Ομάδες και οργανώσεις που «έμειναν σπίτι» αλλά δεν έμειναν άπραγες, μας εμπνέουν περιγράφοντας τις καλύτερες πράξεις τους
Μάγειρες έκτακτης ανάγκης, «καθαριστές», κομμωτές του «δρόμου» και πλύντες εν κινήσει, είναι μόνο μερικοί από τους σούπερ ήρωες που είτε «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας είτε κλιμάκωσαν τις δράσεις τους προκειμένου να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη. Με τον αόρατο εχθρό να κλείνει τους πάντες στο σπίτι, κάποιες εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις αποφάσισαν να φροντίσουν τόσο εκείνους που δεν είχαν σπίτι για να προστατευτούν, όσο και το περιβάλλον, το σπίτι όλων μας, που περιμένει να το χαρούμε και πάλι «Ελεύθεροι».
Καθ’ οδόν
Δεν πάει πολύς καιρός που η φωτογραφία ενός κομμωτή να κουρεύει στο κέντρο της Αθήνας έναν άστεγο έκανε το γύρο του διαδικτύου, καθηλώνοντας τα βλέμματά μας και κερδίζοντας τις καρδιές μας. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Καραπιπέρη, μέλος της ομάδας «Καθ’ οδόν» η οποία δρα με απόλυτη διακριτικότητα από το 2018. «Μία φορά το μήνα βγαίνουμε και κουρεύουμε άστεγους στο κέντρο της Αθήνας. Είναι κάτι ασυνήθιστο για τους περαστικούς, αλλά οι άνθρωποι το περιμένουν με ανυπομονησία». Ο Χρήστος Κουφός, συντονιστής του προγράμματος, μέσα σε δύο προτάσεις, καταφέρνει και δίνει τον σκοπό αλλά και το πώς επιδρά στον κόσμο που απευθύνεται. Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας παρέχουν κάθε Τρίτη και Παρασκευή κοινωνικό πρωινό, εξυπηρετώντας περίπου 50 άτομα, ενώ μία φορά την εβδομάδα εξερευνούν το κέντρο με σκοπό να μοιράσουν το λεγόμενο «πακέτο φροντίδας» το οποίο περιέχει κρουασάν, νερό και χυμό. Τέλος, όπως αναφέρει και ο Χρήστος, η ομάδα βοηθά τους ωφελούμενους και στις διαδικασίες επανέκδοσης της ταυτότητάς τους σε περίπτωση που την έχουν χάσει, πληρώνοντας το παράβολο και τα έξοδα για τις φωτογραφίες.
Chefs for Zero Hunger
Το φαινόμενο της πεταλούδας δεν γνωρίζει σύνορα. Μία έκρηξη στη Βηρυτό τον Αύγουστο του 2020, παρακίνησε εστιάτορες -κυρίως από Θεσσαλονίκη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα- να οργανωθούν και να συγκεντρώσουν χρήματα για τα παιδιά της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα: να μαγειρεύουν. Έτσι προέκυψαν οι «Chefs for Zero Hunger» οι οποίοι συνέχισαν να μοιράζουν φαγητό ακόμα και μετά την επίτευξη του αρχικού τους στόχου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Κατσαντώνη, μέλος της ομάδας, οι 25 «μαχόμενοι σεφ» έχουν δώσει μέχρι τώρα πάνω από 2 χιλιάδες μερίδες φαγητού, πραγματοποιώντας τρεις φορές την εβδομάδα συσσίτιο για άστεγους. «Ακόμα και στον παγετό του Φεβρουαρίου βγήκαμε με ισοθερμικά και μοιράσαμε φαγητό, αντισηπτικά και μάσκες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση δίνουμε τρόφιμα σε οικογένειες», τονίζει ο Γιάννης. Επιπλέον, η ομάδα συγκέντρωσε σε συνεργασία με τον «Ηρακλή» μπάλες, σεντόνια και μαξιλαροθήκες τα οποία στάλθηκαν στο Eιδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, ενώ τα Χριστούγεννα δώρισαν πάνω από ενάμιση τόνο τρόφιμα και ένα χρηματικό ποσό για πετρέλαιο θέρμανσης στο ορφανοτροφείο Μέλισσα.
Ιthaca Laundry
Πριν από 6 περίπου χρόνια, ένα βανάκι ξεκίνησε να οργώνει το κέντρο της Αθήνας μεταφέροντας πλυντήρια, στεγνωτήρια και κυρίως το όραμα κάποιων νέων για έναν πιο… καθαρό κόσμο. Η οργάνωση με την ονομασία Ithaca ήταν γεγονός. Πρωταρχικό μέλημά της, να παρέχει υπηρεσίες υγιεινής στους άστεγους πλένοντας τα ρούχα τους. Μέχρι σήμερα τα σημεία δράσης της έχουν διευρυνθεί αρκετά, ενώ από το 2017 δίνει ευκαιρία σε ανθρώπους που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να εργαστούν. Η Δήμητρα Κουντουριώτη, επιχειρησιακή διευθύντρια της Ιthaca, είναι σαφής: «η πανδημία ανέδειξε το πώς συνδέεται η υγιεινή με την υγεία. Για κάποιους ανθρώπους δεν υπάρχει η επιλογή να προστατευτούν εφαρμόζοντας ακόμα και το πιο απλό, το πλύσιμο των χεριών», συμπληρώνοντας πως στον ένα χρόνο «συμβίωσης» με τον κορονοϊό οι ωφελούμενοι από τις δράσεις τους ανέρχονται σε 1.667.
