Ο σκύλος μου τρέχει στο πάρκο σαν να μην υπάρχει αύριο! Ο σκύλος μου χοροπηδάει στους καναπέδες μετά τη βόλτα! Ο σκύλος μου είναι ικανός να κολυμπά όλη μέρα! Ο σκύλος μου θέλει να του πετάω μπαλάκια διαρκώς! Μα επιτέλους πού την βρίσκει όλη αυτήν την ενέργεια;
Τα παραπάνω αποτελούν δηλώσεις αρκετών κηδεμόνων σκύλων, οι οποίοι παραπονιούνται ότι οι μικροί τους συγκάτοικοι είναι γεμάτοι ενέργεια η οποία φαίνεται να μην έχει τέλος. Συχνά χαρακτηρίζονται ως νευρικοί, υπερκινητικοί και άτακτοι, πράγμα που καθιστά την διαχείρισή τους αρκετά πολύπλοκη και πολλές φορές εξουθενωτική. Ποιος είναι άραγε ο υγιής τρόπος ώστε να εκτονωθεί ένας γεμάτος ενέργεια σκύλος σωστά προκειμένου να μην αποτρελάνει τον άνθρωπό του;
Η ενέργεια ενός σκύλου προσδιορίζεται από τον δυναμισμό, την κινητικότητα, και τον γενικότερο τρόπο έκφρασής του απέναντι στα διάφορα ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα το πόσο γρήγορα κινείται, πόσο συχνά γαβγίζει ή χοροπηδάει όταν χαίρεται, κ.ά. Παρόλα αυτά καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως η ηλικία του, η φυλή του, η διατροφή του, ο χρόνος και ο τρόπος εκτόνωσής του, αλλά και η γενετική του δομή, δηλαδή τα συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά που κληρονομεί από τους γονείς του. Κάθε τι από τα παραπάνω παίζει τον δικό του ρόλο και όλα μαζί θα λέγαμε ότι σχηματίζουν το «προφίλ» του σκύλου. Έτσι για παράδειγμα, ένα αρσενικό κουτάβι 7 μηνών, άγνωστης προέλευσης, ράτσας τύπου τεριέ, που θρέφεται με μια φτωχής ποιότητας ξηρά τροφή, και βγαίνει 2 φορές την ημέρα από 20 λεπτά, είναι απόλυτα φυσιολογικό να γαβγίζει όλη την ώρα, να χοροπηδάει σε ανθρώπους και καναπέδες, να φέρνει συνέχεια το μπαλάκι κ.ο.κ.
Κατ’ επέκταση, και όπως θα μας δήλωνε και ένας σκύλος εάν τον ρωτούσαμε, αυτά που χρειάζεται προκειμένου να είναι ευχαριστημένος και «συνεργάσιμος» είναι τα εξής:
Πρώτον, γνώθι σαυτόν! Δηλαδή, ποιος είναι! Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, σε ποια φάση της ζωής του βρίσκεται, τι δείχνει να του αρέσει ως μονάδα, και τι ανάγκες έχει το σώμα του.
Δεύτερον, σωστή, ποικιλόμορφη, και επαρκή διατροφή, ώστε να μην του προκαλεί νευρικότητα και υπερκινητικότητα η έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Τρίτον, σωστή και επαρκή εκτόνωση, τακτικά, αλλά και έκτακτα, σε διαφορετικά μέρη με πληθώρα ερεθισμάτων, ώστε σταδιακά, να μην τρελαίνεται από τον ενθουσιασμό του με κάθε τι καινούριο που βιώνει.
Τέταρτον, σωστό τρόπο εκμάθησης επικοινωνίας με τους ανθρώπους, μέσω της θετικής προσέγγισης, της υπομονής και της επανάληψης, ώστε να ξέρει πώς να δείξει την χαρά του χωρίς απαραίτητα να χοροπηδάει κάθε φορά.
Σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι οι κατοικίδιοι τετράποδοί μας φίλοι είναι ζώα, τα οποία πάραυτα εναρμονίζονται αλλά και περιορίζονται σε έναν κατά βάση ανθρώπινο κόσμο. Οι σκύλοι λοιπόν αρέσκονται στο να σκάβουν, να τρέχουν, να παίζουν, να χοροπηδάνε, να μυρίζουν όλη την ώρα -ορισμένες φορές και αηδίες για εμάς- να τρώνε ό,τι βρεθεί μπροστά τους, να βρίσκονται όσο συχνά γίνεται στην φύση, και όλα αυτά πάντα στο εδώ και το τώρα. Ας τους δώσουμε λοιπόν αυτά που έχουν ανάγκη στον μεγαλύτερο βαθμό που μπορούμε – και όπως λέει και μία αγαπητή συνάδελφος, ας αφήσουμε τους σκύλους να είναι σκύλοι!
Απολαύστε τον σκύλο σας υπεύθυνα…
Γράφει η Λενιώ Πατιερίδη (Κυναγωγός, ολιστική διαχείριση σκύλων συντροφιάς)
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022 – ΑΝΟΙΞΗ 2023)