Ξέρω τι θα κάνεις φέτος τον Φλεβάρη!

Ο Φεβρουάριος κάνει  πρεμιέρα στην πόλη με μια σειρά από άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις, παραστάσεις, πράματα και  θεάματα, για μεγάλους και μικρούς! Διαβάζεις, επιλέγεις, σημειώνεις όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις!

ΘΕΑΤΡΟ

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ

Απόλυτα επίκαιρο το θεατρικό έργο του Μπέκετ, ίσως του σημαντικότερου θεατρικού συγγραφέα του 20ού αιώνα, ανεβαίνει στη Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου αμέσως μετά την ορμητική ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 25μελούς θιάσου, όχι για να κατασιγάσει το πάθος μέσα μας, αλλά για να ξαναβρούμε το ρυθμό της αναπνοής μας – μια τόση δα κουκίδα στο σύμπαν είμαστε και το …κάνουμε θέμα!

Πού; Βασιλικό Θέατρο

Πότε; Πρεμιέρα: 3 Φεβρουαρίου

LOLITA RESERVED

Εμπνευσμένο από το ομώνυμο αιρετικό μυθιστόρημα, το “Lolita Reversed” ξαναγράφει από την αρχή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο νυμφίδιο, εξερευνώντας τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι. Η διάσημη παράνομη ερωτική ιστορία του κόσμου, σε μια ολοκαίνουρια εκδοχή δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Πού; Θέατρο Αριστοτέλειον

Πότε; Από Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και για τέσσερις μόνο παραστάσεις

«ΝΤΑ»

Το έργο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα, το οποίο έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και θεατρικές διακρίσεις, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Δημοσθένη Παπαδόπουλου, στην πρώτη του συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά, με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ.

Πού; ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (EMΣ)

Πότε; Φεβρουάριος

 

ΧΟΡΟΣ

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΙ

Η νέα παραγωγή των Χορευτών του Βορρά είναι η σκηνική μεταφορά του Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέυ του Όσκαρ Ουάιλντ. Ο Ντόριαν  -η όψη της τελειότητας χωρίς συναίσθημα– αντανακλά ολόκληρη την κοινωνία. Ένας ολόκληρος κόσμος με ένα κινητό στο χέρι αυτοφωτογραφίζεται. Η γενιά των selfies, της ανάγκης αποδοχής μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της συχνής αυτοέκθεσης, κοιτάζει με αμηχανία το πορτρέτο του Ντόριαν. Μήπως όμως είναι αντανάκλαση; Οι Χορευτές του Βορρά, χωρίς emoticons και pixels ψευδαίσθησης, χορεύουν τη σκοτεινή ιστορία του εθισμού στην εικόνα του Εγώ.

Πού; Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Πότε; 2-4 Φεβρουαρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & B MOVIES

Ο Παύλος Παυλίδης & οι B-movies  θα παρουσιάσουν τραγούδια, τόσο από την εποχή των Ξύλινων Σπαθιών, όσο και από τη μετέπειτα μουσική διαδρομή τους. Οι B-movies, ανανεωμένοι κατά το ήμισυ από τον περσινό χειμώνα, δεν σταματούν να πειραματίζονται και να μας δίνουν συνεχώς κάτι διαφορετικό στη σκηνή, γεγονός που κάνει τις εμφανίσεις τους μοναδικές. Μην τους χάσετε!

Οι B-movies είναι : Τόλης Δεληγιάννης – μπάσο, Ορέστης Μπενέκας – πλήκτρα, Δημήτρης Οικονόμου – τύμπανα, Αλέκος Βουλγαράκης – ηλ. κιθάρα

Πού; Club του Μύλου

Πότε; Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ & ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ

Δύο καλλιτέχνες με συγγενικές μουσικές καταβολές και με το ίδιο πάθος για τη μουσική, ενώνουν δυνάμεις με έναν κοινό στόχο: Τα τραγούδια να γίνουν σημείο συνάντησης τόσο για τους ίδιους, όσο και για μας που ταξιδεύουμε με τον ίδιο τρόπο, αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία μέσα από τη μουσική.

Πού; Block 33

Πότε; Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου

ACTIVE MEMBER LIVE

Με αφορμή το καινούριο τους διπλό album «Ζαλίκι», οι Έλληνες hip hoppers μας υποδέχονται σε μια μοναδική βραδιά όπου θα παρουσιάσουν τραγούδια από το ξεκίνημά τους μέχρι και σήμερα.

Πού; Principal Club Theater

Πότε; Σάββατο 3 Φεβρουαρίου

 

MAGIC DE SPELL & ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ

Οι MAGIC DE SPELL και ο Δημήτρης Πουλικάκος, σε μια λιτή και σταράτη εμφάνιση στον Πολυχώρο Πολιτισμού «We» το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου για μια και μοναδική παράσταση!

