Με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο θα εορταστεί, φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφού το γενικό lockdown του προηγούμενου διαστήματος ισχύει, ακόμη, για τα μουσεία με τα αντικείμενα του ενδιαφέροντος να παραμένουν κλειστά.
Με κεντρική θεματική «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», τονίζεται ο ρόλος των μουσείων ως συνδετικός κρίκος διαφορετικών κοινοτήτων κι ανθρώπων, ενώ πλήθος ψηφιακών εκθέσεων και παρουσιάσεων είναι έτοιμες να «υποδεχθούν» το κοινό. Η φετινή 18η Μαΐου θα είναι μια πρωτόγνωρη αλλά το ίδιο ενδιαφέρουσα πολιτιστικά ημέρα με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) να αποτελεί «κόμβο» προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων. Περί τις 60 είναι οι ψηφιακές εκδηλώσεις, που έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε, σήμερα, κι ανάμεσά τους θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές κι εκπαιδευτικά προγράμματα. Μια αναλυτική λίστα αυτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM.
Ανάμεσά τους βρίσκονται: η Εθνική Πινακοθήκη με την ψηφιακή δράση «Solitaire/Solidaire», το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με την έκθεση «Όλοι ίσοι, μα διαφορετικοί», το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που μας παρουσιάζει ψηφιακά όλες τις μόνιμες εκθέσεις του (Βοτανικής, Υδροβιολογίας, Χερσαίας Ζωολογίας, Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας), το Νομισματικό Μουσείο με το βίντεο «Ηρακλής. Ήρως διαχρονικός κι αιώνιος» της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με τη δράση «1821: Όλοι διαφορετικοί!», το Μουσείο Μπενάκη με τη θεματική «Το Καλοκαίρι Αυτό: Τρεις Εικόνες για τις Αποσκευές μας», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την online έκθεση παιδικού διαγωνισμού «ΕΙΜΑΙ… Πώς βλέπω τον εαυτό μου» και πολλά άλλα.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η πόλη μας κάνει πολύ έντονη τη διαδικτυακή παρουσία με αφορμή τους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, αφού όλα τα σημαντικά ιδρύματα συμμετέχουν σ’ αυτή. Ξεκινώντας από το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, το οποίο μας παρουσιάζει τη δράση «Κρασί και Μουσεία: Δύο οινοπαραγωγοί συζητούν για τις συλλογές του» με καλεσμένο τον Γιάννη Μπουτάρη σε μια συζήτηση με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, που θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω facebook και instagram, απόψε (18/5/20), στις 19.00. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. με ψηφιακές δράσεις κι εφαρμογές τόσο μέσω του site του όσο και μέσω της επίσημης σελίδας του στο facebook. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με πλήθος ψηφιακών δράσεων στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του και τις παρουσιάσεις «2020 Έτος Μελίνας Μερκούρη. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ένα ευρωπαϊκό μουσείο προσβάσιμο, ανοιχτό στην κοινωνία», «Η γυναίκα στο Βυζάντιο» και «Η ενδυμασία στο Βυζάντιο» να είναι ανηρτημένες στο facebook από τις 18 Μαΐου.
Ακολουθεί το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο διαμόρφωσε στην ιστοσελίδα του ένα εκπαιδευτικό υλικό – παιχνίδι για παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών με τίτλο: «Dreams without gender: Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο». Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δε θα μπορούσε να λείπει από τη σημερινή ημέρα, καθώς ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων κάνουν πρεμιέρα τρεις νέες ψηφιακές εκθέσεις. Η #amtholataidiamenoun: «Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», η #amthgalligram: «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» και η #amthdiaskedazoume με παιχνίδι για τους μικρούς του φίλους. Τέλος, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το γνωστό μας MOMus ετοίμασε ένα ψηφιακό λεύκωμα με αφορμή τις ιδιαίτερες ημέρες, που βιώνει ο πλανήτης, υπό τον τίτλο «So Far So Close / Τόσο Μακριά Τόσο Κοντά» με πρωτότυπο καλλιτεχνικό υλικό, που θα αναρτάται στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανθεκτικότητας, που υλοποιεί ο οργανισμός, στην πλατφόρμα res.momus.gr. Ακολουθεί ένας αναλυτικός κατάλογος των online εκπαιδευτικών δράσεων του μουσείου:
Συλλογή Κωστάκη:
«Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky)-Υποθετικοί χοροί. Ένα τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης για γονείς και παιδιά»
Αυτόνομη εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά. Η συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία
Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θες/νίκης:
«Μνήμες. Ματιές στο χρόνο. Τετράδιο αυτόνομης περιήγησης για εφήβους στη φωτογραφική συλλογή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»
Μουσείο Φωτογραφίας
FAMILY & CO [operation]
Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Άλεξ Μυλωνά 1920-2016
Αλεξ Μυλωνά. Αναδρομική. Ένα τετράδιο για γονείς και παιδιά
Stephen Antonakos. Τετράδιο δράσης για γονείς και παιδιά
Γράφει η Αναστασία Σπύρτου