Κοινωνική μου ενέργεια…

Ενέργειες κοινωνικές -με αφετηρία ατομικές ή συλλογικές πρωτοβουλίες- που μεγαλώνουν προσφέροντας ακόμα περισσότερα στην κοινωνία. Η ίδια τους όμως η απαιτητική φύση χρειάζεται μεγάλη και πολλές φορές καθημερινή προσπάθεια. Τέσσερις τέτοιες δράσεις παρουσιάζονται παρακάτω, με τους ανθρώπους που τις στηρίζουν να μας μιλάνε για δύο πράγματα: το αντικείμενό τους, και την πηγή της δικής τους ενέργειας.

Καμία Μόνη
Λίνα Τσαλταμπάση
Πρόεδρος ΣΕΓΕ – Υπεύθυνη δράσης

Το #kamiamoni είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) που στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Εδώ και χρόνια έχουμε καταγράψει στον ΣΕΓΕ ότι τα θύματα βίας που δεν έχουν οικονομική αυτονομία και στήριξη για την ενδυνάμωσή τους επιστρέφουν στον κακοποιητή τους ή σε νέο κακοποιητικό περιβάλλον. Στο #kamiamoni δουλεύουμε ακριβώς σε αυτό το σημείο, να βοηθήσουμε τα θύματα να σταθούν στα πόδια τους. Επιπλέον, ερχόμαστε να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται στη διαδικασία φιλοξενίας. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που θα πιστοποιηθεί μια γυναίκα ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας και παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού των ξενώνων, μεσολαβούν 7-10 μέρες μέχρι να φτάσουμε στη φιλοξενία. Το #kamiamoni έρχεται να καλύψει αυτό το κενό με φιλοξενία σε ασφαλή περιβάλλοντα και κάλυψη όλων των υλικών αναγκών. Όσο για το πού βρίσκουμε την ενέργεια; Είσαι απέναντι από μια γυναίκα που πιθανότατα κινδυνεύει η ζωή της. Και την ενέργεια, και το κουράγιο, και τα μέσα θα βρεις να τη βοηθήσεις. Βέβαια η απόλυτη ηθική ικανοποίηση έρχεται όταν μαθαίνουμε νέα από κορίτσια και γυναίκες που η ζωή τους μπήκε σε μια σειρά και άλλαξε ριζικά. Εκεί γεμίζουν οι μπαταρίες στο μέγιστο και θέλεις απλά να «βουτήξεις» στα βαθιά ξανά.

ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Φαίη Πανουσοπούλου
Εκπαιδεύτρια στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, και ανάπτυξη δραστηριοτήτων και σε πολλές άλλες πόλεις. Το 2006 ορίστηκε επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως φορέας μετάφρασης στα Ελληνικά, αναπαραγωγής και διάχυσης της μεθοδολογίας των εγχειριδίων Compass/Compasito (εγχειρίδια για την εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα με νέους/ες). Έκτοτε υλοποιεί βιωματικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες της Θεσ/νίκης σε συνεργασία με τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, αναπτύσσει συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίησή τους στην εμψύχωση και ενδυνάμωση νέων. Η μεγάλη ανταπόκριση των παιδιών και των νέων μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους και η πεποίθηση πως μέσω της εκπαίδευσης μπορούμε να καλλιεργήσουμε στάσεις και αξίες που θα μας οδηγήσουν προς μια κουλτούρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αυτά που μας κινητοποιούν να συνεχίζουμε για ακόμη μια χρονιά. Το έργο υλοποιείται με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της UNICEF Greece στο πλαίσιο του προγράμματος “Homework and Creative Activities Centers”.

Pet Mobility
Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Ιδρυτής – Κτηνίατρος

Η Pet Mobility αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων για κατοικίδια. Αφού πρώτα έρθει σε επαφή εξειδικευμένο κτηνιατρικό προσωπικό με το ζωάκι για το οποίο προορίζεται και σε συνεννόηση με τον κηδεμόνα του, καταγράψει ένα πλήρες ιστορικό, τις διαστάσεις και τις ανάγκες του. Κατόπιν, η παράδοση και η δοκιμή του αμαξιδίου γίνεται αυτοπροσώπως από τον υπεύθυνο κτηνίατρο (για προορισμούς εντός Αττικής) και παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες για την εξοικείωση του ζώου με αυτό. Στο πλαίσιο της ορθής και μακρόχρονης εφαρμογής του τροχήλατου, αναλαμβάνεται η συντήρηση και η επισκευή του οποτεδήποτε χρειαστεί. Πέραν αυτού, η Pet Mobility έχει συνδράμει πολλάκις σε δωρεές αμαξιδίων τα οποία ανήκαν σε ζώα που έχουν φύγει από τη ζωή και οι κηδεμόνες τους τα έχουν επιστρέψει για τον σκοπό αυτό, απορροφώντας εξ ολοκλήρου το κόστος τυχόν επιδιορθώσεων, ώστε να είναι ασφαλή για τα νέα ζωάκια που τα έχουν ανάγκη. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερα ζώα γίνεται να ξαναβρούν την κίνησή τους και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής -όχι μόνο των ίδιων των ζώων, αλλά και όλης της οικογένειας. Φυσικά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μας δίνει την ενέργεια να συνεχίσουμε, καθώς και η αγάπη του κόσμου που από την αρχή αγκάλιασε το εγχείρημά μας, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε ως το καλύτερο προϊόν στην κατηγορία του από τη διοργάνωση “Pet Awards” το 2022.

Ο άλλος άνθρωπος
Kωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
Ιδρυτής

Αυτό που με ώθησε να το ξεκινήσω (την κοινωνική κουζίνα) ήταν η αδιαφορία που έβλεπα γύρω μου, ακόμα και στον ίδιο μου τον εαυτό. Το ότι δεν ενδιαφερόμαστε ο ένας για τον άλλον. Όταν μαγειρεύεις όλοι οι άνθρωποι ενώνονται. Αυτό κάνει το φαΐ, ενώνει ανθρώπους. Αυτό που μας κινητοποιεί τώρα είναι η βοήθεια που προσφέρουν οι άλλοι άνθρωποι για να γίνει πραγματικότητα. Η συμμετοχή του κόσμου μάς κάνει να συνεχίζουμε. Όταν βγάζεις ανακοίνωση ότι έχεις αδειάσει από πράγματα και μέσα σε δύο μέρες γεμίζεις, πάει να πει ότι ο κόσμος αγαπάει και στηρίζει αυτό το πράγμα, αρκεί να είμαστε όλοι μαζί. Μετράμε 11 χρόνια που μαγειρεύουμε στους δρόμους. Σε αυτά τα χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται να βοηθήσουν, αλλά αυξάνονται και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα -γιατί δεν αφορά πλέον μόνο τους άστεγους, αλλά και τους άπορους. Μέσα σε αυτούς είναι και συνταξιούχοι, φοιτητές, άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, καθώς και όσοι μπορεί να μη δικαιούνται πράγματα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο -γιατί έχουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο στην ιδιοκτησία τους, παρόλο που μπορεί να έχουν να δουλέψουν δύο χρόνια. Βοηθάμε 2.500 με 3.000 άτομα την ημέρα σε όλη την Ελλάδα.

Γράφει ο Γιώργος Μαντζουρανίδης

ναδημοσίευση από το εξαμηνιαίο freepress περιοδικό του ΚΘΒΕ «ΠΡΑΞΗ» (ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022 – ΑΝΟΙΞΗ 2023)