Σκέψη, λογοτεχνία, ιστορία, τέχνη συνθέτουν το νέο πρόγραμμα της πολιτιστικής πλατφόρμας του Rembrandt and the Cat!
Το Πρόγραμμα
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου
«Η αέναη επιστροφή του Αγίου Δημητρίου : ένας μάρτυρας που συνδέθηκε απόλυτα με μια πόλη»
Προσεγγίζουμε τον βίο, τις απεικονίσεις στην τέχνη και την εγχάραξη στο φαντασιακό των Θεσσαλονικέων του αγίου που δεν σταμάτησε ποτέ να επιστρέφει εισχωρώντας μέσω παραδόσεων ακόμη και στην καθημερινότητα των κατοίκων, κυρίως σε εποχές αστάθειας, μεταβολών και αβεβαιότητας με τον αρχαιολόγο Τάσο Παπαδόπουλο. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου
«Λάμψη και αθλιότητα στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου»
Από τα καμπαρέ της χρυσής δεκαετίας του ’20 ως την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, επιχειρούμε σε τρείς διαλέξεις, μια γοητευτική όσο και σύνθετη περιδιάβαση στην ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες στο μεσοπολεμικό Βερολίνο, τη μητρόπολη που πρόλαβε να ζήσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στιγμές απόλυτης λάμψης και απόλυτης παρακμής με την συγκριτολόγο Τατιάνα Λιάνη(τρείς διαλέξεις, 19:00, 25 ευρώ)
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
«Οι αδελφές του Μεγάλου Αλέξανδρου»
Παραμελημένες από την επίσημη ιστοριογραφία, πάντα στη σκιά του «Μεγάλου Αδελφού» τους, ήρθαν αντιμέτωπες με την σιωπή των αιώνων. Ο Τάσος Παπαδόπουλος με την αφήγηση του ρίχνει φως στη ζωή και την τραγική μοίρα αυτών των γυναικών που καταποντίστηκαν στη μαύρη τρύπα της συλλογικής λήθης. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ).
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου
«Μύθοι και πραγματικότητες της ψυχοπαθολογίας : μια σύντομη αναδρομή από την εμφάνισή της μέχρι τις μέρες μας»
Πώς ορίζεται η ψυχοπαθολογία, τι σημαίνει για το άτομο, την καθημερινή του ζωή και πώς μπορεί να πάρει διαστάσεις ενός κοινωνικού βιώματος; Ποιοι ήταν εκείνοι που τη νοηματοδότησαν και ποιο ρόλο έπαιξε σε αυτό ο Σίγκμουντ Φρόιντ ως αναλυτής, θεωρητικός αλλά και πατέρας της ψυχανάλυσης; Μέσα από τη προσέγγιση της Gestalt ψυχοθεραπεύτριας Ελισάβετ Παρθενιώτη επιχειρούμε μια αναδρομή στην έννοια της ψυχοπαθολογίας από το 1900 έως τις μέρες μας.(19:00, συμμετοχή ελεύθερη)
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου
«Λάμψη και αθλιότητα στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου»
Από τα καμπαρέ της χρυσής δεκαετίας του ’20 ως την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, επιχειρούμε σε τρείς διαλέξεις, μια γοητευτική όσο και σύνθετη περιδιάβαση στην ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες στο μεσοπολεμικό Βερολίνο, τη μητρόπολη που πρόλαβε να ζήσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στιγμές απόλυτης λάμψης και απόλυτης παρακμής με την συγκριτολόγο Τατιάνα Λιάνη(τρείς διαλέξεις, 19:00, 25 ευρώ)
Τετάρτη 18 Νομεβρίου
«Ο ΑβδούλΧαμίτ και το τέλος της αυτοκρατορίας»
Υπήρξε ο τελευταίος πανίσχυρος σουλτάνος: καχύποπτος, μυστικοπαθής, αμείλικτος.
