«Πηλού έργα» εμπνευσμένα από το… «σανίδι»!

Στις 9 Δεκεμβρίου, στον χώρο του καφέ Thea/tro του Βασιλικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη έκθεση. Ο κεραμίστας, αγγειοπλάστης και δάσκαλος κεραμικής Θωμάς Μαυρουδής από το εργαστήρι «Πηλού έργα», μαζί με 100+ κεραμίστες, θα εκθέσουν μια σειρά από κεραμικές δημιουργίες, εμπνευσμένες από 9 θεατρικά έργα.Του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας λίγα λόγια για την τέχνη του, αλλά και για τις λεπτομέρειες αυτής της ιδιαίτερης βραδιάς.

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την κεραμική και τι σας κέρδισε αυτήν;

Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και όταν ήμουν δεκατριών ετών, γνώρισα τον τροχό, στο εργαστήριο του πατέρα μου. Εκείνη την εποχή είχαμε συνεργαστεί με όλους τους αγγειοπλάστες της πόλης, τον Βαρδαξή ,τον Αβραμίδη, τον Θεοδώρου κ.α. Έμαθα πολλά, αλλά ένιωθα την ανάγκη να εξελιχθώ, οπότε ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην τότε μόνη κρατική σχολή του ΟΑΕΔ. Έκτοτε έχω δώσει κορφή σε τόνους πηλού!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος εκδηλώνει ενδιαφέρον για την τέχνη της κεραμικής. Τι πιστεύετε ότι την έχει κάνει τόσο δημοφιλή;

Όντως, η κεραμική έχει γίνει πολύ δημοφιλής κυρίως επειδή είναι ίσως το μοναδικό χόμπι που σου χαρίζει χρηστικά και κυρίως υγειονομικά αντικείμενα όπως κούπες, πιάτα κτλ. H τέχνη είναι έτσι και αλλιώς συναρπαστική, πόσο μάλλον όταν μπορείς να εντάξεις τα δημιουργήματά σου στην καθημερινή ζωή, στο σπίτι, στην εργασία.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι κύριες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κανείς για να γίνει κεραμίστας;

Στην κεραμική και στην αγγειοπλαστική πολύ βασικό είναι να τηρείς κάποιους κανόνες και τεχνικές που διδάσκουμε, τουλάχιστον στην αρχή. Αργότερα μπορείς να απελευθερώσεις τον καλλιτεχνικό σου χαρακτήρα. Για να πειθαρχήσει ο πηλός πάνω στον τροχό, πρέπει πρώτα να πειθαρχήσει ο καλλιτέχνης.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να είναι σε θέση κανείς να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο την τέχνη του;

Η εξάσκηση είναι το κλειδί , απαιτείται χρόνος και υλικό αλλά από την εμπειρία μου σε τρεις με έξι μήνες αρχίζουν όλοι να κατακτούν τον τροχό και τις υπόλοιπες τεχνικές της κεραμικής. Η ολοκλήρωση απαιτεί αρκετό χρόνο όπως συμβαίνει και με τη ζωγραφική , τον χορό κτλ.

Θέατρο και πηλός. Το θέμα της επικείμενης έκθεσής σας φέρνει κοντά δυο διαφορετικές τέχνες. Πως το εμπνευστήκατε;

Από τα πρώτα δημιουργικά μου βήματα συνδύαζα τις τέχνες μεταξύ τους. Πηλός & Σίδηρος, κεραμικά – κρουστά μουσικά όργανα κ.α. Με αυτή την έκθεση ήθελα να εξάψω τη φαντασία των κεραμιστών που με ακολουθούν και να εμπνευστούν από το θέατρο. Κατά μία έννοια και ο τροχός δίνει μια μορφή παράστασης, όταν γυρίζει και μεταμορφώνει τη μάζα!

Τι ακριβώς θα δούμε, λοιπόν, στις 9 Δεκεμβρίου στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου;

Στις 9 Δεκεμβρίου, 9 τμήματα θα εκθέσουν δημιουργίες στον τροχό, εμπνευσμένες από 9 θεατρικά έργα. Το Φάντασμα της Όπερας, Ρωμαίος κι Ιουλιέτα, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Και δεν έμεινε κανένας, Τρωάδες, Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα, Χίλιες και μια νύχτες, Δον Κιχώτης, Όρνιθες. Και φυσικά θα παρουσιάσω και εγώ τη δική μου δημιουργία με τίτλο ‘’Performance’’ .

Συνέντευξη στη Μαρία Παντελίδου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *