζί μας το καλύτερο του κομμάτι, εκείνο που βγαίνει από την ψυχή του.
Μαζί με τον Γιάννη οι:
Γιώργος Γεωργόπουλος: Μπουζούκι
Fausto Sierakowski: Σαξόφωνο
Αθηνόδωρος Καρκαφίρης: Ακουστική και Ηλεκτρική κιθάρα
Κώστας Αρσένης: Κοντραμπάσο
Στρατής Σκουρκέας: Κρουστά
Ηχοληψία: Γιάννης Ταβουλάρης
Φωτογραφία: Γιώργος Σπανός
Artwork: Εύρος Βοσκαρίδης
Συνδιοργάνωση: Love Light Productions και Melodica Art Productions
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
PRINCIPAL CLUB THEATER / MYLOS AREA
ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 21:00
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΤΙΣ 22:00
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 2310 428088
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ : 13 ΕΥΡΩ
ΤΑΜΕΙΟ : 15 ΕΥΡΩ
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ :
VIVA.GR
PUBLIC
WIND
CAFÉ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