Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους χώρους που το φιλοξενούν, με την ιστορική αύρα τους, με τον πολιτισμό που απορέει από κάθε μορφή ομαδικής δράσης, με την κουλτούρα του παλιού συνδυασμένη με την σύγχρονη εποχή και φέτος συμπληρώνει το 48ο έτος ύπαρξής του. Το Φεστιβάλ Ολύμπου, επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι μπαίνοντας σε τροχιά μαγική, ώστε επισκέπτες, τουρίστες, ντόπιοι και διοργανωτές να γίνουν ένα μεγάλο «χωνευτήρι» ενέργειας, κάθαρσης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού. Το πρόγραμμα του παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 20 Ιουνίου παρουσία του Προέδρου του Γρηγόρη Παπαχρήστου και του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή Γιώργου Χανδόλια. Επίσημη έναρξη; Στις 30 Ιουνίου για την τιμώμενη χώρα που είναι φέτος το Ισραήλ και χορταστική λήξη στις 29 Αυγούστου με τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Το αρχαίο θέατρο του Δίου, το Κάστρο του Πλαταμώνα, τα Αρχαία Λείβηθρα, η Αρχαία Πύδνα, ο Βυζαντινός Ναός Παναγίας Κονταριώτισσας, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και το Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης θα φιλοξενήσουν μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά, αφιερώματα γεμάτα μνήμες και παράδοση, ομιλίες με αρχαιολογικό περιεχόμενο, αλλά και την καθιερωμένη αυγουστιάτικη φεγγαράδα. Για όσα θα δούμε φέτος, για όσα θα μας συστήσουν ξανά την περιοχή της Πιερίας, για όσα θα μας μείνουν αξέχαστα ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου ΟΡ.ΦΕ.Ο αγωνίζεται συνεχώς ως ανεξάρτητη διοργάνωση να βρει πόρους, να στηριχθεί από ιδιώτες, να προχωρά στον χρόνο με συνέπεια και στόχο την προσφορά στο πιστό κοινό του. Ο φετινός προϋπολογισμός για τις 45 εκδηλώσεις κυμαίνεται στις 500.000 ευρώ μέσα από πληθώρα συνεργειών και τοπικών φορέων, που βάζουν πλώρη για ένα δίμηνο πολιτιστικό ταξίδι, κατατάσσοντας το συγκεκριμένο φεστιβάλ στα μεγαλύτερα της Βόρειας Ελλάδας.
Το Ισραήλ που αποτελεί την τιμώμενη χώρα για φέτος, έχοντας προηγηθεί άλλες έντεκα χώρες στο παρελθόν, θα μας μυήσει μέσα από δύο εκδηλώσεις σε έναν υπέροχο κοντινό μας κόσμο. Στις 8 Ιουλίου σεφραδίτικα τραγούδια θα ερμηνευτούν από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, ενώ θα απολαύσουμε μια ομιλία από τον συγγραφέα Λέοντα Ναρ. Στις 20 Ιουλίου καταφθάνει συναυλία με τίτλο «Μουσικές μετακινήσεις από την Ιερουσαλήμ στη Θεσσαλονίκη» με σολίστ την Αγγελική Καθαρίου και τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας σε μουσική διεύθυνση Κωστή Παπάζογλου.
Τι να μην χάσω από το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου!
-
Το αφιέρωμα στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης στις 3 Ιουλίου.
-
Τον «Οιδίποδα Τύραννο» σκηνοθετημένο από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στις 6 Ιουλίου.
-
Την συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μέσα από την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στις 13 Ιουλίου.
-
Την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στις «Νεφέλες» στις 14 Ιουλίου.
-
Το «Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης» στις 23 Ιουλίου.
-
Του Μολιέρου το «Καταφαντασίαν Ασθενής» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη στις 28 Ιουλίου.
-
Την «Ουτοκία-Παραλλαγή στους Όρνιθες» του Θωμά Βελισσάρη και το «Μπουλούκι… το μυστικό του ανέμου» του Νίκου Ορτετζάτου στις 2 και 5 Αυγούστου αντίστοιχα.
-
«Το βαλς με τα παραμύθια» που φέρνει η Κάρμεν Ρουγγέρη στις 10 Αυγούστου.
-
Την «Λωξάνδρα» με την σκηνοθετική βούλα του Σωτήρη Χατζάκη στις 11 Αυγούστου.
-
Το «Όνειρο θερινής νυκτός» από τα σκηνοθετικά χέρια του Αιμίλιου Χειλάκη στις 17 Αυγούστου.
-
Τις Αρχαιολογικές Ομιλίες στις 9 και 21 Αυγούστου.
-
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας που έρχεται με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» στις 23 Αυγούστου.
-
Τις τέσσερις κινηματογραφικές βραδιές με βραβευμένες ισραηλίτικες ταινίες στις 9 και 16 Ιουλίου, 6 και 20 Αυγούστου.
-
Τα live με τους Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κωστή Μαραβέγια, Δήμητρα Γαλάνη και Νατάσσα Μποφίλιου, Ελευθερία Αρβανιτάκη και Γιάννη Κότσιρα, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Γεράσιμο Ανδρεάτο.
-
Το εικαστικό κομμάτι του φετινού φεστιβάλ από τις 15 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου, με τις ιδιαίτερες υπογραφές των Αστέρη Γκέκα, Χαράλαμπου Κατσατσίδη, Ανδρέα Ζαχαράτου και Ρενέ Ρεβάχ.
Γράφει η Ελένη Σκάρπου