H γαστρονομική κουλτούρα της ρετσίνας!

Στο πλαίσιο διοργάνωσης μίας νέας βιωματικής δράσης, παρουσιάσθηκε το νέο, καινοτόμο τουριστικό εγχείρημα της εταιρείας “Apeiron EE”. Με οδηγό την ιστορία της ρετσίνας, η Ελένη Κεχρή και η ερευνητική της ομάδα δημιούργησαν βιωματικές οινοτουριστικές εμπειρίες, μέσω προσχεδιασμένων, θεματικών, self – guided διαδρομών που συνδέουν προσωπικές αφηγήσεις και ενδιαφέροντα με ιστορικά μέρη της Θεσσαλονίκης και εισάγουν τον επισκέπτη στη γαστρονομική κουλτούρα ενός από τα πιο εμβληματικά τουριστικά της προϊόντα. Στο πλαίσιο της βιωματικής δράσης, ερευνητές και καλεσμένοι συζήτησαν την μέχρι τώρα πορεία του project, δοκίμασαν τη γαστρονομική ευελιξία της ρετσίνας, και απόλαυσαν τα πιάτα που ετοίμασε ο σεφ Χριστόφορος Κατσιάνας.

Η έρευνα της εταιρείας “Apeiron” στο πλαίσιο του «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ».

Στον υπέροχα φιλόξενο χώρο της Kitchen.Suite Thessaloniki, στην καρδιά της πόλης, παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία “Apeiron EE” στο πλαίσιο του «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ», με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου, καινοτόμου τουριστικού εγχειρήματος που βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση των ταξιδιωτικών εμπειριών. Το νέο προσωπικό project της Ελένης Κεχρή, χημικού μηχανικού και οινολόγου με πολυετή εμπειρία στην παραγωγή ρετσίνας υλοποιείται σε συνεργασία με μία ομάδα έμπειρων ερευνητών στο τομέα της οινοπαραγωγής και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Δάρλας, υπεύθυνος στρατηγικής & μάρκετινγκ του έργου.

Βασιζόμενοι στα στοιχεία της έρευνας, την ιστορία της ρετσίνας και το storytelling, οι ερευνητές δημιούργησαν μία εξειδικευμένη, βιωματική οινοτουριστική εμπειρία για τους επισκέπτες της πόλης που παρουσιάσθηκε στο ευρύ κοινό μέσω της διοργάνωσης μίας νέας βιωματικής δράσης από την εταιρεία. Σκοπός της καινοτόμας πρωτοβουλίας είναι να εισάγει τους επισκέπτες στον πολιτισμό της περιοχής, τη γαστρονομική κουλτούρα και την κουλτούρα της απόλαυσης της ρετσίνας με βιωματικό τρόπο.

Προσχεδιασμένες, θεματικές self – guided διαδρομές για μια αυθεντική, βιωματική, οινοτουριστική εμπειρία με γνώμονα την ιστορία της ρετσίνας.

Σύμφωνα με τον manager επικοινωνίας της “Apeiron EE”, κ. Δημήτρη Τσάκωνα, το βιωματικό οινοτουριστικό ταξίδι επιτυγχάνεται μέσα από προσχεδιασμένες, θεματικές, self-guided διαδρομές που συνδέουν προσωπικές αφηγήσεις και ενδιαφέροντα με μέρη της περιοχής, σημαντικά για την ιστορία και τον πολιτισμό της. Με αυτό τον τρόπο, ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την πόλη και τη ρετσίνα μέσα από τα μάτια των κατοίκων της, με βάση τα ενδιαφέροντά του (τέχνη, αρχιτεκτονική, γαστρονομία κ.λπ.). Μέρος των ευρύτερων δραστηριοτήτων αποτελούν και οι επισκέψεις σε αμπελώνες, πευκοδάση και οινοποιεία που παράγουν ρετσίνα, προκειμένου να ενισχυθεί το κεντρικό αφήγημα που εισάγει τον ταξιδιώτη στον πολιτισμό και την ιστορία του εμβληματικού κρασιού και τον προσκαλεί να το απολαύσει σε εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής.

Η πλατφόρμα της εταιρείας “Apeiron” για διαδραστικές οινοτουριστικές εμπειρίες.

Όλες αυτές οι διαδρομές της πόλης, μαζί με τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της, αλλά και στοιχεία για την ιστορία, την παραγωγή και τον πολιτισμό της ρετσίνας είναι διαθέσιμα στη διαδραστική πλατφόρμα της “Apeiron” (cityofretsina.com). Τα δεδομένα της έρευνας ανανεώνονται και εμπλουτίζονται συνεχώς με βάση τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την αξιοποίηση της οινοτουριστικής εμπειρίας.

Η εταιρεία “Apeiron  EE”

Η “Apeiron EE” αποτελείται από μια ομάδα ερευνητών με πολυετή εξειδίκευση στην οινοπαραγωγή, την ιστορία του κρασιού και τον τουρισμό. Συνδυάζοντας την επαγγελματική εμπειρία μας στον χώρο του κρασιού και την αγάπη μας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αναζητούμε τις ψηφίδες των προσωπικών ιστοριών που συνθέτουν την ιστορία της πόλης. Οδηγός τους η ρετσίνα, το πιο εμβληματικό από τα ελληνικά κρασιά, η ιστορία της, οι συνήθειες και η κουλτούρα γύρω από την απόλαυσή της.