Η χαρά ενός σκύλου δεν μπορεί να κρυφτεί. Συνήθως, εκτός από την ουρά που πάει να σπάσει, μπορεί να τη διακρίνει κανείς σε ολόκληρο το σώμα του ζώου, από την κορυφή μέχρι τα νύχια: κουνιούνται οι γοφοί, κουνιέται όλο το «σασί», το στόμα είναι χαλαρό λες και μας χαμογελά, τ’ αυτιά αλλάζουν κέντρο βάρους, και ενίοτε αυτή η εκδήλωση συνοδεύεται από ανεξέλεγκτα χοροπηδητά και άλλες χορευτικές κινήσεις.
Και πότε χαίρεται ένας σκύλος; Ένας ισορροπημένος σκύλος μπορεί να χαίρεται πολλές φορές τη μέρα, για την επιστροφή ή ακόμα και τη διαρκή παρουσία των ανθρώπων του, για έναν ήχο που άκουσε, για ένα παιχνίδι που κατέχει ή θα δημιουργήσει ο ίδιος -π.χ. παιχνίδι με το νερό ή μια κουκουνάρα- για μια όμορφη κουβέντα που θα του πουν ή και για ένα χάδι. Κοινώς, υπάρχουν σκύλοι που μπορεί να χαίρονται όλη μέρα. Ακούγεται εύκολο και υπέροχο, έτσι δεν είναι; Πώς θα μπορούσαμε να χαιρόμαστε κι εμείς με την ίδια συχνότητα; Η πιο εύκολη απάντηση είναι, με το να πάρουμε συνειδητά έναν σκύλο, ή, αν δεν υπάρχει δυνατότητα, να έχουμε επαφή με σκυλιά, είτε μέσω φίλων, εθελοντισμό ή συναναστροφή με αδέσποτα.
Ο προφανής λόγος της χαράς που προκύπτει από τη συναναστροφή μας μ’ έναν σκύλο αφορά τη μεταδοτικότητα της ενέργειας: με τον ίδιο τρόπο που θα μας φτιάξει τη διάθεση ένας φίλος με χιούμορ ή κάποιος που αγαπάμε και νιώθουμε ασφάλεια, αντίστοιχα η χαρά ενός σκύλου θα μας επηρεάσει και θα μας κάνει πιο χαλαρούς και πιο χαρούμενους. Επιπλέον, η συναναστροφή μ’ έναν σκύλο ισοδυναμεί με σωματική άσκηση, η οποία όπως γνωρίζουμε αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, μιας εκ των τριών ορμονών που συνδέονται με το αίσθημα της χαράς.
Όμως πέραν των παραπάνω, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η συναναστροφή με έναν σκύλο θα μας κάνει πιο χαρούμενους είναι η επιστημονική απόδειξη ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της επαφής, και μάλιστα όταν υπάρχει ισχυρός δεσμός μεταξύ ζώου και ανθρώπου, αυξάνονται τα επίπεδα οξυτοκίνης, τόσο στον σκύλο όσο και στον άνθρωπο. Η οξυτοκίνη θεωρείται η ορμόνη της αγάπης, η οποία μαζί με την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη αποτελούν τις ορμόνες της χαράς. Όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνονται στο σώμα μας, μειώνεται αυτόματα το στρες και το άγχος, χαλαρώνουμε, αισθανόμαστε εμπιστοσύνη και ψυχική ισορροπία. Παράλληλα μειώνονται στον άνθρωπο τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία θεωρείται η ορμόνη του στρες. Τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;
Για εσάς που έχετε σκύλο ή είστε εξοικειωμένοι με σκυλιά είναι σίγουρα πιο εύκολο να χαρείτε, αλλά και για εσάς που δεν έχετε σκυλιά, η συμβουλή μου είναι μία: παραδειγματιστείτε από τον τρόπο που χαίρονται τα σκυλιά και χαρείτε όπως εκείνα. Να χαίρεστε κάθε φορά που βλέπετε τους αγαπημένους σας, όσο συχνά κι αν είναι αυτό, όπως ένας σκύλος! Να χαίρεστε κάθε φορά που μυρίζετε τη φύση, όπως ένας σκύλος! Να χαίρεστε την κάθε στιγμή που ξαπλώνετε στην άμμο ή στα χόρτα, όπως ένας σκύλος! Να χαίρεστε κάθε φορά που αγγίζεστε με αυτούς που αγαπάτε! Να ζείτε τη ζωή στο τώρα και να χαίρεστε κάθε στιγμή. Να χαίρεστε όπως ένας σκύλος!
Γράφει η Λενιώ Πατιερίδη Κυναγωγός, Ολιστική Διαχείριση Σκύλων Συντροφιάς
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2021)