Επι σκηνής… ανά σκηνή!

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (EMΣ)

«ΤΑ ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ» της Έμιλυ Μπροντέ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Έναρξη: 26 Οκτωβρίου 2017 2ος ΧΡΟΝΟΣ

Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, επανέρχονται για να μας καθηλώσουν με την άγρια ποιητική τους δύναμη και για να φωτίσουν αριστοτεχνικά τις ρομαντικές αλλά και βίαιες πλευρές του απόλυτου αλλά και καταστροφικού έρωτα των ηρώων του. Ήρωές του είναι τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ. Η Μπροντέ παρουσιάζει την ιστορία της καταστροφής των ηρώων, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απελπισμένα και παράφορα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, με τρόπο αντίστοιχο της αρχαίας τραγωδίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός,
Δραματολόγος παράστασης: Αντώνης Σολωμού, Βοηθός σκηνοθέτη- Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, Σκηνικά: Γιάννης Θαβώρης, Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώλικα Πουλοπούλου, Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία, Β΄ Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη.
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Αίγλη Κατσίκη, Γιώργος Κολοβός, Αγγελική Νοέα, Ορέστης Παλιαδέλης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Κωστής Ραμπαβίλας, Αρετή Σεϊνταρίδου, Έφη Σταμούλη, Ορέστης Χαλκιάς

 

«ΝΤΑ» (DA) του Χιου Λέοναρντ
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Έναρξη: 27 Ιανουαρίου 2018

Στο «Ντα», ένα από τα πιο γνωστά και πολυβραβευμένα έργα του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ, βασικός πρωταγωνιστής είναι ο χρόνος, υποκειμενικός και αντικειμενικός. Επιστρέφοντας στη γενέτειρα πόλη του, με αφορμή την κηδεία του πατέρα του, του Ντα (υποκοριστικό του Daddy), ένας γιος βιώνει εξαρχής όλη την προηγούμενη ζωή του. Χιούμορ και συγκίνηση συνυφαίνουν την πλοκή, που ξετυλίγεται μέσα από αλλεπάλληλα πηδήματα στο χρόνο. Το έργο έγινε γνωστό στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄80 από τον θίασο του Μάνου Κατράκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου.
Παίζουν: Νίκος Καπέλιος, Δημήτηρης Κοτζιάς, Λίλιαν Παλάντζα, Χριστίνα-Άρτεμις Παπατριανταφύλλου, Αναστάσης Ροϊλός, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρία Χατζηιαωννίδου

 

ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΜΣ

«OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ» (FESTEN) των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ, Μπο Χρ. Χάνσεν
Θεατρική διασκευή: Ντέιβιντ Έλντριτζ
Μετάφραση: Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν, Μανώλης Δούνιας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Έναρξη: 8 Οκτωβρίου 2017  2ος ΧΡΟΝΟΣ

Κατά τον εορτασμό των 60ων του γενεθλίων, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους, μέλλει να έρθει αντιμέτωπος με καλά κρυμμένα μυστικά. Η επίπλαστη αρμονία της οικογένειας μοιάζει να απειλείται, όμως τελικά ο καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αποδεικνύεται απτόητος. Η γιορτή -όπως και η ζωή- συνεχίζεται.
Η «Οικογενειακή γιορτή» επιστρέφει στο φουαγιέ της ΕΜΣ, φέροντας στις αποσκευές της τις διθυραμβικές κριτικές και τα συνεχή sold out της προηγούμενης σεζόν, αλλά και τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε κατά το ταξίδι της στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν, Μανώλης Δούνιας, Ελεύθερη απόδοση στίχων: Μαγδαληνή Μπεκρή, Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου, Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης, Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, Α΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Νινίκας, Κωνσταντίνος Ρίζος, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Χιώτης, Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά, Βοηθοί φωτιστή: Ιφιγένεια Γιαννιού, Αθανασία Λάζου, Σταματία Σαπατόρη, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη.
Παίζουν: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Στεφανία Ζώρα, Νίκος Καπέλιος, Κωνσταντίνος Λιάρος, Νίκος Λύτρας, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Ιωάννα Παγιατάκη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

 

«ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ» (Die bitteren Tränen der Petra von Kant) του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης
Έναρξη: 20 Ιανουαρίου 2018

«Υποθέτω ότι οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι να χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον αλλά δεν έχουμε μάθει πώς να είμαστε με τον άλλον». Η προσπάθεια για συνύπαρξη, η προσκόλληση και τα παιχνίδια εξουσίας αποτυπώνονται με εύγλωττο τρόπο σε αυτό το έργο, όπου πρωταγωνιστούν έξι γυναικείοι χαρακτήρες. Κάθε μια από τις γυναίκες αυτές παίζει τον δικό της ρόλο στην ερωτική ιστορία της σχεδιάστριας μόδας Πέτρα Φον Καντ. Ένα ταξίδι στο παρασκήνιο της αναζήτησης της αγάπης, σε ένα αστικό σαλόνι της Δυτικής Γερμανίας, τη δεκαετία του 1970, μέσα από την οξυδερκή ματιά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης, Σκηνικά-Κοστούμια Σκηνικά Αντικείμενα: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου, Μουσική Σύνθεση: Μίνως Μάτσας, Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, Σοφία Παπανικάνδρου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξης Τσιάμογλου.

Στο ρόλο της Πέτρα Φον Καντ, η Αγγελική Παπαθεμελή.
Παίζουν ακόμα: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Στεφανία Ζώρα, Ειρήνη Κυριακού, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

 

«ΟΡΦΑΝΑ» (Orphans) του Ντένις Κέλλυ
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Έναρξη: 14 Απριλίου 2018

Τα «Ορφανά» (2009) του Ντένις Κέλλυ, του βραβευμένου και πολυμεταφρασμένου Ιρλανδού συγγραφέα, θα σκηνοθετήσει ο Τάκης Τζαμαργιάς, στο Φουαγιέ ΕΜΣ. Το έργο διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας όταν βάλλεται άμεσα ή έμμεσα η ύπαρξή μας, στις πτωχευμένες ηθικά σύγχρονες κοινωνίες μας. Μήπως στην προσπάθειά μας να περιχαρακώσουμε τα όριά μας προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας από τους «άλλους», γινόμαστε από θύματα, θύτες; Μήπως ο ρατσισμός κι η εγκληματικότητα όταν χτυπάνε την πόρτα μας, μας μεταμορφώνουν σε ό,τι περισσότερο φοβόμαστε και μισούμε;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά- Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ζαχαρούλα Οικονόμου.

Παίζουν: Χρήστος Διαμαντούδης, Ελένη Θυμιοπούλου, Χρίστος Στυλιανού

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Έναρξη: 25 Οκτωβρίου 2017

100 χρόνια μετά το ξέσπασμα της Ρώσικης Επανάστασης, η παράσταση αποπειράται να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος, μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε στο επίκεντρο της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου. Ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί με μοναδική μαεστρία και με μια ριζοσπαστική προσέγγιση, μια σύγχρονη παράσταση για την «πίστη».

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Τι έγινε πραγματικά στη Ρωσία 100 χρόνια πριν; Οι εκπρόσωποι διαφορετικών ιδεολογιών δίνουν διαφορετικά ονόματα στα γεγονότα που συνέβησαν στην Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 1917: Αντιδημοκρατικό Πραξικόπημα των Μπολσεβίκων, Οκτωβριανή Εξέγερση του Προλεταριάτου, Εγκληματική Ανταρσία, Ρώσικη Σοσιαλιστική Επανάσταση, Ρώσικη Αστική Επανάσταση κτλ. Ας είναι. Εμείς, οι άνθρωποι του θεάτρου, αφήνουμε τη συζήτηση σχετικά με την πραγματική έννοια του γεγονότος στους ιστορικούς και βέβαια, στους πολιτικούς, που δουλειά τους είναι να εφευρίσκουν τέτοιου είδους εξηγήσεις. Όπως όλοι οι απλοί άνθρωποι, γνωρίζουμε ότι το γεγονός αυτό είχε, αναμφισβήτητα, εξαιρετικά ισχυρό αντίκτυπο στην πραγματικότητα που βιώσαν οι γονείς μας και στο πώς είναι σήμερα ο κόσμος μας. Δημιουργώντας μια παράσταση με θέμα τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Ρώσικη Επανάσταση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση: να εξετάσουμε και να επανεξετάσουμε τα πιο όμορφα (και πιο σπάνια σήμερα) χαρακτηριστικά του ανθρώπου – τον ενθουσιασμό και την πίστη ότι μια καλύτερη κοινωνική οργάνωση του παράλογου σύγχρονου κόσμου μας είναι εφικτή. Οπλισμένοι με γλυκόπικρη ειρωνεία, που ίσως μας οδηγήσει στη σφαιρικότερη αντίληψη της κατάστασης των πραγμάτων.

