Μια καλοντυµένη κυρία περπατάει µε το µικρόσωµο σκυλάκι της σε ένα στενό. Το σκυλάκι µαρκάρει κατά βούληση σε διάφορα σηµεία. Ξαφνικά πετάγονται δύο γατιά κάτω από ένα αµάξι και ορµάνε προς το µέρος τους…
«Αµάν πια µε αυτά τα γατιά! Εγώ είµαι φιλόζωη —να, µε βλέπετε— έχω σκύλο και τον λατρεύω. Τα γατιά όµως είναι εστία µόλυνσης. Είναι επικίνδυνα και κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους µε αυτήν την ιστορία!» Την ίδια στιγµή, µια άλλη κυρία της γειτονιάς τοποθετεί γατοτροφή κάτω από τα αυτοκίνητα, γιατί εάν την αφήσει εκτεθειµένη στο πεζοδρόµιο σίγουρα κάποιος θα την κλοτσήσει, θα την πετάξει, ή ακόµα χειρότερα, θα την δηλητηριάσει. Λίγο παρακάτω, ο κύριος από το ψιλικατζίδικο γίνεται έξαλλος κάθε φορά που µια γάτα ή ένας σκύλος θα τολµήσει να πλησιάσει στο παρτέρι του δήµου, που τυχαίνει να βρίσκεται µπροστά από το κατάστηµά του, αλλά, κάθε µέρα, ανελλιπώς, ταΐζει τα περιστέρια της γειτονιάς, όχι έξω αλλά µέσα στο µαγαζί του.
Τα παραπάνω περιστατικά καταδεικνύουν µια αντίφαση που χαρακτηρίζει πολλούς απο εµάς. Όταν αγαπάµε ένα είδος ζώου, τον σκύλο µας για παράδειγµα, θεωρούµε αυτόµατα τους εαυτούς µας φιλόζωους µιας και η έννοια αυτής της λέξης φανερώνει ευαισθησία, αγάπη και άλλα όµορφα πράγµατα για το άτοµό µας. Ωστόσο, όταν ευνοούµε ένα είδος ζώου περισσότερο από άλλα, πράγµα που είναι λογικό, µιας και έχει να κάνει µε τα βιώµατα του καθενός, είναι σηµαντικό να λαµβάνουµε υπ’ όψιν την αλληλεπίδραση που έχει αυτό, τόσο σε συνάρτηση µε τα άλλα είδη όσο και µε τους συνανθρώπους µας. Γιατί και αυτό περιλαµβάνεται στην φιλοζωία.
Η φιλοζωία είναι µια έννοια ολιστική, που περιλαµβάνει πολλά περισσότερα από αυτό που εµείς προσωπικά ορίζουµε σαν «αγάπη».
Φιλοζωία είναι…
Η φιλοζωία ισοδυναµεί µε την αποδοχή. Αποδοχή για το ότι κάθε πλάσµα έχει έναν λόγο ύπαρξης και δικαίωµα στη ζωή.
Η φιλοζωία ισοδυναµεί µε την κατανόηση, ότι κάθε πλάσµα συµπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα µε τις ανάγκες επιβίωσής του.
Η φιλοζωία ισοδυναµεί µε την αγάπη για το σπίτι µας, µιας και το σπίτι µας είναι το περιβάλλον και κοµµάτι αυτού είναι και τα ζώα.
Η φιλοζωία ισοδυναµεί µε αγάπη και ενσυναίσθηση, για αυτά τα πλάσµατα που θεωρούµε ασθενέστερα και άρα είναι χρέος µας να τα προστατεύουµε.
Η φιλοζωία ισοδυναµεί µε τον πολιτισµό, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει σεβασµός και υγιής αλληλεπίδραση µε όλα τα είδη που συνυπάρχουνε.
Η φιλοζωία ισοδυναµεί µε ανιδιοτέλεια και όχι µε πράξεις που θρέφουν το εγώ µας.
Η φιλοζωία είναι στάση ζωής, γιατί ο σεβασµός προς τα ζώα και τη φύση, αποτελούν σεβασµό προς τον ίδιο µας τον εαυτό.
Έτσι, αν για παράδειγµα θέλουµε να ταΐσουµε τα αδέσποτα, είτε αυτά είναι γάτες, σκύλοι ή πουλιά, διαλέγουµε ένα ανοιχτό µέρος, και όχι τα στενά, ώστε να µη δηµιουργήσουµε συνωστισµό µεταξύ των ειδών, και να περιορίσουµε τις εστίες µόλυνσης από τα περιττώµατα. Εάν θέλουµε να ελευθερώσουµε τον σκύλο µας, διαλέγουµε να το κάνουµε κάπου που δεν θα υπάρχουν παιδιά ή άνθρωποι που φοβούνται κι ας µας φαίνεται άδικο. Εάν είµαστε στο χωριό µας και θέλουµε να έχουµε κότες και πρόβατα, περιφράσσουµε την αυλή µας ώστε να µη χρειαστεί να σηκώσουµε το όπλο στον σκύλο του γείτονα ή τον αδέσποτο που ενστικτωδώς ήρθε για να παίξει ή να φάει κ.ο.κ
Είµαστε φιλόζωοι όταν σκεφτόµαστε το σύνολο και αυτό είναι ένα από τα πολλά πράγµατα που µας µαθαίνουν τα ζώα.
Γράφει η
Λενιώ Πατιερίδη
Κυναγωγός, Ολιστική Διαχείριση Σκύλων Συντροφιάς
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2020)