Fitness οf tomorrow

Άσκηση και άνθρωπος πάνε μαζί σχεδόν από τη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στον πλανήτη. Δεν χρειάζεται όμως να πάμε τόσο πίσω στον χρόνο για να δούμε πόσο διαφορετική είναι η άσκηση του σήμερα -και θα είναι αύριο…

Τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, κυριαρχούν το aerobics και το pilates. Αίθουσες, κλειστά τμήματα, πρακτικές προσανατολισμένες στις γυναίκες -περισσότερες ασκήσεις και χορός, χωρίς βάρη. O στόχος είναι ένας: η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ήρθαν πολλές νέες μέθοδοι και trends άσκησης -με πρωτοπόρες κυρίως την Αυστραλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Γιόγκα, TRX, Zumba, CrossFit, personal training. Υπήρχε όμως ένα μειονέκτημα: πολλές φορές ο κόσμος συμπεριφερόταν λες και κάθε φορά που εμφανιζόταν μία νέα τάση σταματούσαν αυτόματα οι προηγούμενες πρακτικές να είναι αποτελεσματικές. Και φτάνουμε στην πανδημία. Ο εγκλεισμός επηρέασε τους πάντες και τα πάντα -και φυσικά, και την άσκηση. Ξεκίνησα να προπονούμαι σε εξωτερικούς χώρους -αρχικά μόνη, αλλά αυτό που έκανα έγινε θέμα συζήτησης, stories. Κάπως έτσι ξεκίνησε σταδιακά να προσελκύει κόσμο που μυήθηκε στο outdoor training, το οποίο στη Θεσσαλονίκη ήταν ελάχιστα διαδεδομένο. Φυσικά, βασικό ρόλο έπαιζε η ψυχολογία. Κάθε προπόνηση ήταν και μια ένεση θετικότητας, ευεξίας και αίσθησης προόδου -αφού έβλεπες πως μπορούσες να κάνεις πράγματα με το σώμα σου που δεν μπορούσες να κάνεις πριν μία εβδομάδα ή έναν μήνα. Επιπλέον, μαζί ξεπεράσαμε και το ταμπού -για κάποιους- του να βγεις έξω, ν’ αθλείσαι και να σε βλέπει ο κόσμος.

Όσο για το αύριο; Η τεχνολογία έχει μπει ήδη στην καθημερινότητα της άσκησής μας -από το fit band μέχρι τα προγράμματα στον διάδρομο- και θα συνεχίσει να διεισδύει ακόμα πιο δυναμικά. Δεν είναι επίσης πολύ μακριά ο καιρός που τα όργανα δεν θα κάνουν απλά monitoring των ασκήσεων ή των παλμών μας, αλλά θα ελέγχουν παραμέτρους όπως η στάση σώματος ή η σωστή εκτέλεση μιας άσκησης και θα μας διορθώνουν. Φυσικά, μεγαλύτερο μερίδιο θα έχει και το virtual training. Όσο όμως και αν τα όργανα εξελίσσονται -από το απλό ποδήλατο περάσαμε στο spinning και από εκεί στο realryder που προσομοιώνει την κίνηση του πραγματικού ποδηλάτου- και τα gadgets ν’ αυξάνονται, το μέλλον δεν θα φέρει μηχανές που θα εξαλείψουν την άσκηση. Και μιλώντας για άσκηση, η τεχνολογία τρέχει προς τα μπρος, οι τάσεις όμως κοιτούν προς τα πίσω, με πρακτικές που αξιοποιούν το βάρος του σώματος -όπως το calisthenics- και σου επιτρέπουν να γυμναστείς παντού.

Το αύριο όμως είναι και ο άνθρωπος. Από τη μία, ο ασκούμενος. Που χρειάζεται και τα ερεθίσματα για ν’ αθληθεί, και τις αναφορές για να μπορεί να επιλέξει με τι θέλει ν’ ασχοληθεί. Άλλο να ξέρεις ότι υπάρχει μία μορφή άσκησης που λέγεται pilates, και άλλο να έχεις πρόσβαση στο τι είναι, τι μπορεί να σου προσφέρει. Νέα προγράμματα, τεχνικές, τάσεις, θα υπάρχουν πάντα. Η άσκηση όμως δεν είναι μόδα. Επίσης, πρέπει να ξέρει πως το ζητούμενο είναι να εξοικειώνεται με τη σωστή μηχανική εκτέλεσης των ασκήσεων. Έτσι μαθαίνει, έτσι εξελίσσεται, έτσι αποφεύγει τραυματισμούς.

Ο trainer απ’ την άλλη, οφείλει ν’ ακούει τον ασκούμενο, να μαθαίνει τι του αρέσει και να προσαρμόζει το πρόγραμμα που προτείνει. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσεις βάρη αν σου αρέσει το κολύμπι. Το ιδανικό για τον καθένα πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ασκήσεις από στίβο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ακόμα και ενόργανη ή χορό, συνδυαστικά και διατατικά. Μιλάμε λοιπόν για customized και ευέλικτα μοντέλα που θα συνυπολογίζουν την ηλικία, τη διατροφή, τον ύπνο, την ψυχολογία, ακόμα και την καταπόνηση που μπορεί να προκαλεί η δουλειά μας. Γιατί πλέον ο κόσμος δεν γυμνάζεται για ν’ αδυνατίζει, αλλά για να είναι καλά -και τώρα, και στο μέλλον…

 

Γράφει η Χαρά Λιόκος Λαζάρου
Master Personal Trainer AU/UK
Boot Camp Leader
Instagram: haraliokoslaz

 

ναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022)

 

viet69
site
tamil sex