Τσέζαρις Γκραουζίνις

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Mετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Σκηνικά-Κοστούμια: Βιτάουτας Νάρμπουτας, Μουσική: Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις, Χορογραφία-Κίνηση: Έντι Λάμε, Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη.
Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Έφη Δρόσου, Γιάννης Καραμφίλης, Ζωή Λύρα, Ιφιγένεια Μακρή, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννης Μαστρογιάννης, Μάριος Μεβουλιώτης, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Άγγελος Νεράντζης, Χρίστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Τίμος Παπαδόπουλος, Νίκος Ράμμος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αναστάσιος Ροδοβίτης, Ρέα Σαμαροπούλου, Γιάννης Τσάτσαρης, Μαρίνα Τσελεπή, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Μίλτος Τσιάντος, Σαμψών Φύτρος

{Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης}

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ» (EN ATTENDANT GODOT) του Σάμιουελ Μπέκετ
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Έναρξη: 3 Φεβρουαρίου 2018

Εβδομήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του (1948), το αριστουργηματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» φωτίζει τα αδιέξοδα της μεταπολεμικής Ευρώπης. Έχει γίνει πλέον καθεστώς η Ρώσικη Επανάσταση του ΄17, που με το ξέσπασμά της δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες, έχουν λήξει δυο παγκόσμιοι πόλεμοι που άφησαν εκατομμύρια νεκρούς κι ερείπια κι ο άνθρωπος στα μισά του 20ού αιώνα προσπαθεί να βρει την ελπίδα. Μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο, ο Βλαδίμηρος κι ο Εστραγκόν μιλούν, σιωπούν και περιμένουν. Ο Γκοντό υποσχέθηκε πως θα ‘ρθεί. Μάλλον Αυτός θα δώσει και τη λύση! Προφανώς υπάρχει και δοκιμάζει την πίστη τους. Ή μήπως αδιαφορεί για αυτούς και τους έχει ξεχάσει; Τι παιχνίδι παίζεται στις πλάτες τους; Το Αγόρι συμμετέχει σε μια συνωμοσία; Ο Πότζο και ο Λάκυ που εμφανίζονται ξαφνικά από ποιον αιώνα έρχονται;

Απόλυτα επίκαιρο το θεατρικό έργο του Μπέκετ, ίσως του σημαντικότερου θεατρικού συγγραφέα του 20ου αιώνα, ανεβαίνει στη Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου αμέσως μετά την ορμητική «Ρώσικη Επανάσταση» του 25μελούς θιάσου όχι για να κατασιγάσει το πάθος μέσα μας, αλλά για να ξαναβρούμε το ρυθμό της αναπνοής μας – μια τόση δα κουκίδα στο σύμπαν είμαστε και το …κάνουμε θέμα!

Οδηγός και μεσολαβητής εξαίρετος με το πνεύμα του συγγραφέα ο μεταφραστικός λόγος του μεγαλοφυούς Μίνου Βολανάκη, που παραμένει αξεπέραστος.
Γιάννης Αναστασάκης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης, Βοηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος.
Παίζουν: Γιώργος Καύκας (Βλαδίμηρος), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Εστραγκόν), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Πότζο), Θανάσης Ραφτόπουλος (Λάκυ)

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΒΡΕΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«ΚΟΙΤΑ!»
Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρονών
Σύλληψη ιδέας-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα
Έναρξη: 18 Νοεμβρίου 2017

«Ξυπνάει, παίζει, κρύβεται, φυσάει, ρίχνει, ανάβει, σβήνει, φοράει, χορεύει, βρέχει, πίνει, νυστάζει, μαμά, κοίτα!».
Η Κατερίνα Καραδήμα σκηνοθετεί τη βρεφική παράσταση «Κοίτα!», την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Ήχοι, σκιές, φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο-λίγο γίνεται παιδί.
Μια παράσταση έκπληξη για τους πολύ μικρούς φίλους αλλά και τους θεατρόφιλους που θα ήθελαν να ζήσουν αυτήν τη μοναδική θεατρική εμπειρία, αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας των δράσεων και αντιδράσεων ενός μωρού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη ιδέας-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα
Παίζει η: Μαριάννα Αβραμάκη

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«ΕΛΙΖΑ» της Ξένιας Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Έναρξη: 12 Νοεμβρίου 2017

