Εκστρατεία ενημέρωσης για τα παιδιά-στρατιώτες.

Με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας του Κόκκινου Χεριού, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης παιδιών από ένοπλες οργανώσεις, η UNICEF απευθύνει έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις να εμπλακούν ενεργότερα στον αγώνα για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών. Όπως καταγγέλλει η UNICEF, δεκάδες χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να υφίστανται κακομεταχείριση αφού έχουν μετατραπεί παρά τη θέλησή τους σε στρατιώτες παίρνοντας μέρος σε ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

Παιδιά που ζουν σε περιοχές όπου μαίνονται μακρόχρονες ένοπλες συρράξεις — το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη ΛΔ Κονγκό, τη Σομαλία, τη Συρία, την Υεμένη… — στρατολογούνται συχνά από τα αντιμαχόμενα μέρη. Αγόρια και κορίτσια χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες ή βοηθητικοί από ένοπλες οργανώσεις στο Αφγανιστάν, στο Μαλί, στη Μιανμάρ, θυμίζει η οργάνωση του ΟΗΕ.

Όταν δεν αναγκάζονται να εμπλέκονται σε μάχες, τα παιδιά αυτά ασκούν χρέη ανιχνευτών, μαγείρων, στέλνονται να μαζέψουν ξύλα. Ορισμένα κορίτσια εξαναγκάζονται να «παντρευτούν» μαχητές, ενώ αγόρια και κορίτσια αδιακρίτως υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, υπογραμμίζει η UNICEF.

Σε ακραίες περιπτώσεις, παιδιά χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες» ή μετατρέπονται σε βομβιστές-καμικάζι, στέλνονται να ανατιναχθούν ανάμεσα σε πλήθη.

Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός τους, πάντως κατά εκτιμήσεις που επικαλείται η UNICEF, υπάρχουν περίπου 250.000 παιδιά-στρατιώτες σε όλο τον πλανήτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