Χρήσιμες ομιλίες για γονείς και παιδιά στο «1ο Hoppy Festival»

Το «1ο Hoppy Festival» καταφθάνει την Κυριακή 7 Μαΐου στον χώρο του Νόησις, φιλοδοξώντας να δώσει χαρά σε εκατοντάδες παιδιά που θα το επισκεφτούν, αλλά και δεκάδες άλλα που χρειάζονται αγάπη, ζεστασιά και στήριξη. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον αθλητισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες και ταυτόχρονα να προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια. Θέλει να αναδείξει την αξία του παιχνιδιού ως αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη των παιδιών και μέσα από τον κοινωνικό του χαρακτήρα να στηρίξει τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β.Ελλάδος «ΛΑΜΨΗ». Ένα σημαντικό κομμάτι του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ με δωρεάν ομιλίες από εγκεκριμένους επιστήμονες. Οι ομιλίες απευθύνονται σε γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας και έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα που τους αφορούν σε σχέση με τον γονικό τους ρόλο. Μαρίνα Ζαφείρη, Νικόλ Πεταλίδου, Ακρίτας Ισαακίδης, Βασίλης Καλαμπαλίκης και Νένα Παπαδοπούλου μιλούν στο praximag για όσα θα συζητηθούν στο «Hoppy Festival».

«Γιατί το φαγητό… είναι αγάπη!»
Μαρίνα Ζαφείρη / Food blogger FAGANOULA

«Στο Hoppy Festival θα περάσουμε μοναδικά! Θα συζητήσουμε για το φαγητό, ιδιαίτερα για το κολατσιό, θα βγάλουμε πολλές φωτογραφίες, θα αγκαλιαστούμε και θα μαγειρέψουμε κάτι που αγαπούν πολύ τα παιδιά» αναφέρει η αγαπημένη μας faganoula που θα κουβαλήσει μαζί της το βιβλίο της “Τι θα φάμε, μαμά;”… για να μας μυήσει στις μαμαδένιες συνταγές. «Το βιβλίο ξεκίνησε το ταξίδι του ως ιδέα τον Απρίλη του 2022 και πήρε σάρκα και οστά στα μέσα Οκτώβρη του ίδιου έτους. Πρόκειται για ένα βιβλίο με 30 λαχταριστές μαμαδίστικες συνταγές μεταξύ των οποίων και αρκετές ιδέες για κολατσιό! Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό, όντας κι εγώ κάποτε παιδί, να γεύονται τα παιδιά μαμαδίστικες συνταγές. Κι αυτό, γιατί πολλές φορές η γεύση δημιουργεί μια ανάμνηση και μέσα από το φαγητό προκαλούνται συναισθήματα, γιατί το φαγητό είναι αγάπη. Θέλει αγάπη. Κρύβει αγάπη. Στην μετέπειτα ζωή μας μένουν βαθιά χαραγμένες στην ψυχή μας γεύσεις και αναμνήσεις από ένα τραπέζι. Από τη μαμά, από τη γιαγιά, από ανθρώπους δικούς μας, που μεγαλώνοντας καταλάβαμε πως μαγείρευαν όχι μόνο για να μας δώσουν απλώς ένα φαγητό, αλλά για να δείξουν και την αγάπη τους.