Η πιο συναρπαστική και γοητευτική ιστορία αγάπης για ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα. Ένα κορίτσι έξυπνο, γενναίο, πεισματάρικο, δυναμικό, ένα κορίτσι που δεν φοβάται να περιμένει και να αγαπάει. Ένα κορίτσι που αγωνίζεται για τα πιστεύω της και τον έρωτά της. Ένας καπετάνιος γένους θηλυκού. Ένας άντρας με κίτρινο σκουφί. Μια κερασιά. Ένας παπαγάλος. Ένα τρελό πλήρωμα από άντρες. Η περιπέτεια αρχίζει και έχει όνομα: Ελίζα!
Χριστίνα Χατζηβασιλείου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου, Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου, Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, Eνορχήστρωση: Παναγιώτης Μπάρλας, Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου,
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Video Art: Βαγγέλης Μολυβιάτης, Ηχητικό περιβάλλον: Γιάννης Οικονόμου, Σπαθογραφίες: Σόνια Ψωμιάδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου, Βοηθός σκηνογράφων: Isabele Tudorache, Βοηθός ενδυματολόγων: Μαρία-Δήμητρα Βέττα, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου.
Παίζουν: Δημήτρης Καρτόκης, Αλέξανδρος Κωχ, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Μαριάννα Πουρέγκα, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος, Γιώργος Σφυρίδης, Γιώργος Τσαγκαράκης, Θάνος Φερετζέλης, Πολύκαρπος Φιλιππίδης.
Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Αμπεριάδης, Γιάννης Οικονόμου

 

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ-ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«ΣΕ ΜΕΝΑ ΜΙΛΑΣ;» (EINS AUF DIE FRESSE) του Ράινερ Χάχφελντ
Μετάφραση: Γιάννα Τσόκου
Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου
Έναρξη: 5 Νοεμβρίου 2017


Η αναζήτηση ταυτότητας, οι οικογενειακές σχέσεις, η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας, το μπούλινγκ και οι συγκρούσεις στο σχολείο, αποτελούν τα θέματα του «Σε μένα μιλάς;», έργου που γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία.
Ο συγγραφέας παρακολουθεί την καθημερινότητα, στο σχολείο και στο σπίτι μιας ομάδας εφήβων δεκαπέντε περίπου χρόνων που προσπαθούν να βρουν τον προσανατολισμό τους και τον εαυτό τους, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις ανάγκες τους. Ο Χάχφελντ μιλά με ειλικρίνεια, τόσο για τη μοναξιά και την απελπισία των εφήβων που οδηγεί ακόμη και στην αυτοκτονία όσο και για την προσπάθεια των νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις φιλίας μεταξύ τους.
Με το τολμηρό έργο του «Σε μένα μιλάς;» (1996), ο Γερμανός Ράινερ Χάχφελντ, μετά τον «Μορμόλη» (1970) και τα «Μακαρόνια με Κέτσαπ» (1979), απευθύνεται πλέον σε εφήβους και θίγει το δύσκολο θέμα της βίας στο σχολείο. Η πρώτη παράσταση του έργου δόθηκε το 1996, στο θρυλικό Γκριπς Τεάτερ και βραβεύτηκε ως η καλύτερη παράσταση της χρονιάς στο Βερολίνο.
Γιάννα Τσόκου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Mετάφραση: Γιάννα Τσόκου, Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου, Σκηνικά: Λίλα Καρακώστα, Κοστούμια: Ελίνα Ευταξία, Μουσική: Κώστας Βόμβολος, Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Video Art: Mάμπης Βενετόπουλος, Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννη Τσολακίδου, Αρετή Μίχου, Βοηθός σκηνογράφου: Κέλλυ Εφραιμίδου, Βοηθός ενδυματολόγου: Μαλαματή Ευθυμιάδου, Βοηθός κινησιολόγου: Αρετή Μίχου, Οργάνωση Παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος.
Παίζουν: Κατερίνα Αλέξη, Φανή Αποστολίδου, Άννα Κυριακίδου, Νίκος Μήλιας, Νίκος Ορτετζάτος, Στέφανος Πίττας, Θοδωρής Πολυζώνης, Βασίλης Σεϊμένης, Στέργιος Τζαφέρης, Φωτεινή-Δήμητρα Τιμοθέου, Μάρα
Τσικάρα, Γιάννης Χαρίσης.
BREAKDANCE SHOW από τους: Κλέμεντ Τζέλο και Ρεβάζι Κουλουχασβίλι του BLACKOUT CREW.
Μουσικός επί σκηνής / dj: Δημήτρης Καπετάνιος / Παναγιώτης Μητσόπουλος.

 

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

«Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Έναρξη: 7 Οκτωβρίου 2017


Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ μετά από 14 χρόνια, για να σκηνοθετήσει την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 60 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση από το Θέατρο Τέχνης, το έργο – σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο.

