Θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά τα όνειρα που κάνατε; Τι απαντούσατε στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις»; Σε εκείνη την απάντηση βρισκόταν τεράστια δόση από την αλήθεια μας και τα χαρίσματα μαςκαι είναι σημαντικό να την ξαναθυμηθούμε έτσι ώστε να πιάνουν τόπο όσα πολύ σωστά ονειρευόμαστε από πολύ νωρίς στη ζωή μας.
Η απάντηση αυτή είναι σημαντική, όχι τόσο για την επιτυχία ή την επαγγελματική καταξίωση μέσα από τη σωστή επιλογή επαγγέλματος, όσο για την ενθύμηση της φύσης μας και για το πόσο αυτή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας. Όταν κάνουμε κάτι το οποίο και το θέλουμε και το μπορούμε και ταιριάζει στη φύση μας τότε ενισχύεται η αίσθηση της αξίας που έχουμε ως άνθρωποι. Όσο ενισχύεται αυτή η αίσθηση τόσο ομορφαίνει η ζωή μας καθώς όλο και περισσότερο, όλο και καλύτερα μπορούμε και επιλέγουμε με υγεία ανθρώπους, συμπεριφορές και καταστάσεις που είναι σε αρμονία με την ύπαρξη μας.
Find your bliss!
Το να επιλέγουμε σωστά το επάγγελμα μας και να συνδέουμε αυτήν την επιλογή με έναν ανώτερο σκοπό, συντελεί στην ευδαιμονία μας (bliss). Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες ευτυχίας είναι η επιλογή συντρόφου και η επιλογή επαγγέλματος. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη επιλέξει επάγγελμα με τις γνωστές τυφλές μεθόδους (τι ήθελαν οι γονείς, σε ποια σχολή περάσαμε, τι έλεγαν ότι θα έχει ζήτηση, κλπ.). Ως ενήλικες όμως πια, είμαστε τελείως έτοιμοι να ανακαλύψουμε και να ενεργοποιήσουμε τα χαρίσματά μας, καθώς έχουμε βιώσει τη λάθος επιλογή – η οποία βασίστηκε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά.
Για να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τα χαρίσματά μας χρειάζεται να βρούμε τα επαγγέλματα στα οποία συναντιούνται όλα όσα είμαστε: αυτά που θέλουμε, αυτά που μπορούμε και αυτά που μας ταιριάζουν. Όμως, για να πούμε ότι μιλάμε για ευδαιμονία χρειάζονται και κάποια πράγματα ακόμα:
1) Να αποσυνδέσουμε τα χρήματα από την απάντηση “για ποιον λόγο θέλεις να κάνεις αυτό που κάνεις;”, τα χρήματα είναι κίνητρο, δεν είναι κομμάτι της αλήθειας μας, οπότε καλό είναι να βγει από την εξίσωση ως σκοπός, φυσικά και είναι καλοδεχούμενα τα χρήματα αλλά μας αποπροσανατολίζουν όταν θέλουμε να βρούμε τον σκοπό μας.
2) Να είμαστε ανοιχτοί στη συγκίνηση, ότι κι αν είναι αυτό που μας συγκινεί, τα παιδιά; τα φυτά; τα ζώα; τα κατσαβίδια; τα χαρτιά; τα χρώματα; να αφηνόμαστε ελεύθερα σε ότι μας συγκινεί για να μας καθοδηγήσει. Η λέξη «συγκίνηση» είναι αγαπημένη, γιατί μας βάζει σε κίνηση και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκετός κόσμος βασανίζεται με την ερώτηση «τι θέλω;», η σωστή ερώτηση όμως είναι «τι με συγκινεί;». Κι αυτό μπορείτε να το εντοπίσετε παρατηρώντας τις αισθήσεις σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάτι ξύπνησε μέσα σας; Που έγινε έστω και ένα μικρό κλικ; Ποια ήταν η αφορμή; Παρατηρήστε αυτές τις στιγμές και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψει ένας κοινός παρανομαστής που θα σας δείξει τι έχει νόημα για εσάς.
