Μια πόλη που πάντα αγκαλιάζει το αύριο, κάνοντάς το πυλώνα της δυναμικής της.
Στη Θεσσαλονίκη, η τεχνολογία δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον. Ένα μέλλον που δίνει το παρών σε όλη την πόλη, η οποία όχι μόνο δεν επαναπαύεται, αλλά κερδίζει επάξια τον τίτλο ενός δυναμικού hub έρευνας και καινοτομίας.
Το μέλλον που έχει γίνει πλέον… παρελθόν Δισκέτες. Dial-up internet. Ασπρόμαυρες οθόνες. Ό,τι σήμερα μοιάζει ξεπερασμένο, κάποτε αποτελούσε το παράθυρο σ’ ένα νέο, πρωτοποριακό αύριο. Οι «θεματοφύλακες» των αναμνήσεων εκείνης της εποχής ακούν στο όνομα «Cult Battles», ενώ οι «κομπιουτεράδες» του τότε βρίσκονται ακόμη ανάμεσά μας «κατά κύριο λόγο σε online groups όπου η κοινότητα μοιράζεται πληροφορίες, νέα projects, συλλογές software και hardware, ενώ γίνονται και κάποιες ετήσιες οργανωμένες εκθέσεις/συναντήσεις όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μηχανήματα από το παρελθόν».
Μία βόλτα στο ΝΟΗΣΙΣ …ή αλλιώς, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας. Τόσο οι μόνιμες εκθέσεις του όσο και οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει, εξερευνούν την τεχνολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» με εκθέματα-ομοιώματα όπου παρουσιάζονται τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας, η μόνιμη έκθεση «Τεχνολογία των Μεταφορών» με κλασικά οχήματα ακόμα και από τη δεκαετία του ’20, το Τεχνοπάρκο με εκθέματα που καλύπτουν επιστημονικά πεδία όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, ή η μηχανική, το Ψηφιακό Πλανητάριο, ο Κινηματογράφος Ευρείας Οθόνης και ο Προσομοιωτής Εικονικής Πραγματικότητας. Ένας χώρος, αντάξιος του ονόματός του.
Θεσσαλονίκη σημαίνει Καινοτομία Στην οδό Φιλικής Εταιρείας στο κέντρο της πόλης, το σήμερα χτίζει ένα προηγμένο αύριο. Εκεί βρίσκονται τα γραφεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. «Οι εγκαταστάσεις της ΑΖΚ είναι ανοιχτές προς τις ομάδες νέων επιχειρηματιών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, προσφέροντας υπηρεσίες έδρας, καλαίσθητους χώρους εργασίας και ευέλικτο περιβάλλον για συνεργασία και δικτύωση», τονίζει ο κ. Κυριάκος Λεφάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. «Πρόγονος» της ΑΖΚ θεωρείται το Τεχνόπολις, το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, στο οποίο μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις της νέας οικονομίας καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. «Η ΑΖΚ προσπαθεί να δημιουργήσει τις υποδομές που θα προσελκύσουν επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της δράσης της είναι το ThessIntec αλλά και η δημιουργία του Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων στον τομέα της Αγροδιατροφής. Σε μία έκταση 60 στρεμμάτων κοντά στη Γεωργική Σχολή θα εγκατασταθούν τα τμήματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας ελληνικών επιχειρήσεων που ανήκουν στον συγκεκριμένο τομέα», καταλήγει ο κ. Λεφάκης.
