8 παρεάκια καλύτερα από το δικό σου

Oι παρέες που έγραψαν την ιστορία της… παρέας και που όλοι θέλαμε να έχουμε.

Μεγάλωσες μαζί τους, ήταν «δίπλα» σου ακόμα και αν βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σου και, παραδέξου το, δεν ήταν λίγες οι φορές που ευχήθηκες να γίνεις ένας από αυτούς. Από τους «Απαράδεκτους» μέχρι το Big Bang Theory και από την Apple μέχρι τα «Φιλαράκια» το κοινό στοιχείο τους είναι ένα: αποτελούν θρυλικές παρέες που έγραψαν ιστορία και… τις έγραψε η ιστορία! Άνθρωποι που ενώθηκαν σχεδόν νομοτελειακά, έκαναν σημαία τους το «όλοι για έναν και ένας για όλους» και τελικά άλλαξαν -με τον τρόπο τους- τον κόσμο.

Here come The Beatles Τα κουστουμαρισμένα «σκαθάρια» με το ομοιόμορφο κούρεμα που προκαλούσαν φρενίτιδα στους θαυμαστές και έκαναν τα ασθενοφόρα να είναι stand by έξω από τις συναυλίες τους ξεκίνησαν ως τρία σχολιαρόπαιδα που έκαναν την εφηβική τρέλα τους πραγματικότητα. Ο John, ο Paul και ο George, υποδέχθηκαν το 1962 -και μετά από δύο αποχωρήσεις από το αρχικό σχήμα- τον Ringo. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ηχογραφούν το πρώτο τους επίσημο κομμάτι με τίτλο «Love Me Do» και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία…

Bite and bytes Για πρώτη φορά στην ιστορία ένα δαγκωμένο μήλο κάνει την ανατροπή και ενώνει μία παρέα αντί να τη χωρίζει. Παράλληλα, αποτελεί το εισιτήριο για εκατομμύρια κόσμου για έναν νέο τεχνολογικό παράδεισο. H Apple ιδρύθηκε από τους Στιβ Τζομπς, Στιβ Βόζνιακ και Ρόναλντ Γουέιν την 1η Απριλίου του 1976. Η κυκλοφορία του Αpple I σηματοδότησε την αρχή μίας νέας εποχής, ενώ το Apple II έκανε πραγματικότητα το όνειρο του μέσου χρήστη για άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παρά τις αποχωρήσεις και τους εκθρονισμούς που ακολούθησαν, το σίγουρο είναι πως τα «μήλα» που αρκετοί κρατάμε σήμερα στα χέρια μας δεν θα υπήρχαν, αν αυτή η παρέα δεν βρισκόταν σ’ ένα γκαράζ μία Πρωταπριλιά των 70s.

Just setting up my twttr Αυτό ήταν το πρώτο tweet που γράφτηκε στην ιστορία της πλατφόρμας. Το επιτυχημένο διαδικτυακό εγχείρημα του Twitter οφείλεται στην ομαδική δουλειά των Jack Dorsey (στον οποίο ανήκει και το πρώτο tweet), Biz Stone και Evan Williams. Οι τρεις τους ξεκίνησαν να το σχεδιάζουν όσο δούλευαν στην εταιρία Odeo, ενώ λέγεται πως οι δύο πρώτοι έστησαν το «Twitter prototype» μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Ακόμα μια απόδειξη πως η ομαδική δουλειά, η χημεία και η θέληση αποτελούν πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες για τη συνταγή της επιτυχίας! #friendsgoals

Unagi! Από το «Stand By Me» ως το «The Big Bang Theory», οι παρέες της μικρής και μεγάλης οθόνης είναι αμέτρητες. Μια όμως από αυτές «χώρεσε» μέσα της όλες τις γενιές (ακόμα και αυτές που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα). Ήταν 22 Σεπτεμβρίου του 1994 όταν ο Ρος είπε ότι θα ήθελε να είναι παντρεμένος και η Ρέιτσελ όρμησε – ντυμένη νύφη- στο Central Perk. Κάπως έτσι μπήκαν και τα «Φιλαράκια» στη ζωή μας, για τα οποία θα μπορούσε να γραφτεί ξεχωριστό κείμενο (τουλάχιστον 18 σελίδων, Front and Back). Παρόλο που έχουν περάσει 17 χρόνια από το τελευταίο επεισόδιό τους, συνεχίζουμε να επιστρέφουμε στη Μόνικα, τη Ρέιτσελ, τη Φοίβη, τον Τσάντλερ, τον Τζόι και τον Ρος, γιατί ξέρουμε πως θα είναι εκεί για εμάς. Εξάλλου, μας το υπόσχονται στο intro κάθε επεισοδίου…

And now, for something completely different… Καταφύγιο για το μυαλό και την ψυχή μας ήταν, είναι και θα είναι ο σουρεαλιστικός κόσμος των Monty Python. The Ministry Of Silly Walks, ο νεκρός παπαγάλος, η Ισπανική Ιερά Εξέταση, οι Ιππότες που λένε Νι. Το θρυλικό βρετανικό κωμικό σχήμα που με τα σκετς του ξάπλωνε το κατεστημένο στο ντιβάνι του ψυχολόγου, δεν γράφτηκε μόνο στην ιστορία, αλλά και στο λεξικό της Οξφόρδης. Ως «Pythonesque» (μια ελεύθερη απόδοσή του στα Ελληνικά θα ήταν «παϊθονικό») ορίζεται «κάθε τι που υποδηλώνει ή θυμίζει τον παραλογισμό ή το σουρεαλιστικό χιούμορ του Monty Python’s Flying Circus».

Παρέα α λα ελληνικά Την αρχή επί της εγχώριας τηλεοπτικής οθόνης (στην εποχή τουλάχιστον που σηματοδότησε η λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών) έκαναν οι «Απαράδεκτοι» στα 90s. Η Αδάμαντος 4 στον Λυκαβηττό ζει μεγάλες στιγμές, και τα όσα έχουν γίνει εκεί -πολλές φορές μπροστά από την εποχή τους- ακόμα μας κάνουν ν’ αναρωτιόμαστε «τι έγινε ρε παιδιά;». Στη συνέχεια, τα 2000s μας έφεραν τους «Singles». Μπορεί η σύνθεσή τους ν’ άλλαζε σε κάθε κύκλο, αλλά κάπως έτσι δεν συμβαίνει και στη ζωή; Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, αλλά το αποτύπωμά τους μένει σταθερό και το κουβαλάμε μέσα μας (σαν τις θεωρίες της Ράνιας). Και φυσικά, για το ιδανικό κλείσιμο, η παρέα του ασανσέρ. Το «Παρά Πέντε» συνδύαζε χιούμορ, περιπέτεια και αγωνία, κάνοντάς μας όλους και όλες Άγγελους του Τσάρλι έστω και για λίγο. Σήμερα, 14 (ναι, τόσα!) χρόνια μετά το τελευταίο (σπαρακτικό) επεισόδιο, οι απανταχού fans αναρωτιόμαστε ακόμα: «κόβεται το Παρά Πέντε»;

Γράφει ο Γιώργος Μαντζουρανίδης

ναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (XEIMΩΝΑΣ 2021-ΑΝΟΙΞΗ 2022)