Υπάρχουν πρόσωπα που με τη δύναμή τους, γίνονται πηγή έμπνευσης για όλους μας και αποδεικνύουν ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Αυτό είναι που κάνει και την Παρασκευή Σαλαβγιά να ξεχωρίζει, αφού, με την ενέργεια, την αισιοδοξία και τη δράση της, στέλνει το μήνυμα της αγάπης προς κάθε άτομο – με ή χωρίς αναπηρία. Λίγο πριν παρουσιάσει την ομιλία της στο κοινό του TEDxUniversityofMacedonia, η Παρασκευή μας μιλά για τη ζωή της, το αυτοβιογραφικό της ντοκιμαντέρ, τους στόχους της, αλλά και για τη σημασία που έχει για την ίδια η έννοια της επαφής.
Μιλήστε μας για εσάς και την πορεία σας μέχρι σήμερα.
Είμαι η Παρασκευή Σαλαβγιά και έχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 18 Οκτωβριου του 1998. Η βιασύνη μου για να εξερευνήσω τον κόσμο, με γνώρισε στη ζωή πολύ νωρίτερα από το κανονικό, καθώς γεννήθηκα 5,5 μηνών, 995 γραμμάρια και νοσηλευόμενη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Έμεινα για κάποιο διάστημα χωρίς οξυγόνο και, λόγω αυτού, δημιουργήθηκε η βλάβη της εγκεφαλικής παράλυσης, η οποία επέφερε την αριστερή ημιπληγία. Οι δυσκολίες είναι για εμένα πηγή έμπνευσης. Είμαι ευγνώμων, η αναπηρία με έχει κάνει συνειδητή και με βοηθά να αντιληφθώ ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Ότι η ευτυχία είναι μέσα μας. Ότι η αλληλεγγύη είναι αξία. Ότι η αγάπη και η αποδοχή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βιολογικής, ψυχολογικής και πνευματικής μας εξέλιξης. Η αναπηρία είναι η κινητήριος δύναμή μου. Είμαι απόφοιτη του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και Σύμβουλος ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ “Ένας κόσμος, δύο όψεις”. Πείτε μας λίγα λόγια για την ταινία σας.
Το Αυτοβιογραφικό Ντοκιμαντέρ “Ένας κόσμος, δύο όψεις”’ φωνάζει ένα δυνατό “τολμήστε”, δημιουργήθηκε μέσα από βιωματικά γεγονότα, ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα γύρω από την αναπηρία. Στόχος μου μέσω του Ντοκιμαντέρ είναι προτρέψω τους ανθρώπους να μην σταματούν να ονειρεύονται και να έχουν βαθιά μέσα τους την πίστη της υλοποίησης. Να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, τον αυτοσεβασμό και την αγάπη προς τον εαυτό τους, έτσι ώστε να τα χαρίζουν απλόχερα και στον συνάνθρωπο τους. Μια ευχή προς όλους μας, να αγαπήσουμε αυτόν τον έναν κόσμο που μοιραζόμαστε, σε κάθε του εκδοχή.
Σε λίγες μέρες θα είστε ομιλήτρια στο TedX του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη συμμετοχή σας στη διοργάνωση και να μας δώσετε λίγα στοιχεία για την ομιλία σας;
Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα στους ομιλητές του 10ου επετειακού TedX που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εδώ και χρόνια παρακολουθώ ομιλίες αυτής της αξιόλογης διοργάνωσης και θεωρώ ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, γίνεται μία πολύ σημαντική δουλειά αφύπνισης του συνόλου. Είναι λοιπόν χαρά μου που, μέσω της ομιλίας μου, θα παρακινήσω και εγώ τους ανθρώπους να δουν την ζωή με καινούρια μάτια και να αγκαλιάσουν τις όψεις τους. Η ομιλία μου θα κινηθεί στο πλαίσιο των self-improvement και inspirational στοιχείων. Ανυπομονώ…
Τι σημαίνει για εσάς “επαφή”;
Όλα είναι επαφή και αλληλεπιδρούν. Η ζωή, η φύση, ο άνθρωπος, τα ζώα. Με οπτική, ακουστική, συναισθηματική, λεκτική ή μη επικοινωνία. Για εμένα, η επαφή είναι πολυποίκιλη. Πλαισιώνεται από πολλές παραμέτρους, όμως η πιο σημαντική είναι η επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο. Το κλειδί, που μας προσφέρει την ουσιαστική επαφή με τον κόσμο γύρω μας.
Τι θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό μέσα από την εξωστρέφειά σας;
Εμπνέω τους ανθρώπους με αναπηρία και μη, να χαίρονται την κάθε στιγμή, καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είναι σημαντικό να ζούμε στο παρόν και να απολαμβάνουμε τις στιγμές στο μέγιστο, χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να γκρινιάζουμε για όλα αυτά τα οποία δεν έχουμε, αλλά να εστιάζουμε σε όλα αυτά που έχουμε. Τους προτρέπω να ονειρεύονται με πάθος, να έχουν ακλόνητη πίστη για την πραγματοποίηση και να είναι σε δράση. Να καλλιεργούν την συναισθηματική τους νοημοσύνη, να έχουν ευγένεια και ευαισθησίες, γιατί κανένας τίτλος και καμία θέση δεν σε κάνει άνθρωπο, εάν δεν συνοδεύεται από αυτά. Να κοιτάζουν στον καθρέφτη, να αγαπούν και να αγκαλιάζουν αυτό που βλέπουν εσωτερικά και εξωτερικά, να το αποδέχονται και να το εξελίσσουν.
* Το TEDxUniversityofMacedonia θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μάθετε περισσότερα για τη διοργάνωση εδώ: https://tedxuniversityofmacedonia.com/epafi/
Συνέντευξη στη Λία Κατσανά