«Εθισμός στο διαδίκτυο»
Νικόλ Πεταλίδου / Νευροψυχολόγος-Ψυχαναλύτρια

Μιλώντας για το διαδίκτυο και τον εθισμό των παιδιών σε αυτό, η Νικόλ Πεταλίδου λέει: «Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν τις συνθήκες που μπορεί ένα παιδί να εθιστεί στο διαδίκτυο. Η παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά είναι αναγκαία, καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και απειλές που ενδέχεται να τους αντιμετωπίσουν. Η εθιστική συμπεριφορά στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες στη ζωή του παιδιού, όπως μείωση της σχολικής απόδοσης, ελλείψεις στην κοινωνική ζωή, κατάθλιψη, ανησυχία, αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης επιθετικού ή αυτοκαταστροφικού συμπεριφοράς. Οι γονείς μπορούν να προλάβουν την εθιστική συμπεριφορά στο διαδίκτυο με το να δημιουργούν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, καθοδηγώντας τα στην κατανόηση των κινδύνων και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ψηφιακής ευαισθητοποίησης». Για την ίδια ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο δεν είναι αποκλειστικά σημάδι των σημερινών καιρών, αλλά έχει γίνει ένα πιο επιδεινωμένο πρόβλημα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της διαδικτυακής κουλτούρας. «Το διαδίκτυο προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για διασκέδαση, επικοινωνία, πληροφόρηση και εκπαίδευση, αλλά δυστυχώς μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή εθιστικής συμπεριφοράς. Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι πιο συχνό σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ευχαριστήσεις που προσφέρει η διαδικτυακή κουλτούρα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του εθισμού στο διαδίκτυο μπορεί να είναι η έλλειψη κοινωνικής δραστηριότητας, η στρεβλή εικόνα του εαυτού, η απομόνωση, η κατάθλιψη, η έλλειψη επαρκούς επίγνωσης των κινδύνων, και η δυσκολία στον έλεγχο της συμπεριφοράς».

«Παιδική παχυσαρκία – Πρόληψη, ενέργειες, συνέπειες»
Ακρίτας Ισαακίδης / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

«Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω και εγώ σε ένα τέτοιο φεστιβάλ σαν το “Hoppy Festival”, μια δράση που θα προσφέρει σίγουρα χαρά και χαμόγελα σε παιδιά, θα τους κρατήσει συντροφιά με ποιοτική ψυχαγωγία καθ’ όλη τη διάρκεια και θα τους δώσει κάποια μηνύματα και κινήσεις αλληλεγγύης για την πορεία τους στην ζωή» επισημαίνει ο Ακρίτας Ισαακίδης που επιμένει ότι το θέμα της παχυσαρκίας επιδημιολογικά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα υγείας, καθώς σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες παγκοσμίως έχει αυξημένο βάρος. «Η καλή υγεία και ευεξία στην παιδική ηλικία χρειάζεται οπωσδήποτε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Χωρίς αυτήν αυξάνονται εκθετικά οι πιθανότητες το παιδί να πάσχει από παχυσαρκία ή απλά να έχει υπερβάλλων βάρος. Το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας λοιπόν, δεν περιορίζεται μόνο σε απλά μια αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα. Μας απασχολεί τόσο πολύ γιατί από πίσω του ακολουθούν πολλά συνοδά νοσήματα και παθήσεις. Επίσης, η παχυσαρκία διαταράσσει την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και επηρεάζει την κοινωνική ζωή του. Τα προβλήματα ξεκινούν στην παιδική ηλικία μα τότε είναι μόνο η αρχή καθώς έχει αποδειχθεί πως οι πιθανότητες ένα παχύσαρκο παιδί να γίνει παχύσαρκος ενήλικας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και εν συνεχεία η κατάσταση κρίνεται δυσκολότερα αναστρέψιμη με την πάροδο του χρόνου» εξηγεί ο ίδιος και πιστεύει πως η πρόληψη μπορεί να θεωρηθεί μια αποτελεσματική θεραπεία χρησιμοποιώντας δράσεις και πρακτικές για να αποτραπούν ή να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ενός προβλήματος, και οι γονείς παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας των παιδιών τους σε συνδυασμό με την συμβολή ειδικών επιστημών διατροφής.