Μέσα από την αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου διερευνούμε τη ζωή και τις πράξεις του «κόκκινου Σουλτάνου» από την ανάρρησή του στο θρόνο στην Κωνσταντινούπολη έως την πτώση του στην εξορία στη Θεσσαλονίκη. (19:00, 7 ευρώ)
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου
«Αχειροποίητος Θεσσαλονίκης: από την ίδρυση της πρωτοβυζαντινής βασιλικής στην αυγή του 20ου αιώνα»
Εξαίσιο δείγμα βυζαντινής ναοδομίας, διάσπαρτη με τα ίχνη της μακραίωνης ιστορίας της, με αινιγματική ονομασία δεσπόζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με την αφήγηση του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Ράπτη γνωρίζουμε καλύτερα το πολύτιμο αυτό μνημείο και την περιπέτεια του μέσα στο χρόνο (19:00- ελεύθερη συμμετοχή)
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου
«Λάμψη και αθλιότητα στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου»
Από τα καμπαρέ της χρυσής δεκαετίας του ’20 ως την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, επιχειρούμε σε τρείς διαλέξεις, μια γοητευτική όσο και σύνθετη περιδιάβαση στην ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες στο μεσοπολεμικό Βερολίνο, τη μητρόπολη που πρόλαβε να ζήσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στιγμές απόλυτηςλάμψης και απόλυτης παρακμής με την συγκριτολόγο Τατιάνα Λιάνη.(τρείς διαλέξεις, 19:00, 25 ευρώ)
Τρίτη 24 Νοεμβρίου
«Η ναζιστική κατοχή στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης»
Ο φιλόλογος Μάριος Μώρος διατρέχει την πεζογραφία και την ποίηση μιας σκοτεινής περιόδου διερευνώντας τους πολλούς και διαφορετικούςτρόπους με τους οποίους αποτυπώθηκε το τραυματικό βίωμα της ναζιστικής κατοχής, του φόβου και των εκτοπισμών που άλλαξαν για πάντα την ταυτότητα της πόλης. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου
«Μονή της Χώρας: η ψυχή της Παλαιολόγειας Αναγέννησης»
Διατρέχουμε την ιστορία ενός οικουμενικού μνημείου, διδασκαλείο του Βυζαντινού πολιτισμού που συνδέθηκε με έναν λόγιο homo universalis. Μέσα από την αφήγηση του αρχαιολόγου Τάσου Παπαδόπουλου προσεγγίζουμε την ψυχή της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης σε μια περίοδο δυσοίωνης μεταβολής.(19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου
«Από την γενιά των ερειπίων στη Γερμανία πριν την επανένωση»
Ο μεταφραστής Βασίλης Τσαλής διατρέχει την γερμανόφωνη μεταπολεμική λογοτεχνία που γεννήθηκε μέσα στα συντρίμμια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να διαμορφώσει στα χρόνια που ακολούθησαν τον σύνθετο χαρακτήρα της: Χάινριχ Μπελ, Γκύντερ Γκρας, Πέτερ Χάντκε, Τόμας Μπέρνχαρντ, Κρίστα Βολφ, Μαξ Φρις, Ελίας Κανέτι, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, αποτελούν σταθμούς αυτής της περιήγησης που ολοκληρώνεται σε δύο μέρη.(19:00, δύο διαλέξεις, 15 ευρώ)
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
«Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας»
Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Παπαδημητρίου διερευνά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε στο σινεμά ο Ισπανικός Εμφύλιος αλλά και το ίχνος που άφησε στην ισπανική κοινωνία σε μια σειρά από εμβληματικές αλλά και λιγότερο γνωστές ταινίες και όχι απαραίτητα ισπανικές. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου
«ΕστρόγκοΝαχάμα: Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς»