3) «Επάγγελμα» στα αρχαία ελληνικά σήμαινε «υπόσχεση», τι υποσχόμαστε στον κόσμο μέσα από αυτό που κάνουμε; Να κάνουμε συχνά στον εαυτό μας την ερώτηση “ποια είναι η υπόσχεση μου;” και να το εννοούμε. Αν όντως καίει μέσα μας αυτή η ερώτηση το σίγουρο είναι πως θα έρθει η απάντηση – αρκεί να είμαστε δεκτικοί στο να την λάβουμε. Μπορεί να έχουμε την ίδια υπόσχεση αλλά να την εκπληρώνουμε μέσα από διαφορετικά επαγγέλματα. Η δική μου υπόσχεση είναι να θυμίζω στον κόσμο τη δύναμη του και να τον εμπνέω να την αξιοποιεί. Επέλεξα να το κάνω μέσα από τη συμβουλευτική μου, την ίδια υπόσχεση είχε και ένας εισηγητής σεμιναρίων επιχειρηματικότητας καθώς και ένας personal trainer. Κοινώς η υπόσχεση μας έχει άπειρους τρόπους να εκπληρωθεί και εμείς μένει να επιλέξουμε αυτόν που είναι πιο ταιριαστός στη φύση μας.
Η δύναμή μας πάντα θα περιμένει να την ανακαλύψουμε.
Δουλεύοντας χρόνια με ενήλικες συνειδητοποιώ ότι αυτή η επιλογή περιμένει πάντα να την ανακαλύψουμε και δε σταματάει ποτέ να ζητάει απάντηση. Επίσης παρατηρώ ότι η ταχύτητα αφομοίωσης και αξιοποίησης της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή, καθώς από μια ηλικία και πέρα έχουμε την ανάγκη να στραφούμε ουσιαστικά στην αλήθεια μας και να μας προσφέρουμε συνειδητά μια ποιοτικότερη ζωή. Η ηλικία αυτή ξεκινάει τη στιγμή που έχουμε βιώσει μια εργασιακή καθημερινότητα που όχι μόνο δε μας εκφράζει αλλά μας δημιουργεί και λανθάνουσες συμπεριφορές όπως είναι η δυσφορία, η αδιαφορία, η έλλειψη ζωτικότητας και δημιουργικότητας. Η ηλικία αυτή ξεκινάει τη στιγμή που το παρατηρήσουμε και αποφασίσουμε ότι θέλουμε μια πιο ουσιαστική και δημιουργική καθημερινότητα. Από εκεί και πέρα κάποιοι επιλέγουν να ξεκινήσουν μια παράλληλη δραστηριότητα καθώς είναι σημαντικό να εξασφαλίζουν ένα σταθερό εισόδημα από την υπάρχουσα δραστηριότητα τους, κάποιοι άλλοι επιλέγουν να ξεκινήσουν αρχικά σαν hobby αυτό που τους εκφράζει, κάποιοι επιλέγουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με αυτό. Όπως και να έχει όμως μπαίνει στη ζωή μας και βοηθάει στο να εναρμονίζεται η φύση μας με την καθημερινότητα μας και έτσι να νιώθουμε πιο ισορροπημένοι και πιο χαρούμενοι. Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα.
Εάν ένα πράγμα οφείλουμε στον εαυτό μας αυτό είναι να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τη δύναμη μας και να πορευτούμε στη ζωή έχοντας ξεκάθαρη αίσθηση της αξίας μας και της ομορφιάς μας. Αυτή η αίσθηση είναι ίσως ό, τι πλησιέστερο υπάρχει στην ευδαιμονία καθώς με έναν μαγικό, τρυφερό, χαρούμενο και μεγαλοπρεπή τρόπο βάζει όρια, διεκδικεί, αλληλοεπιδρά, μοιράζεται, βιώνει. Όλοι μα όλοι έχουμε γεννηθεί με χαρίσματα, τα οποία όταν τα ανακαλύπτουμε και τους δίνουμε χώρο έκφρασης δημιουργούν μικρά θαύματα. Ας πάρουμε την απόφαση να είναι η ζωή μας γεμάτη από αυτά. Ποτέ δεν είναι αργά, όσο είμαστε εδώ προλαβαίνουμε!
Χρυσάνθη Κωστάρα
Σύμβουλος Μαθησιακού Προφίλ
& Επαγγελματικού Προσανατολισμού
http://findyourbliss.gr