«Η στάση προσέγγισης των παιδιών που ενδυναμώνει την εκτίμηση για τον εαυτό τους»
Βασίλης Καλαμπαλίκης / Ψυχολόγος

«Στην ζωή ενός παιδιού βιώνονται διαρκώς πολύτιμες εμπειρίες. Άλλοτε αυτές οι εμπειρίες εκτιμώνται με το πρόσημο της ”επιτυχίας” και άλλοτε με το πρόσημο της ”αποτυχίας”. Σαφώς όμως όλες οι εμπειρίες και καταστάσεις αποτελούν αφορμή για μάθηση και προσωπική εξέλιξη. Η ενθάρρυνση ως προσέγγιση έρχεται να ενδυναμώσει το παιδί, να του δώσει θάρρος να συνεχίσει. Στην ουσία διαμορφώνει ένα μήνυμα προοπτικής και τιμής-αξίας σε όποια προσπάθεια με όποιο αποτέλεσμα. Έχει σημασία η στάση της ενθάρρυνσης στο παιδί από όποιον και αν προέρχεται να γίνεται με γνησιότητα -όχι δηλαδή με τυπική τακτική- και με πραγματικό ενδιαφέρον» σχολιάζει ο Βασίλης Καλαμπαλίκης που πιστεύει πως ο ψυχοθεραπευτής αποτελεί συνοδοιπόρο για έναν συνάνθρωπο και στην συγκεκριμένη περίπτωση για έναν γονέα. «Ο ψυχοθεραπευτής εστιάζει μέσω της αλληλεπίδρασης να φωτίσει πλευρές που δίνουν δύναμη, ελπίδα, προοπτική. Ο θεραπευτής χρειάζεται να σέβεται ότι η κάθε οικογένεια έχει την δική της συναισθηματική και λειτουργική αυτοοργάνωση, τις δικές της αδυναμίες και αποθέματα και στο ”τέλος του δρόμου” η ίδια και τα μέλη της θα επιλέξουν την ζωή και τις σχέσεις που θέλουν να έχουν. Η αλληλεπίδραση του ψυχοθεραπευτή με τον γονέα παράγει εκείνο το υλικό που ενδεχομένως να μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για την ενδυνάμωση των σχέσεων όσο και του κάθε μέλους ξεχωριστά». Στο «Hoppy Festival» έρχεται με θετική αύρα θεωρώντας ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες.

«Επανένταξη στο σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά που νόσησαν από κάποιου είδους νεοπλασία»
Νένα Παπαδοπούλου / Ψυχολόγος στο σύλλογο «ΛΑΜΨΗ»

Η Νένα Παπαδοπούλου εξηγεί πόσο δύσκολη είναι η επανένταξη ενός παιδιού που έχει νοσήσει από νεοπλασία στο σχολικό περιβάλλον. «Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει έναν μοναδικό τρόπο να αντιλαμβάνεται και να χειρίζεται καταστάσεις. Επομένως και η επανένταξη στο σχολικό πλαίσιο ενός παιδιού που έχει δώσει τον αγώνα του ενάντια σε κάποιο είδος νεοπλασίας είναι μια μοναδική συνθήκη. Η επιστροφή αυτή εμπεριέχει δυσκολίες σε πολλούς τομείς οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την παρατεταμένη απουσία από το σχολείο. Το παιδί καλείται να ανταπεξέλθει στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις των μαθημάτων και να διαχειριστεί τις ελλείψεις του στην διδακτέα ύλη λόγω της απουσίας του. Ο συναισθηματικός του κόσμος παλεύει να βρει μια λειτουργική ισορροπία. Η αγωνία, ο φόβος, η χαρά, η ανακούφιση, το άγχος είναι κάποια συναισθήματα που ενδέχεται να βιώνει σχεδόν ταυτόχρονα το παιδί που επιστρέφει στο σχολείο». Και πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί ένα παιδί μια τέτοια συνθήκη και πως οι γονείς το διαχειρίζονται τελικά… είναι δύο όψεις που πρέπει να μας απασχολούν. «Αρχικά για να γίνει ομαλά η επανένταξη του παιδιού στο σχολικό πλαίσιο το βασικότερο είναι το παιδί να “ακουστεί”. Να είναι έτοιμοι οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν να ακούσουν τις ανησυχίες του, τις σκέψεις του και να αποδεχτούν τα συναισθήματά του. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φίλοι και οι συμμαθητές θα διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο στην σε αυτή την διαδικασία. Αν εγείρονται ιδιαίτερες δυσκολίες θα ήταν χρήσιμο και ωφέλιμο οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, με εμπειρία και γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, για να λάβουν μια επιπλέον κατεύθυνση στο τρόπο διαχείρισης αυτής της συνθήκης. Οι γονείς των παιδιών βιώνουν και οι ίδιοι μια πληθώρα

