Εν ενεργεία… παρενέργειες

Οι ρυθμοί της σύγχρονης πραγματικότητας αποζητούν την αλλαγή κι αυτή δεν έρχεται εν μια νυκτί. Καλώς ή κακώς, όλη η ενέργεια που ξοδεύουμε καθημερινά ακολουθώντας τα δεδομένα που επιτάσσει η ζωή, μας εξαντλεί και μας απομακρύνει από τον στόχο μας: την ποιότητα στη ζωή.
Από τα προσωπικά μας και τις κοινωνικές σχέσεις, μέχρι τη δουλειά, όλοι και όλα αρνούνται να συνεργαστούν. Τι συμβαίνει, τελικά;

Ο χρήστης δεν είναι ενεργός πια!
Όλες οι λέξεις που ξεκινούν με «υπέρ», μας έχουν εξαντλήσει! Η τόση υπερπληροφόρηση και υπερπροβολή των social media έχει αρχίσει να μας εξασθενεί! Ο λόγος; Η προσωπική μας ζωή έπαψε να είναι πια τόσο… προσωπική. Βαλλόμαστε συνεχώς από εξωραϊσμένα πρότυπα και καθημερινότητες ανθρώπων πασπαλισμένες με χρυσόσκονη, που δεν μπορούμε πλέον να ξεχωρίσουμε πού σταματά το όνειρο και πού αρχίζει η αλήθεια! Βρεθήκαμε, λοιπόν, θεατές σε δύο διαφορετικές πραγματικότητες: αυτή των φιλτραρισμένων εικόνων και αυτή της γκρίζας, καταθλιπτικής καθημερινότητας. Καμία από τις δύο, όμως, δεν μας ανήκει. Εύλογα, άρα, αναρωτιόμαστε: Ποιος έχει την ευθύνη για όλο αυτό; Δεν είναι λίγοι αυτοί που σε αυτό το ερώτημα δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το πρόβλημα ξεκινάει και επιστρέφει στα social media. Η 24ωρη πρόσβαση και ο καταιγισμός με πληροφορία δεν είναι ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη η φύση μας. Ο εγκέφαλός μας δεν είναι έτοιμος να δεχτεί τόσα δεδομένα, πόσο μάλλον με τόσο συνεχή ροή. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό; Επανάσταση και απενεργοποίηση όλων των μέσων δικτύωσης. Μια λύση που δύσκολα θα αντέξουν οι πιο εξαρτημένοι, σίγουρα όμως θα τους αποφορτίσει. Κι όπως κάθε μορφής εξάρτηση, μετά από τις πρώτες δύσκολες μέρες, σταδιακά… θα εξαφανιστεί!

Social rehab:
Η νέα μορφή απεξάρτησης Υπάρχουν κινήματα και Insta-λογαριασμοί, αφιερωμένοι στο πώς να κάνεις log off (ειρωνικό;) και εκατοντάδες άρθρα με τα οφέλη της διαδικτυακής απεξάρτησης. Υπάρχουν άνθρωποι που «απελευθερώθηκαν» και άλλοι που δεν «πιάστηκαν» ποτέ. Το θέμα είναι ένα. Είναι όλο αυτό για εσένα μια παρενέργεια της σύγχρονης πραγματικότητας που σε «φορτώνει» με επιπλέον βάρος στις πλάτες σου; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε δεν έχεις παρά να πατήσεις log out, μια για πάντα!

Quiet quitting: Φούσκα;
Μια ακόμα προσπάθεια διεκδίκησης των εργατικών δικαιωμάτων για το ανθρώπινο ειδος, με λίγο πιο μοντέρνο τρόπο για να μη βαριόμαστε και γράφουμε τα ίδια στα βιβλία. TikTok trend λοιπόν, το quiet quitting, ή αλλιώς, «σιωπηλή παραίτηση» όπως λέγεται στα Ελληνικά, έγινε viral μέσα σε μερικές ημέρες με τη… μαγική δύναμη του αλγόριθμου. Η ιδέα είναι η εξής: κάνεις μια ανάλυση της δουλειάς σου και αυτών που έχεις συμφωνήσει εξαρχής και συνειδητοποιείς ότι όχι μόνο δεν πληρώνεσαι αρκετά γι’ αυτά που κάνεις, αλλά φτάνεις σε σημείο να κάνεις τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν άλλοι. Σύμφωνα με τους quiet quitters, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να αφαιρείς από πάνω σου τις επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς τύψεις. Είναι όλο αυτό ακόμα μια κραυγή βοήθειας από ανθρώπους που εργάζονται υπερβολικά; Παρόλο που εμείς οι ίδιοι υποβάλλουμε τους εαυτούς μας σε αυτή τη διαδικασία, μάλλον ναι. Σιωπηρή παραίτηση λοιπόν, για να ανακτήσουμε δυνάμεις ή θα συνεχίσουμε να… «δουλευόμαστε»;
Κι όπως κάθε δράση, επέρχεται και η αντίδραση! Quiet firing: η απάντηση των εργοδοτών, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

“The world is a vampire”
Από την εξίσωση των παρενεργειών, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι σχέσεις. Φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές, όλες μπαίνουν στη ζωή μας για να δημιουργήσουμε δεσμούς, που όμως έχουν αρχίσει κι αυτοί να γίνονται ασφυκτικοί. Τόσο ασφυκτικοί που οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, έχουν αρχίσει πλέον και θυμίζουν βαμπίρ. Συναισθηματικά βαμπίρ. Από αυτά που σου ρουφούν την ενέργεια σε σημείο να σε εξαντλούν εντελώς. Εκούσια ή ακούσια, οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν χειριστικές τακτικές με ποικιλία και μαεστρία, δημιουργώντας τοξικές σχέσεις για να επουλώσουν δικές τους πληγές και να καλύψουν δικές τους ανασφάλειες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να πιστεύουμε στους ανθρώπους. Θέλουν σύνεση και θάρρος οι ανθρώπινες σχέσεις. Και προσοχή… στις παρενέργειες.

 

Γράφουν οι Ειρήνη Κώστογλου, Δάφνη Τσάρτσαρου

ναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022 – ΑΝΟΙΞΗ 2023)

viet69
site
tamil sex