Σχεδία
Η φήμη των πωλητών με τα κόκκινα γιλέκα προηγείται του κορονοϊού. Εδώ και χρόνια η «Σχεδία» φροντίζει τους ανθρώπους της, δίνοντάς τους τα εφόδια να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους. «Οι πωλητές της “Σχεδίας” μπορεί να έχουν ανάγκη τα λεφτά, κυρίως όμως στέκονται στην αίσθηση του ανήκειν. Στη φτώχεια όλοι σε ξεχνάνε. Γίνεσαι αόρατος και η πανδημία τούς στέρησε ακόμα και την καλημέρα του περαστικού», εξηγεί ο Χρήστος Αλεφάντης, υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού. Υπό το σύνθημα «Να αγαπάς και να αγωνίζεσαι», η «Σχεδία» πραγματοποίησε μία σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να εξαλείψει αυτό το αίσθημα της μοναξιάς. «Εκτός από τα κουπόνια τροφίμων που συγκεντρώθηκαν, ανοίξαμε το εστιατόριό μας και μαζί με μάγειρες φτιάχναμε κάθε μέρα ένα γεύμα για τους 40 πιο ευάλωτους ανθρώπους μας. Σε συνεργασία με την Interamerican τα πακέτα έφταναν τελικά στους ωφελούμενους.» Τέλος, η τρίτη δράση της «Σχεδίας» το διάστημα αυτό απέδειξε έμπρακτα πως το μόνο που δεν μπήκε σε αναστολή αυτή τη δύσκολη περίοδο ήταν η αγάπη. «Ζητήσαμε από τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας να μας δώσουν μονάδες για τα κινητά των ανθρώπων μας και καλέσαμε τον κόσμο να επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά έστω μία φορά ημερησίως για να μην χαθεί η επαφή», καταλήγει ο Χρήστος.
The Cleaningans
Οι χούλιγκανς της καθαριότητας «χτυπούν» όπου υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια. Με ιδρυτή της ομάδας τον 18χρονο Παναγιώτη Μοσχίδη, οι «Cleaningans» πραγματοποίησαν περισσότερες από 16 δράσεις καθαρισμού σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος αφηγείται το πώς ξεκίνησε: «Δεν μου άρεσε να βλέπω σκουπίδια πεταμένα και έτσι αποφάσισα να πάρω σακούλες και γάντια και να πάω στο κοντινότερο πάρκο της γειτονιάς μου. Εκείνη τη μέρα μάζεψα τέσσερις σακούλες σκουπίδια. Πήρα πολλά θετικά σχόλια από φίλους και γνωστούς όταν το δημοσιοποίησα και έκτοτε σε κάθε δράση είμαστε όλο και περισσότεροι». Με την πλειονότητα των μελών να είναι από 18 χρονών και κάτω, ο Παναγιώτης κάνει λόγο για μία ελπιδοφόρα στροφή των νέων στην προστασία του περιβάλλοντος -και φυσικά, τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο.
Δεντρί Project
Η καινοτόμα περιβαλλοντική δράση που ακούει στο όνομα «Δεντρί project» δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη συμμετοχή των πολιτών. Η οργάνωση mamagea και η Πράσινη Κοινότητα κάλεσαν τους κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης να εξερευνήσουν εκ νέου την περιοχή τους καταγράφοντας τις κενές δενδροδόχους της γειτονιάς τους. Ο Περικλής Χατζηνάκος, γενικός διαχειριστής της mamagea, κάνει λόγο για μία COVID-free δραστηριότητα, προσβάσιμη στους περισσότερους πολίτες, καθώς το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να συμμετέχει είναι σύνδεση στο ίντερνετ και ένα κινητό: «Καλούμε τους πολίτες να εντοπίσουν τις άδειες δενδροδόχους, να σημειώσουν την τοποθεσία που βρίσκονται και έπειτα να καταχωρήσουν στη διαδικτυακή μας φόρμα κάποιες πληροφορίες για την κατάσταση του σημείου με δύο φωτογραφίες.» Με βάση τα στοιχεία της ομάδας, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 900 κενές δενδροδόχοι, με τον κόσμο να αναλαμβάνει χρέη «ντετέκτιβ» και την ανταπόκριση να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Γράφει ο Γιώργος Μαντζουρανίδης
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2021)