συναισθημάτων. Επιπλέον οι γονείς των παιδιών που αντιμετώπισαν μια νεοπλασία έχουν επαφές μεταξύ τους και ανταλλάσουν πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με τον τρόπο που ο καθένας βίωσε και αντιμετώπισε αυτήν την κατάσταση. Η επιστροφή στο σχολείο είναι μια συζήτηση που γίνεται ιδιαίτερα όταν ένα παιδί πλησιάζει στην ολοκλήρωση της θεραπείας του» καταλήγει.

Πρόγραμμα ομιλιών στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ
11:30-11:50 / «Παρουσίαση ΦΟΔΣΑ – Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας» Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
12:00 – 12:20 / «Γιατί το φαγητό… είναι αγάπη!»
Μαρίνα Ζαφείρη / Food blogger FAGANOULA
12:30-13:00/ «Η παιδική διατροφή στην πράξη»
Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
13:20-13:50 / «Εθισμός στο διαδίκτυο»
Νικόλ Πεταλίδου / Νευροψυχολόγος-Ψυχαναλύτρια
14:00-14:20 / «Παιδική παχυσαρκία – Πρόληψη, ενέργειες, συνέπειες»
Ακρίτας Ισαακίδης / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
14:25-15:00 / «Παιδική παχυσαρκία – Υγιεινός τρόπος ζωής» Dr Αναστάσιος Βαμβάκης Αναστάσιος / Κλινικός – Αθλητικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RDN, Phd
15:05-15:45 / «Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μέσo πρόληψης για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση»Λίνα Λυκομήτρου / Σχολική ψυχολόγος – Ιδρυτικό μέλος της ομάδας
15:45-16:10 / «Τα οφέλη της κατασκήνωσης το καλοκαίρι!» Ελένη Ουζούνη / Ψυχολόγος – Κατασκήνωση «ΤΣΑΦ-ΤΣΟΥΦ»
16:15-17:00 / «Η στάση προσέγγισης των παιδιών που ενδυναμώνει την εκτίμηση για τον εαυτό τους»
Βασίλης Καλαμπαλίκης / Ψυχολόγος
17:10-17:45 / «Θετική εκπαίδευση ύπνου για μωρά και μικρά παιδιά» Ζέτα Γάκη / Νευροβιολόγος, MSc – Σύμβουλος Ύπνου
17:50-18:10 / «Η δολοφονία του Άλκη ως σύμβολο αλλαγής» Δομή 1η Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη
18:15-19:00 / «Επανένταξη στο σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά που νόσησαν από κάποιου είδους νεοπλασία» Νένα Παπαδοπούλου / Ψυχολόγος στο σύλλογο «ΛΑΜΨΗ»

Info:
-Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς.
-Με το εισιτήριο εισόδου τα παιδιά θα έχουν δωρεάν συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες από το πρωί έως το τέλος του Φεστιβάλ.
-Μέρος των εσόδων του Φεστιβάλ θα διατεθεί για τη στήριξη του έργου της «Λάμψης»
-Κόστος εισιτηρίου: 3 ευρώ για όλους και δωρεάν για παιδιά κάτω των 2 ετών και ΑΜΕΑ
-Με το εισιτήριο δεν εξασφαλίζεται η είσοδος στις αίθουσες του ΝΟΗΣΙΣ.
-Δωρεάν πάρκινγκ στον χώρο του ΝΟΗΣΙΣ (μέγιστος αριθμός θέσεων πάρκινγκ: 600)
-Η διοργάνωση θα βιντεοσκοπείται με σεβασμό πάντα σε παιδιά και γονείς.

viet69
site
tamil sex