Πού; Πολυχώρος We

Πότε; Σάββατο 24 Φεβρουαρίου

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας

97 δημιουργίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών παρουσιάζονται σε αυτή την ενδιαφέρουσα έκθεση που εστιάζει στο «Τέμπλο», ως συμβολικό σημείο συνάντησης του νοητού και του αισθητού, ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στον ανθρώπινο κόσμο (κυρίως ναός) και τον επουράνιο (ιερό βήμα). Στο πλαίσιο της Έκθεσης επιχειρείται μια ανάγνωση του τέμπλου ως σύνθετη λατρευτική, καλλιτεχνική και πολιτισμική αναπαράσταση, παρακολουθώντας την εξέλιξή του μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ναών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Πού; Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πότε; Έως 28 Φεβρουαρίου 2018

 

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΜΦΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΑ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ – ΜΕΡΟΣ Β’»

Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη (μετα)πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες.

Πού; Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Αποθήκη Β1

Πότε; 27 Ιανουαρίου 2018 – 24 Μαρτίου 2018

 

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ ΕΚΘΕΣΗ «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ. ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ»

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου «Η γυναίκα της Ζάκυθος. Σχέδια και ζωγραφική», σε επιμέλεια του Γιώργου Μυλωνά. Ο Τάσος Μαντζαβίνος δίνει πρόσωπο στην ανώνυμη Γυναίκα της Ζάκυθος, μέσα από μια σειρά 11 σχεδίων λαο 6 ζωγραφικών έργων.

Πού; Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Πότε; 8 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου

 

FESTIVALS

8ο BALKAN FEST – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

H Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παιδιά εν Δράσει» – Kids In Action , το περιοδικό «Εξώστης» και ο πολυχώρος WE συνδιοργανώνουν το  Balkan Fest 2018! Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η μεγάλη γιορτή για την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, δίνει δυναμικά το «παρών», αναδεικνύοντας  την  ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα, αλλά και τις ομοιότητες των Βαλκανικών χωρών. Αρώματα, γεύσεις, εικόνες και μουσικές θα ξεναγήσουν τις αισθήσεις μας στις γειτονιές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης!

Πού; Πολυχώρος We

Πότε; Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου

 

1ST THESSALONIKI COFFEE & BRUNCH FESTIVAL

Το Thessaloniki Coffee & Brunch Festival, η μεγάλη γιορτή του καφέ και της κουλτούρας του, φιλοξενείται για πρώτη φορά φέτος στο Περίπτερο των Εθνών (περίπτερο 6, εντός της TIF Helexpo)! Όλοι οι λάτρεις του καφέ θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν διαφορετικές ποικιλίες και χαρμάνια, να παρακολουθήσουν workshops στο coffee lab και να ταξιδέψουν στον θαυμαστό κόσμο του καφέ! Το φεστιβάλ διοργανώνει η ομάδα Soulfood Thessaloniki, που παρουσίασε το Thessaloniki Street Food Festival & Thessaloniki Beer Festival!

Πού; ΔΕΘ – Helexpo Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη

Πότε; Σάββατο 17, Κυριακή 18 & Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

 

LOCAL SHORT FILM FESTIVAL

Οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν για μια ακόμη φορά ραντεβού και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες. 6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις  μικρού μήκους ταινίες τους.  Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.

Πού; Πολυχώρος We

Πότε; Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

 

KIDS CORNER

ΚΟΙΤΑ!

Παραστάσεων συνέχεια, με διπλές παραστάσεις, σε νέο χώρο, στην ΕΜΣ,  για τη βρεφική παράσταση «Κοίτα!», που αφηγείται την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο-λίγο γίνεται παιδί. Η μαμά είναι κάπου εκεί γύρω ή και δεν είναι, αλλά κάθε φορά που κάτι σημαντικό συμβαίνει, εκείνο έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί της την έκπληξη και τη χαρά της ανακάλυψης. Μ’ ένα “Κοίτα!”.

Πού; ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)

Πότε; Κάθε Σάββατο

 

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΙΧ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ KΟΥΤΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ

Τελευταίος μήνας παραστάσεων, για την ευρηματική παράσταση ΚΙΧ, το σύγχρονο παραμύθι, που συνδυάζει μοναδικά τη θεατρική αφήγηση, τη σωματική έκφραση και τους προ-ηχογραφημένους ήχους, δημιουργώντας ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού πραγματοποιώντας πάνω από 150 παραστάσεις και τα τελευταία χρόνια περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία!

Πού; Θέατρο Τ

Πότε; Κάθε Κυριακή, Έως τις 25 Φεβρουαριου

ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΙ ΕΓΓΟΝΙΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΠΗΛΟ

«Παππούδες και εγγόνια» επιστρέφουν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα για ένα εργαστήριο γεμάτο δημιουργίες, αυτή τη φορά από πηλό!  Όλα αυτά, στο πλαίσιο της πετυχημένης δράσης, που φέρνει κοντά παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια μέσα από κοινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες!

Πού; Τελλόγλειο

Πότε; 3 Φεβρουαρίου

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *