Bukovo Fest: ένα νέο φεστιβάλ μας ταξιδεύει στις μελωδίες της Μακεδονίας

Παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας από το χθες… στο σήμερα. Το Bukovo Fest έρχεται στις 14 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών για να μας συστήσει ξανά στην πλούσια μουσική παράδοση το τόπου μας. Οικοδεσπότες της βραδιάς δεξιοτέχνες μουσικοί που παρουσιάζουν τοπικές μελωδίες στην αυθεντική εκδοχή τους, αλλά και νέοι καλλιτέχνες που πειραματίζονται με εναλλακτικές διασκευές αγαπημένων τραγουδιών. Λίγο πριν την έναρξη, η διοργανώτρια του φεστιβάλ, Μαίρη Καραμήτσου, μιλά στο praximag για το πρώτο Bukovo Fest και μας προσκαλεί όλους στη νέα, μεγάλη γιορτή της μουσική μας παράδοσης.

Ξεκινά σε λίγες μέρες το πρώτο Bukovo Fest, ένα φεστιβάλ με όνομα που ξυπνά αναμνήσεις από παραδοσιακά αρώματα και γεύσεις! Μπορείτε να μας πείτε πώς προέκυψε ο τίτλος αυτός;

Σκέφτηκα να προσθέσω λίγο μπούκοβο στη μουσική! Γιατί όχι; Η Μακεδονία είναι ένας τόπος μαγευτικός, με έντονες αντιθέσεις σε συναισθήματα, ιστορίες, γεύσεις, αρώματα, εικόνες. Είναι ένας τόπος άρτιος. Το Μπούκοβο, ως τοπικό προϊόν, θεωρώ πως αντικατοπτρίζει αυτόν ακριβώς τον δυναμισμό. Εκτός αυτού, υπάρχει παντού και αυτό θέλουμε να πετύχουμε με το φεστιβάλ μας. Να γεμίσει ο τόπος μακεδονίτικες μουσικές.

Ποια είναι η ταυτότητα του φεστιβάλ και τι διαφορετικό έχει να προσφέρει στα μουσικά δρώμενα της πόλης;

Παραδοσιακή ταυτότητα ξεκάθαρα. Μην έχουμε ταμπού να λέμε «παραδοσιακό». Είναι σαγηνευτική η παράδοση, μιλά στο μυαλό μα και στην ψυχή, αφηγείται ιστορίες και μας διδάσκει ιστορία. Στο Bukovo Fest βάζουμε λίγες πινελιές πιο «σύγχρονες» ώστε να ακούσει τα παραδοσιακά και ο παππούς, μα να τα ακούσει και ο δεκαοχτάρης που έχει μεγαλώσει σε μια διαφορετική εποχή, με άλλες επιρροές. Κάτι διαφορετικό δεν έχει από αυτήν την άποψη γιατί δε θα το χαρακτήριζα «δρώμενο». Το Bukovo είναι «ιδέα» και μας καλεί όλους να τη σκεφτούμε, να την κάνουμε «δική μας».

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν πολλοί νεαροί καλλιτέχνες με πρωτότυπα μουσικά σχήματα. Πιστεύετε ότι υπάρχει μία στροφή των νέων μουσικών προς έναν πιο παραδοσιακό ήχο;

Πάντα υπήρχε ενδιαφέρον από τους νέους για την παραδοσιακή μουσική. Γίνονται προσπάθειες από πολλές μεριές, ωστόσο έχουμε δρόμο μπροστά μας. Μας λείπει όμως η επαφή με τους παλαιότερους και από την άλλη  να προσεγγίσουμε την παράδοση χωρίς ταμπού. Είναι σα να υπάρχει η διάθεση μα κάπου στη διαδικασία  «κολλάει». Το παλιό μαζί με το καινούργιο, μας φτιάχνουν το Μπούκοβο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει τα ξεχωριστά τραγούδια της Μακεδονίας;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Προσωπικά αγαπώ να ακούω ιστορίες και απόψεις των «παλαιότερων». Μια μέρα συζητούσα με έναν αγαπημένο φίλο, σπουδαίο παλαιό ερευνητή και χοροδιδάσκαλο από την Όρμα της Αριδαίας για χορούς και μελωδίες. Συγκεκριμένα μου έλεγε για τον χορό «γκάιντα» του οποίου ο ρυθμός στην αρχή είναι αργός και μετά γίνεται πιο γρήγορος. Λοιπόν, μου έλεγε πόσα συναισθήματα μεσολαβούν μέσα σε αυτόν το ρυθμό, στο πάτημα του πρωτοχορευτή, το ύφος, τη μουσική, στην εναλλαγή από αργό σε γρήγορο. Σε κάθε ρυθμό, κάθε μελωδία, ακόμα και μέσα στην ίδια μελωδία, υπάρχει μια συναισθηματική εναλλαγή, μια μικρή ιστορία μεταξύ χορευτή και οργανοπαίχτη. Οι μελωδίες της Μακεδονίας, η ποικιλία των τραγουδιών που υπάρχουν, διέπονται από αρτιότητα, από συναισθηματική φόρτιση και αρχοντιά. Θεωρώ πως ο πόνος και η χαρά αυτού του τόπου (ιστορικά) αποτυπώνονται υπέροχα μέσα από τη μουσική.

Bukovo Fest 2022 – Πληροφορίες

Συμμετέχουν οι μπάντες:

  • Χρυσοδάκτυλοι
  • Ορχήστρα Βαγγέλη Ψαθά
  • Μουσικοί του Κουτιού
  • Θάνος Σταυρίδης & Drom
  • Banda Entopica

Special Guest: Μαρία Αναματερού
Παρουσιάζει ο Πάνος Σουρούνης

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Ώρα έναρξης: 19:30
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00
Διάρκεια: 210’

Συνέντευξη στη Λία Κατσανά