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, προικισμένος με μια υπέροχη φωνή και ένα σπάνιο ταλέντο, ο Εστρόγκο Ναχάμα κατάφερε να βγει ζωντανός από το Άουσβιτς για να ξεχωρίσει ως ένας από τους σημαντικότερους εβραίους ψάλτες στον μεταπολεμικό κόσμο. Η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου σε μια μοναδική έρευνα ακολούθησε τα ίχνη του από την Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα έως το Βερολίνο στην αυγή του 21ου. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου
«Ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος και η χρήση του στα μεγαλύτερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς»
Ένα από τα πιο φημισμένα και περιζήτητα διακοσμητικά πετρώματα στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν ο «Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος» που εξορυσσόταν στην Χασάμπαλη της Λάρισας. Ήταν όμως τόσο ακριβός που χρησιμοποιήθηκε στην οικοδόμηση ναών, λουτρών, ανακτόρων και πολυτελών κτηρίων αυτοκρατόρων, αρχόντων και ευγενών. Με αφηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωλογίας Βασίλη Μέλφο ταξιδεύουμε από την Λάρισα του 1ου αι. π.Χ. και από εκεί στη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, την Δαμασκό, την Σεβίλλη, το Καιρουάν της Τυνησίας, ακόμη και μέχρι το Τρινιντάντ της Κούβας.(19:00- συμμετοχή ελεύθερη)
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου
«Εντόπιοι ξένοι: μνημονικά ίχνη της οθωμανικής Βέροιας»
Αιώνες οθωμανικής διαδρομής μιας πόλης επιβιώνουν σήμερα μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό. Κτίσματα και στοιχεία, άλλοτε θεατά κι αναγνωρίσιμα ως οθωμανικά, άλλοτε εμβαπτισμένα με χριστιανική φορεσιά, άλλοτε θεατά αλλά δίχως την πατίνα τους, κι άλλα αόρατα. Μια πόλη που αποδιώχνει το παρελθόν. Ένα παρελθόν που επιμένει και σκοντάφτει στα σπαράγματα του. Μια παρουσία που δεν κρύβεται με όσες φορεσιές και να την ντύσεις με τον ερευνητή και συγγραφέα Γιώργο Λιόλιο (19:00, 7 ευρώ)
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου
«Από την γενιά των ερειπίων στη Γερμανία πριν την επανένωση»
Ο μεταφραστής Βασίλης Τσαλής διατρέχει την γερμανόφωνη μεταπολεμική λογοτεχνία που γεννήθηκε μέσα στα συντρίμμια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να διαμορφώσει στα χρόνια που ακολούθησαν τον σύνθετο χαρακτήρα της: Χάινριχ Μπελ, Γκύντερ Γκρας, Πέτερ Χάντκε, Τόμας Μπέρνχαρντ, Κρίστα Βολφ, Μαξ Φρις, Ελίας Κανέτι, ΊνγκεμποργκΜπάχμαν , αποτελούν σταθμούς αυτής της περιήγησης που ολοκληρώνεται σε δύο μέρη(19:00, δύο διαλέξεις, 15 ευρώ)
Παρασκευή 4Δεκεμβρίου
«Ο Γούντυ Άλλεν των δραμάτων»
Το έργο του ΓούντυΆλλεν είναι συνυφασμένο με το γέλιο, το χιούμορ και τον σαρκασμό. Εκτός όμως από τις πανέξυπνες κωμωδίες του έχει σκηνοθετήσει και μια σειρά από δραματικές και πιο προσωπικές ταινίες. Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Παπαδημητρίου επιχειρεί περιήγηση στις σημαντικές δραματικές ταινίες του νεοϋορκέζου δημιουργού οι οποίες μας αποκαλύπτουν διάφορες εκδοχές της ανθρώπινης κατάστασης (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Δευτέρα 7Δεκεμβρίου
«Μητερικό Θράκης: Παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του Γιώργου Γκόζη”
Ο συγγραφέας και θεολόγος Γιώργος Γκόζης εξιστορεί σε ένα ξεχωριστό βιβλίο τον βίο και την πολιτεία γυναικείων μορφών του χριστιανισμού, καλύπτοντας ένα κενό στη βιβλιογραφία και παράλληλα χαρτογραφεί την βυζαντινή Θράκη σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια ερμηνεία του θείου μέσα αλλά και έξω από τα θρησκευτικά δόγματα(19:00, συμμετοχή ελεύθερη)
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου
«Ο μπαμπάς τρελαίνονταν να ακούει Νίνο Ρότα»
Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Γκροσδάνης διερευνά την συναρπαστική σχέση του κινηματογράφου με τη μουσική, αφηγείται άγνωστες ιστορίες από τη ζωή των σπουδαίων κινηματογραφικών συνθετών και επιχειρεί μια κριτική προσέγγιση στο έργο τους. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου
«Φαντάσματα και φαντασία στον κόσμο του Λευκάδιου Χερν»
Ο Τάσος Παπαδόπουλος επιχειρεί μια καταβύθιση στον συναρπαστικό κόσμο του Λευκάδιου Χερν, ένος κόσμου γεμάτου σκιές και αινίγματα που τον διακρίνει μια ξεχωριστή θέαση του κόσμου, η οποία διαμορφώθηκε από τη διαδρομή του στο κόσμο, καθώς γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850 και πέθανε στο Τόκιο το 1904, κάνοντας πολλούς να τον αναγνωρίσουν ως εθνικό συγγραφέα της Ιαπωνίας.(19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου
«Στο μυαλό του Κρίστοφερ Χίτσενς»
Προκλητικός, εχθρός κάθε κοινοτοπίας, σφοδρός επικριτής κάθε θρησκευτικού δόγματος, ο Κρίστοφερ Χίτσενς, ένας από τους πιο τολμηρούς διανοούμενους της εποχής έζησε μια ανήσυχη ζωή και είχε μια ταραγμένη πολιτική διαδρομή μέχρι τον θάνατό του το 2011. Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη επιχειρεί μια προσέγγιση αυτής της ανεπανάληπτης προσωπικότητας. (19:00, συμμετοχή ελεύθερη)
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου
«Lettera amorosa: Η αλληλογραφία Αλμπέρ Καμύ και Μαρία Καζαρές»
Οι 850 επιστολές σε διάστημα 15 ετών που αντάλλαξε το μυθικό ζευγάρι εκτός από ένα φλογερό έρωτα αποκαλύπτουν άσβεστο πάθος και για την ίδια τη ζωή. Η Μαίρη Καιρίδη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της συγκριτικής λογοτεχνίας, δίνει έμφαση στις πολιτισμικές αναφορές, στο ιστορικό πλαίσιο και βέβαια στην ανάδειξη της γραφής των δύο επιστολογράφων. Καθώς οι επιστολές παραμένουν αμετάφραστες για το ελληνικό κοινό, θα τις διαβάσουμε από μεταφράσεις της εισηγήτριας. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου
«Μορφές Αλλόκοτου Ελληνισμού»
Ο συγγραφέας και ερευνητής Νικήτας Σινιόσογλου μας προσκαλεί σε μια περιήγηση σε ανοίκειες ζώνες της διανοητικής ζωής προσεγγίζοντας μορφές από τη μεθόριο της νεοελληνικής ιστορίας των ιδεών που ολοκληρώνεται σε δύο μέρη: Κυριακός Αγκωνίτης και Πλήθων Γεμιστός το πρώτο μέρος, Θεόφιλος Καΐρης και ριζοσπαστικός Διαφωτισμός το δεύτερο(19:00, συμμετοχή 15 ευρώ)
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου
«Μπρέγκελ: Ο καλειδοσκόπος μιας ανοίκειας και σκοτεινής καθημερινότητας»
Μεθυσμένοι χωρικοί, χωριάτικοι γάμοι, ολλανδικές παροιμίες, πρόστυχα καρναβάλια, ζητιάνοι, άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη και τυφλοί, παράδοξα θρησκευτικά θέματα και ένας συγκλονιστικός Θρίαμβος του Θανάτου, συνιστούν κάποια από τα καλειδοσκοπικά χαρακτηριστικά μιας σκληρής πραγματικότητας που χαρακτήρισε το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους όλων των εποχών. Ο Τάσος Παπαδόπουλος μας φέρνει πιο κοντά μας τον Πίτερ Μπρέγκελ τον Πρεσβύτερο.(19:00, συμμετοχή 7 Ευρώ)
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου
«Μορφές Αλλόκοτου Ελληνισμού»
Ο συγγραφέας και ερευνητής Νικήτας Σινιόσογλου μας προσκαλεί σε μια περιήγηση σε ανοίκειες ζώνες της διανοητικής ζωής προσεγγίζοντας μορφές από τη μεθόριο της νεοελληνικής ιστορίας των ιδεών που ολοκληρώνεται σε δύο μέρη: Κυριακός Αγκωνίτης και Πλήθων Γεμιστός το πρώτο μέρος, Θεόφιλος Καΐρης και ριζοσπαστικός Διαφωτισμός το δεύτερο(19:00, συμμετοχή 15 ευρώ)
Πλατφόρμα Zoom
Πληροφορίες /Δηλώσεις συμμετοχής: info@thessalonikiwalkingtours.com