Πότε η θετική ενέργεια λειτουργεί πραγματικά θετικά;
Η θετική προσέγγιση των πραγμάτων που θα μας τονώσει και θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής έχει να κάνει με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας.
Η σκέψη προηγείται των συναισθημάτων. Κάθε φορά που βιώνουμε ένα συναίσθημα αξίζει να αναρωτηθούμε τι σκεφτήκαμε ή ποιο γεγονός προηγήθηκε.
Για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας με θετική ενέργεια είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή για ποιο λόγο επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα από αυτή τη σκοπιά. Ακόμα και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να ονομάζουμε τα πράγματα είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, αν ορίσω κάτι ως πρόβλημα θα σταθώ νοερά απέναντί του πολύ διαφορετικά από το να τ’ ονομάσω πρόκληση.
Επομένως θετική ενέργεια αντλούμε από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να σταθούμε απέναντι στον κόσμο γύρω μας και από τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τα συναισθήματά μας. Καλό είναι να διαχωρίσουμε τις σκέψεις μας σε αυτές που μας κάνουν καλό και σε αυτές που μας ρίχνουν ψυχολογικά. Έχοντας τοποθετήσει μία σκέψη σε μια κατηγορία, αξιολογώντας την παράλληλα, είμαστε σε θέση να την παρατηρήσουμε και να πάρουμε απόσταση.
Όσο μεγαλώνει μέσα του ένας άνθρωπος και ωριμάζει, η λογική επικρατεί των συναισθημάτων. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι οι σκέψεις μεστώνουν και η συμπεριφορά μας αλλάζει. Από τον πιο ουσιαστικό και θετικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων αντλούμε θάρρος, δύναμη και κουράγιο και αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής. Αυτά ισχύουν όσον αφορά το μέσα μας, το πιο εσωτερικό κριτήριο. Όσον αφορά τους εξωγενείς παράγοντες, το Άλφα και το Ωμέγα για τη δημιουργία θετικής ενέργειας είναι οι ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις. Δημιουργούμε γέφυρες με ένα χαμόγελο, με την ευγένεια, με τη δίκαιη και σταθερή παρουσία μας σε μία ανθρώπινη σχέση. Όταν λέω δίκαια, εννοώ πως στο παιχνίδι της ζωής πρέπει να παίζουμε με κανόνες όπως και στα πραγματικά παιχνίδια. Οποιαδήποτε χειριστική συμπεριφορά έχει συνέπειες στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και των σχέσεων που βασίστηκαν πάνω της.
Η πίστη πως κάτι καλύτερο μας περιμένει στη γωνία -όπως π.χ. μία ευκαιρία- το να το δούμε και να το αναγνωρίσουμε είναι ανεξάντλητη πηγή θετικότητας. Την πίστη τη χτίζουμε, τη δημιουργούμε θέτοντας μικρούς στόχους στην καθημερινότητα, δοκιμάζοντας νέα πράγματα, δίνοντας χρόνο και σε φιλίες, σε επαγγελματικές σχέσεις, σε δεσμούς που έχουμε συνειδητά επιλέξει να βάλουμε στη ζωή μας γιατί μας τροφοδοτούν με ποιοτικό και θετικό φορτίο.
Να επισημάνω πως για να αποκτήσει κανείς θετική συνείδηση χρειάζεται χρόνο και επιμονή. Είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά. Γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία όταν βλέπουμε πως η ένταση αλλά και η διάρκεια των θετικών μας συναισθημάτων αυξάνεται σταδιακά. Ή αντιστρόφως, η ένταση και η διάρκεια της πεσιμιστικής μας διάθεσης αρχίζει να εξασθενεί. Όταν μιλάμε για θετική ενέργεια σίγουρα δεν αναφερόμαστε στην τοξική θετικότητα, δηλαδή στην άρνηση ή την ωραιοποίηση της πραγματικότητας. Μία τέτοια άρνηση δεν μας επιτρέπει να δουλέψουμε στα προβλήματά μας και να προοδεύσουμε ως άνθρωποι. Επιπλέον, όταν βάζουμε θέματα κάτω από το χαλί, αυτό λειτουργεί συσσωρευτικά και κάποια στιγμή έρχεται στην επιφάνεια με απρόβλεπτες συνέπειες.
ΓΡΑΦΕΙ: Άλκηστις Κεπαπτσόγλου
Ψυχολόγος
*Αναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022 – ΑΝΟΙΞΗ 2023)