Το μέλλον είναι Ok! thess «Παιδί» της ΑΖΚ και του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η πρωτοβουλία με το πλέον «συναινετικό» όνομα. Ο λόγος για το οk!thess, τη δομή που συνεργάζεται με θεσμούς της πόλης στον τομέα της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επιχειρηματικές ομάδες. Το οk!thess μετρά μόλις 5 χρόνια ζωής, αλλά και 135 startups που πέρασαν ως σήμερα από εκεί -από τις οποίες «ανέθρεψε» 40 εταιρείες, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας. «Οι υπηρεσίες που προσφέρει περνούν μέσα από τον “Κύκλο Επιτάχυνσης”, μία τρίμηνη διαδικασία που πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο και στην οποία παρέχεται επιχειρηματική εκπαίδευση μέσω διαλέξεων και εργαστηρίων για όλες τις startups που συμμετέχουν. Παράλληλα, το οk!thess περιλαμβάνει και το στάδιο του coaching, όπου κάθε ομάδα καθοδηγείται από εξειδικευμένο προσωπικό -αλλά και τους μέντορες που ανήκουν στο δίκτυο της πρωτοβουλίας- ανάλογα τον τομέα και την τεχνολογία», εξηγεί ο κ. Αντώνης Ηλίας, επικεφαλής του ok!thess. Τέλος, μέρος των υπηρεσιών του ok!thess είναι και η διασύνδεση, έτσι ώστε οι startups να αποκτήσουν επαφή με τα μέλη του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης και ν’ αναπτυχθούν μέσα σε αυτό.
Ένα πάρκο, μας φέρνει το αύριο, σήμερα Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, χώρους πρασίνου αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο–ενυδρείο προβλέπουν τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC, που μας δίνουν μία πρόωρη γεύση από το μέλλον. Το πάρκο καινοτομίας που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία λέγεται πως θα πάρει σάρκα και οστά σταδιακά, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να αναμένεται την άνοιξη του 2024 με την εγκατάσταση των πρώτων startups και των ερευνητικών κέντρων. Το ThessINTEC φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Όταν οι νέες ιδέες μεγαλώνουν Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, μία καλή ιδέα δεν είναι σχεδόν ποτέ αρκετή. Η υλικοτεχνική υποστήριξη -και μάλιστα με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό- είναι μία -αν όχι η πλέον καθοριστική- παράμετρος. Σε αυτή την ανάγκη απαντά το Thessaloniki TechLab. Ένας πολυχώρος τεχνολογίας, καινοτομίας και πολιτισμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανοιχτός προς το κοινό της πόλης και τις ιδέες του. To Thessaloniki TechLab ανήκει στο δίκτυο των Αμερικανικών Γωνιών, ένα πρόγραμμα του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας, που υλοποιείται σε συνεργασία με δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες και μη κερδοσκοπικούς/εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και το Labattoir, σε ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, στεγάζεται το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Λειτουργώντας από το καλοκαίρι του 2020, το Κέντρο ιδρύθηκε από τη Cisco σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε άλλα, στο Κέντρο λειτουργεί τόσο το Cisco Networking Academy, όσο και τμήματα STEM και Ρομποτικής για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των ηλικιών. Μιλώντας για STEM, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο πλέον πρόσφατο σχετικό «απόκτημα» της πόλης: το Anna Papageorgiou STEM Center, στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος συνώνυμου με την καινοτομία. Εξοπλισμένο με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, με τρία εργαστήρια και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το Κέντρο λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά εγκαινιάστηκε επίσημα μόλις πρόσφατα. Επιπλέον, δίνοντας έμφαση στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική -με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αποτελεί από μόνο του πρότυπο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας απέναντι στον πλανήτη. Στο Κέντρο, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Δρ. Πάνος Βλάχος «τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος την επιστημονική γνώση, να αναπτύξουν δεξιότητες που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη της κοινωνίας μας, και να καταλάβουν ότι ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο είναι καθοριστική η βιώσιμη ανάπτυξη». Φυσικά, το μέλλον δεν σταματάει να γράφεται διαρκώς. Το πόσο ουσιαστικό κομμάτι του παρελθόντος μας θα γίνει, εξαρτάται από εμάς. Προς το παρόν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Θεσσαλονίκη και τεχνολογία, διανύουν μία κοινή πορεία προς το αύριο…
Γράφει η Βιολέτα Φωτιάδη
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022)