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Είναι η τέταρτη φορά που «εισβάλλω» στο αριστούργημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και κάθε φορά διαπιστώνω τις αρετές του, τη βαθιά ελληνικότητά του, την έξοχη θεατρική δομή, τους ολοκληρωμένους και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, τη γνήσια αναπαράσταση της μετεμφυλιακής εποχής και την αυθεντικότητα της ζωής μιας πολυπρόσωπης λαϊκής κοινότητας, που βρίσκεται σε μια φτωχική αυλή της Αθήνας.
Πιστεύω πως η «Αυλή των Θαυμάτων» δεν πρέπει να παρασταθεί -τουλάχιστον ακόμα- ως έργο της σύγχρονης εποχής, ούτε να μοντερνοποιηθεί, να αποδομηθεί, να αφηγηματοποιηθεί και ούτε… να αποκαθηλωθεί, θα χάσει τους χυμούς, τις ανάσες και την αύρα του.
Το έργο μοιάζει από μόνο του σύγχρονο, γιατί όσα δεινά περνούσε τότε η χώρα, τα ίδια περνάει, δυστυχώς, και σήμερα. Το μόνο που τόλμησα, ήταν να φωτίσω περισσότερο την εποχή του έργου με τέσσερα τραγούδια, σαν ιντερμέδια, σε μουσική του Διονύση Τσακνή, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και με κινηματογραφημένες σκηνές της Μικρασιατικής Καταστροφής, των φτωχογειτονιών, της μετανάστευσης και της καταστροφικής αντιπαροχής.
Kώστας Τσιάνος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, Σκηνικά-Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου, Μουσική σύνθεση: Διονύσης Τσακνής, Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Επεξεργασία video: Κλεάνθης Καραπιπέρης, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Τσιάνος, Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Στρατάκη, B΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Μπερμπέρης, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χρύσα Σερδάρη, Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren.
Παίζουν: Ελευθερία Αγγελίτσα, Νατάσα Δαλιάκα, Θανάσης Δισλής, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Δημήτρης Καλαντζής, Σοφία Καλεμκερίδου, Παντελής Καλπάκογλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Κολοβός, Λευτέρης Λιθαρής, Ειρήνη Μουρελάτου, Ηλίας Μπερμπέρης, Χάρης Παπαδόπουλος, Εύη Σαρμή

 

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

«ΓΚΙΑΚ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Έναρξη: 12 Οκτωβρίου 2017 2ος ΧΡΟΝΟΣ

«Γκιακ» όπως λέμε αίμα, συγγενικός δεσμός, νόμος του αίματος στην αρβανίτικη διάλεκτο. Η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, μια συγκλονιστική θεατρική εμπειρία σε διασκευή-σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, επιστρέφει για δεύτερη φορά στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών αυτόν τον Οκτώβρη, μετά από μια σύντομη στάση στο Εθνικό Θέατρο. Τα βίαια τραύματα του πολέμου, οι ανομολόγητες πράξεις, συγκρούσεις και σκοτεινές αποκαλύψεις σε μια «συγκλονιστική εξομολόγηση ψυχής», που αποθέωσαν κριτικοί και κοινό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη, Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Μουσική σύνθεση – Αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Σιώνας, Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώτσια, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα, Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου, Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren.
Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου.

«ΟΣΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» του Άκη Δήμου
Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος
Έναρξη: 13 Ιανουαρίου 2018

«Κρίμα. Κρίμα να πάει τόσο κορμί αταξίδευτο».
Σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στην ηλικία που γεννιέται η επιθυμία. Που το κορμί ξυπνάει κι ανακαλύπτει την έκτασή του. Ένα αγόρι ερωτεύεται για πρώτη φορά. Όχι ένα κορίτσι, αλλά μια γυναίκα. Ένας άντρας και μια μάνα κλείνουν τον κύκλο των σωμάτων που χορεύουν στην άκρη του γκρεμού. Των σωμάτων που απαγορεύεται να συναντηθούν. Με τη θάλασσα από κάτω τους να περιμένει.
Βασισμένος στην «Πρώτη Αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη, ο Άκης Δήμου γράφει μια παραλλαγή του γνωστού διηγήματος, για την ιερή, την απελπισμένη πρώτη αγάπη. Σε μια γλώσσα ποιητική, που θα μιλήσει για όσα το σώμα δεν μπόρεσε.
Πάνος Δεληνικόπουλος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Φανή Μπουκουβάλα, Φωτισμοί: Ελένη Χούμου.
Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Γιώργος Κολοβός, Κωνσταντίνος Λιάρος, Μαρία Τσιμά

 

 

viet69
site
tamil sex