The Female POWER

Πέντε δυναμικές και πρωτοπόρες γυναίκες που έκαναν «μπαντιέρα» την ιδιαιτερότητά τους και άνοιξαν τον δρόμο προς την καταξίωση και την επιτυχία.

Ashley Graham

Το διασημότερο plus size μοντέλο στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, με δική της συλλογή μαγιό και ρούχων, μούσα των Dolce & Gabbana και ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα, η πληθωρική Ashley Graham κατάφερε, ως έναν βαθμό, να αλλάξει τα πρότυπα της ομορφιάς στον χώρο του μόντελινγκ. Γεννημένη στην πολιτεία της Νεμπράσκα πριν από 33 χρόνια, η Ashley εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική Vogue τον Απρίλιο του 2007. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια ακολούθησε ένα μπαράζ εμφανίσεων σε κορυφαίους τίτλους μόδας, πασαρέλα σε λαμπερά fashion shows, χρυσά συμβόλαια με επώνυμα brands, καριέρα στην τηλεόραση και τέλος, η συγγραφή του βιβλίου της, «A New Model: What Confidence, Beauty, and Power Really Look Like», που εκδόθηκε το 2017. Υπέρμαχος του Body confidence κινήματος, σε κάθε δημόσια ομιλία της παροτρύνει τις γυναίκες να νιώθουν καλά με το σώμα τους, ακόμη κaι αν έχουν παραπανίσια κιλά, ψωμάκια και ραγάδες.

Warris Dirie

Γνωστή στο ευρύ κοινό από την αυτοβιογραφία της, «Το λουλούδι της ερήμου», η Σομαλή Warris Dirie επέζησε από θαύμα, όταν στα πέντε της χρόνια υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων από τη μητέρα της. Στα δώδεκά της το ‘σκασε από το σπίτι της, καθώς ανακάλυψε ότι ο πατέρας της θα την πουλούσε σε έναν ηλικιωμένο βοσκό, με αντάλλαγμα πέντε καμήλες. Με ζωή που μοιάζει με σενάριο ταινίας, η πανέμορφη Warris «υιοθετήθηκε» τελικά από μία θεία της και κατέληξε στο Λονδίνο να δουλεύει ως υπηρέτρια. Αργότερα εργάστηκε σε γνωστή αλυσίδα φαστ φουντ, όπου και την ανακάλυψε ο φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν και της πρότεινε να ποζάρει για το διάσημο ημερολόγιο της Pirelli. Από το 1997 που ανακηρύχθηκε Ειδική Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών μέχρι και σήμερα, το γνωστό μοντέλο και ακτιβίστρια δεν έπαψε να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε, «Foundation Desert Flower».

Aimee Mullins

Αθλήτρια, ηθοποιός και δημόσια ομιλήτρια, η Aimee Mullins γεννήθηκε με μία ασθένεια που της στέρησε τα κάτω άκρα της από την τρυφερή ηλικία του ενός έτους. Έγινε η πρώτη γυναίκα με προσθετική στα πόδια που έλαβε μέρος στο ανώτατο επίπεδο αγώνων NCAA (National Collegiate Athletic Association) ενώ το 1996 στους Παραολυμπιακούς αγώνες στην Ατλάντα, έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ. Το 1999 «άνοιξε» το show του σχεδιαστή μόδας Alexander Mc Queen στο Λονδίνο. Ακολούθησε ο κόσμος της υποκριτικής –ως ηθοποιός έχει παίξει σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων στην ταινία World Trade Center του Oliver Stone και στη σειρά Stranger Things του Netflix. Διάσημη για τους δημόσιους λόγους της (οι TED ομιλίες της έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες), η Aimee αποτελεί ένα πραγματικό πρότυπο σθένους για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Αυτή και τα 20 διαφορετικά είδη προσθετικών ποδιών (σε υλικά, στυλ και ύψος) που διαθέτει σήμερα αποδεικνύουν, πως είναι εφικτό να χτίσει κανείς μία νέα ταυτότητα, υπερκαλύπτοντας το «κενό» της αναπηρίας.

Winnie Harlow

Καναδικής καταγωγής, η Winnie Harlow είναι το πρώτο μοντέλο με λεύκη που φόρεσε τα φτερά των αγγέλων στο περίφημο show της Victoria’s Secret. Ζώντας με τη λεύκη από την παιδική της ηλικία, η Winnie αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο πολλές φορές, καθώς έπεφτε θύμα περιφρονητικών σχολίων από τους συμμαθητές της. Στον χώρο του μόντελινγκ μπήκε τυχαία, όταν την ανακάλυψε στο Instagram (όπου σήμερα έχει 4,1 εκατομμύρια ακολούθους) το supermodel Tyra Banks και της πρότεινε να συμμετάσχει στο ριάλιτι σόου America’s Next Top Model. Η είσοδός της στη βιομηχανία της μόδας και στην αρένα των social media έδωσε αναμφίβολα μία… βαθιά ανάσα στη διαφορετικότητα, καταρρίπτοντας στερεότυπα δεκαετιών σχετικά με την εξωτερική εικόνα των μοντέλων.

Pamela Tulizo

Η νικήτρια της τρίτης έκδοσης του βραβείου Dior Photography & Visual Arts Award for Young Talents είναι μία εμπνευσμένη φωτογράφος με καταγωγή από το Κονγκό, που εστιάζει μέσα από τη δουλειά της σε θέματα της γυναικείας ταυτότητας και της διάκρισης ανάμεσα στα δύο φύλα. Γνωστή στον χώρο της τέχνης για τη φωτογραφική της σειρά «Double Identity» που περιλαμβάνει 13 πορτρέτα της, στα οποία η καλλιτέχνιδα αποτυπώνει την –ενίοτε αγωνιώδη- αναζήτηση της σύγχρονης αφρικανής γυναίκας να βρει τον εαυτό της και τον ρόλο της, συνδυάζοντας τις ρίζες της με τις επιταγές της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Η Pamela Tulizo, που έχει σπουδάσει δημοσιογράφος και εργάζεται ως φωτορεπόρτερ, συμμετείχε και στην καμπάνια Women by Women της Action Aid, φωτογραφίζοντας γυναίκες που η ιστορία της ζωής τους αποτελεί πηγή έμπνευσης και ενδυνάμωσης για τις υπόλοιπες γυναίκες.

Γράφει η Εύη Καλλίνη

ναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2020 – ΑΝΟΙΞΗ 2021)

viet69
site
tamil sex