Βιβλιοπαρουσίαση: “Συνένοχοι” της Νόρας Προκοπίου-Πυλόρωφ
Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Λογοτεχνικά πορτραίτα» παρουσιάζει την συγγραφέα Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου και το βιβλίο της «Συνένοχοι» των εκδόσεων Ψυχογιός.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος.
Θα μιλήσουν οι (αλφαβητικά):
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος, συγγραφέας-φιλόλογος,
Ναυσικά Γκράτζιου, δημοσιογράφος,
Καλυψώ Γούλα, δικηγόρος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης
και η συγγραφέας.
Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος 2313318593
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις Ανώτατης Βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μετάφρασης. Μετέφρασε από τα γερμανικά δύο μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή, μία ανθολογία Γερμανών ποιητών και έναν τόμο διηγημάτων. Υπήρξε βασική μεταφράστρια του λογοτεχνικού περιοδικού “Ausblicke” (1970-1979). Συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό “Εντευκτήριο”.
Βιβλία της:
Καθρέφτες Θαμποί (2004)-Ιανός
Το διαμαντένιο Άλφα (2008)-Ελληνικά Γράμματα
Η ανάσα στο σβέρκο (2011)-Ψυχογιός
Η ανάσα στο σβέρκο (2012)-Ψυχογιός
Το διαμαντένιο Άλφα (2015)- Ψυχογιός
Συνένοχοι (2018)- Ψυχογιός
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Πέντε επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου σ’ ένα ταξίδι του χαμού. Και η έκτη επιβάτιδα, η πέτρα του σκανδάλου, το φιτίλι που βάζει φωτιά. Το ανοίκειο συντελείται εκεί μπροστά στα μάτια τους και θα τους σημαδέψει μια ολόκληρη ζωή.
«Το τελευταίο πράγμα που αποτύπωσαν τα μάτια μου σαν στιγμή απολιθωμένη, σαν πίνακας που δεν άλλαξε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, είναι τα πρόσωπά σας πίσω από το κλειστό τζάμι∙ απαθή, αμέτοχα, αδιάφορα. Ουρλιάζω και δεν ακούω τη φωνή μου. Ούτε κι εσείς. Αλλά εσείς βλέπετε. Κι εγώ βλέπω εσάς να παρακολουθείτε το ανόσιο δράμα που παίζεται πάνω στα στραπατσαρισμένα ηλιοτρόπια. Το σφραγίσατε το τζάμι, αγαπητοί μου τοτινοί συνταξιδιώτες. Το σφράγισε η αδιαφορία σας. »Από τότε ζείτε μ’ αυτή την εικόνα. Τη φέρνατε καμιά φορά στο μυαλό σας; Ή την απωθήσατε; Όμως το ασυνείδητο, κυρίες και κύριοι, δεν έχει χρόνους, ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα. Έχει μόνο εικόνες. Και ενοχές. Που φυτρώνουν ξανά και ξανά, όσο κι αν τις ξεριζώνουμε. Κάθονται εκεί υπομονετικά και περιμένουν την ώρα τους…»
Οι ζωές των έξι ηρώων χαρτογραφούνται από μοναξιά και έρωτες, από επαγγελματικά αδιέξοδα και οικογενειακά μυστικά. Με ρυθμό που όλο και επιταχύνεται, απογυμνώνονται και οδηγούνται στην τελική δραματική σύγκρουση, όπου το μαχαίρι χώνεται βαθιά κι ο καθένας θα πληρώσει για το μερτικό του στο φταίξιμο. Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα.
Η φωτοανάγνωση και η οργάνωση του χρόνου
Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά σεμιναρίων ψυχολογίας, κάθε Τρίτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27.
Τα σεμινάρια παρουσιάζει η Βασιλική Γιαννακοπούλου, πτυχιούχος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σ’ αυτήν τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:30, το θέμα θα είναι: «Η φωτοανάγνωση και η οργάνωση του χρόνου»
Στόχος του σεμιναρίου είναι να αντιληφθεί ο κάθε συμμετέχων ότι η καθημερινότητα έχει 86.400 δευτερόλεπτα. Έπειτα να αναλάβει την ευθύνη (100%) του τρόπου με τον οποίο δρα, να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες. Στη διάρκεια του σεμιναρίου γίνονται βιωματικές ασκήσεις, παρακολούθηση βίντεο και συζήτηση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δεν χρειάζεται προεγγραφή.
Πληροφορίες Κωνσταντίνος Βόγδανος 231331 8593
Η φωτοανάγνωση και η συναισθηματική νοημοσύνη (μέρος 1 και 2 )
Στόχος του σεμιναρίου είναι να διερευνηθεί η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι συμμετέχοντες απαντούν σε ένα τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης. Επιπλέον παρακολουθούν βίντεο, συμμετέχουν σε βιωματικές ασκήσεις και συζητούν για θέματα που τους απασχολούν.
Τα σεμινάρια παρουσιάζει η Βασιλική Γιαννακοπούλου, πτυχιούχος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η πρώτη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:30, ενώ η δεύτερη την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, την ίδια ώρα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δεν χρειάζεται προεγγραφή.
Πληροφορίες Κωνσταντίνος Βόγδανος 231331 8593