Η Ανώτερη Σχολή ∆ραµατικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος λειτουργεί από το 1973.
Σκοπός της Σχολής είναι η παροχή ανώτερης εκπαίδευσης στη δραµατική τέχνη και η άρτια µόρφωση καλλιτεχνών και λειτουργών της Ελληνικής Σκηνής. Η Σχολή είναι κρατική. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τρία χρόνια. Η παρακολούθηση των µαθηµάτων είναι υποχρεωτική.
Στη Σχολή διδάσκονται πρακτικά και θεωρητικά µαθήµατα, που αποβλέπουν στην ολοκληρωµένη εκπαίδευση των ηθοποιών: υποκριτική, αυτοσχεδιασµός, κίνηση, µουσική, ποιητικός λόγος, θεατρικό τραγούδι, χορός, αγωγή λόγου, δραµατολογία, ιστορία της ελληνικής και παγκόσµιας δραµατουργίας, ιστορία της λογοτεχνίας, ενδυµατολογία, σκηνογραφία, µακιγιάζ, ιστορία και πρακτική του κινηµατογράφου κ.ά. Επίσης, σε τακτά διαστήµατα, διοργανώνονται εξειδικευµένα σεµινάρια και διαλέξεις πάνω σε θέµατα του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα. ∆ιευθυντής σπουδών της ∆ραµατικής Σχολής είναι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Ρήγας.
Για να φοιτήσει κάποιος στη σχολή πρέπει να λάβει µέρος σε προκριµατικές εξετάσεις µε ελεύθερο θέµα (δυο θεατρικούς µονολόγους και ένα ποίηµα), που διεξάγονται τον µήνα Ιούλιο. Εφόσον προκριθεί, µπορεί να συµµετάσχει στις εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής, που διενεργούνται το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Σεπτεµβρίου. Στις εισαγωγικές εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται στο µάθηµα της υποκριτικής (δυο θεατρικοί µονόλογοι, εκ των οποίων ο ένας πρέπει να είναι αρχαίο δράµα -τραγωδία ή κωµωδία- σε µετάφραση), του τραγουδιού και του αυτοσχεδιασµού. Επίσης οι υποψήφιοι δίνουν γραπτές εξετάσεις πάνω σε θέµα που επιλέγει η εξεταστική επιτροπή.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους υποψηφίους είναι να µην υπερβαίνουν το 25ο έτος ηλικίας, να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή απολυτηρίου άλλης ισότιµης σχολής της ηµεδαπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε άλλου κράτους (εφ’ όσον έχει συναφθεί σχετική διακρατική σύµβαση) και να γνωρίζουν άπταιστα την Ελληνική γλώσσα.
Η ∆ραµατική Σχολή του ΚΘΒΕ είναι το φυτώριο του Θεάτρου µας. Προσπαθούµε τα τελευταία χρόνια να αναβαθµισθεί το έτσι κι αλλιώς υψηλό επίπεδο σπουδών της και να τη συνδέσουµε ακόµη περισσότερο µε την καθηµερινή δραστηριότητα του Θεάτρου µας. Σπουδαστές συµµετέχουν σε συνέργειες µε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, οργανώνουν δράσεις και παρεµβάσεις στον ιστό της πόλης, έχουν ενεργή παρουσία στα Φεστιβάλ, ανεβαίνουν στη σκηνή σε βοηθητικούς ρόλους. Μετά την αποφοίτησή τους στελεχώνουν τις παραγωγές του ΚΘΒΕ και συχνά γίνονται οι πρωταγωνιστές της κοινής προσπάθειας όλων µας για το χτίσιµο µιας νέας πορείας του ΚΘΒΕ. Οι ακροάσεις του καλοκαιριού άρχισαν κι είµαι βέβαιος πως κάποιες και κάποιους από τους τωρινούς τελειόφοιτους θα τους θαυµάσουµε µαζί το χειµώνα στα πρώτα τους βήµατα.
Γιάννης Αναστασάκης
Καλλιτεχνικός ∆ιευθυντής του ΚΘΒΕ
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης είναι ο πρώτος Καλλιτεχνικός ∆ιευθυντής στην ιστορία του ΚΘΒΕ που αποφοίτησε από τη ∆ραµατική του Σχολή. Ανέλαβε τη θέση αυτή τον Αύγουστο του 2015 και η θητεία του ανανεώθηκε πρόσφατα έως το Νοέµβρη του 2021.
Ακούµε συχνά, ή διαβάζουµε, ότι ο τάδε ηθοποιός «έχει ταλέντο». Στο µυαλό του κόσµου έχει εδραιωθεί η άποψη ότι το ταλέντο είναι κάτι µε το οποίο σε έχει προικίσει η φύση ή, τέλος πάντων, είναι από θεού.
Στη σκηνή όµως, αυτό το «επικίνδυνο» σηµείο του κόσµου, όπου συµβαίνουν θαύµατα, εκεί που κατοικούν πλάσµατα της φαντασίας, δαίµονες και ξωτικά, άνθρωποι οικείοι και δολοφόνοι, όπου η έκφραση του πάθους για τους ηθοποιούς είναι το πρωινό τους και η ανατροπή του κόσµου είναι το βραδινό, σ’ αυτό το «επικίνδυνο» σηµείο λοιπόν, χρειάζονται και κάποια άλλα εφόδια, εκτός από το ασαφές ταλέντο.
Χρειάζεται αφοσίωση, καθηµερινή άσκηση, διάβασµα, πληροφόρηση, εµµονή στην αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης, συνεχής διάλογος µε τους άλλους και τον εαυτό µας, και πάνω απ’ όλα κουράγιο. Χρειάζεται πολύ κουράγιο και πίστη για να συµβούν όλα αυτά.
Η Σχολή του Κρατικού αυτό ακριβώς έχει σκοπό. Να καταργήσει τις αγοραίες ψευδαισθήσεις, τις ιδεοληψίες και να σφυρηλατήσει λαµπερές και αποφασισµένες καλλιτεχνικές συνειδήσεις. Να προσφέρει στους νέους ανθρώπους εκείνα τα εφόδια για το µεγάλο ταξίδι.
Γιάννης Ρήγας
∆ιευθυντής Σπουδών της ∆ραµατικής Σχολής του ΚΘΒΕ
*Αναδημοσίευση απο το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (Καλοκαίρι-Φθινόπωρο 2019)