Τι πιστεύουν οι Θεσσαλονικείς για τα κοινωνικά ζητήματα της πόλης; Ποια και κατά πόσο τους απασχολούν; Είναι ενεργοί σε εθελοντικές ομάδες; Το περιοδικό ΠΡΑΞΗ σε συνεργασία με την Ierax Analytix ρωτά και πάλι την πόλη. Αφουγκράζεται τις απαντήσεις και καταγράφει ποσοστά. Τα αποτελέσματα -όπως πάντα- ενδιαφέροντα και χρήσιμα…
Οι Θεσσαλονικείς είναι team players. Δηλώνουν υπέρ της ομάδας και της συνεργασίας και τα κοινωνικά θέματα της πόλης είναι στη ατζέντα τους, ακόμη κι όταν δεν ασχολούνται ενεργά με αυτά. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων (88%) δηλώνει πως τους απασχολούν αρκετά έως και πολύ τα κοινωνικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης ενώ μόλις το 2% δηλώνει αδιάφορο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα σε σχέση με τους άνδρες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 47% δηλώνει ότι αυξήθηκε το ενδιαφέρον του και η ενασχόλησή του για κοινωνικά θέματα, και ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 17-39 ετών, ενώ μόλις το 11% σημειώνει ότι μειώθηκε.
Δραστηριοποίηση σε κοινωνικά ζητήματα
Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα κυριότερα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης την εποχή αυτή είναι η φτώχεια (73%) και η ανεργία (65%) ενώ ακολουθούν η κλιματική αλλαγή (54%), ο ρατσισμός (49%) και οι φυλετικές διαφορές (29%), με τις γυναίκες να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κοινωνικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης από τους άνδρες και με τις ηλικίες 17-29 να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανεργία και τον ρατσισμό. Ωστόσο, παρόλο το υψηλό ενδιαφέρον σε κοινωνικά θέματα, το 60% των πολιτών δεν συμμετέχει συντονισμένα σε κάποια εθελοντική ομάδα, με τις γυναίκες να δραστηριοποιούνται ελαφρώς περισσότερο σε σύγκριση με τους άνδρες. Ως αιτιολογία για τη μη ενασχόληση προβάλλεται κυρίως η έλλειψη χρόνου και το γεγονός ότι δεν το έχουν ψάξει ποτέ.
Εθελοντισμός στην πράξη
Οι τομείς της ενεργής ενασχόλησης μέσα από ομάδες της πόλης αφορούν τα κοινωνικά ζητήματα στα οποία εκφράζεται εν γένει το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων. Τα ποσοστά των πολιτών που ασχολούνται στην πράξη αφορούν κατά προτεραιότητα δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας (55%) και του ρατσισμού (44%), ενώ ακολουθούν η ανεργία (36%), η κλιματική αλλαγή (33%) και οι φυλετικές διαφορές (29%). Έχει ενδιαφέρον μάλιστα ότι η κλιματική αλλαγή φαίνεται να απασχολεί περισσότερο άτομα ηλικίας 60+ σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες. Είναι σημαντικό και αισιόδοξο ότι η πλειοψηφία των εθελοντών απαντά πως μάλλον κατάφερε κάτι μέσω της ομάδας που συμμετείχε. Πιο απαισιόδοξοι ωστόσο εμφανίζονται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εθελοντές, ηλικίας 60+, οι οποίοι απαντούν ότι μάλλον δεν έχουν καταφέρει κάτι μέσα από τη δραστηριότητά τους σε κάποια ομάδα.
Ομαδικότητα θα πει…
Η συνεργασία και η ομαδικότητα είναι πολύ σημαντική στην πλειονότητα των δράσεων ώστε να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό πιστεύουν οι ερωτώμενοι, οι οποίοι σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% αναγνωρίζουν πόσο σημαντική θεωρούν την ομάδα σε δράσεις που αφορούν τη διαφορετικότητα, την καθαριότητα, την κοινωνική αλλαγή, την υποστήριξη των ανθρώπων και τον πολιτισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας κοινής γνώμης και Market Analyst της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης, «στο πλαίσιο του ερωτηματολογίου ζητήθηκε να αναφέρουν αυθόρμητα ποιο συναίσθημα τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη ομαδικότητα. Οι περισσότεροι ανέφεραν τη λέξη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ ακολουθούν η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η ΧΑΡΑ, η ΔΥΝΑΜΗ, το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ και το ΜΑΖΙ. Αυτές οι 6 λέξεις είναι οι πιο σημαντικές λέξεις που ειπώθηκαν.»
Πόροι και οργάνωση
Παρόλο που το 40% των πολιτών δηλώνουν ενεργοί στο κομμάτι του εθελοντισμού, 3 στους 5 πολίτες δηλώνουν ότι η Θεσσαλονίκη ως πόλη δεν είναι της ομαδικότητας και της συνεργατικότητας. Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στους άνω των 50 ετών. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναφέρει ότι για να επιτύχει μια ομάδα χρειάζεται -πέρα από κοινούς στόχους- οικονομικούς πόρους, υποστήριξη από δημόσιους φορείς και οργάνωση. Μάλιστα οι γυναίκες θεωρούν πιο σημαντική την οργάνωση και λιγότερο σημαντικά τα χρήματα, ενώ οι άνδρες θεωρούν λιγότερο σημαντική την υποστήριξη από δημόσιους φορείς.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Το ερωτηματολόγιο, τη συλλογή, την ανάλυση και την παρουσίαση δεδομένων ανέλαβε η Ierax Analytix για το περιοδικό ΠΡΑΞΗ του ΚΘΒΕ. Τα 553 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν διαδικτυακά από τις 13 μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου 2021, από κατοίκους Θεσσαλονίκης, άνω των 17 ετών.
Γράφει η Ελένη Ομήρου
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (XEIMΩΝΑΣ 2021-ΑΝΟΙΞΗ 2022)