Πώς να “ξεκολλήσω” το παιδί από τον υπολογιστή;

Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τη σχέση των παιδιών με την τεχνολογία. Τα tablet και τα κινητά τηλέφωνα φαντάζουν ολοένα περισσότερο απειλή για τη νέα γενιά. Τα παιδιά δείχνουν σημάδια εξάρτησης.  Ο ηλεκτρονικός τρόπος ψυχαγωγίας έχει κερδίσει έδαφος έναντι οποιασδήποτε άλλης παραδοσιακής μορφής. Συχνά στη λύση των ηλεκτρονικών μέσων καταφεύγουν οι ίδιοι οι γονείς. Στα πλαίσια αναζήτησης ελεύθερου χρόνου παραχωρούν στα παιδιά την αγαπημένη τους ηλεκτρονική συσκευή με την οποία θα απασχοληθούν για αρκετή ώρα. Απ’ την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές ζητούν ως ανταμοιβή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, πχ. για τις καλές επιδόσεις στο σχολείο. Οι διαστάσεις του ζητήματος μεγαλώνουν. Φτάνει να αναλογιστούμε ότι όσο τα χρόνια περνούν, συνδεόμαστε ακόμη περισσότερο με την τεχνολογία. Εξοικειωνόμαστε όλες οι ηλικίες από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο. Με απλά λόγια η φωνή της γιαγιάς που ακόμη αντιστέκεται σε λίγο θα μοιάζει απαρχαιωμένη. Υπάρχουν άραγε τρόποι για να μπορέσουμε να “ξεκολλήσουμε” τα παιδιά από αυτή τη σαρωτική tech-power;

Ενισχύστε την άσκηση: Επιλέγοντας παιχνίδια που προτρέπουν τα παιδιά σε κίνηση κερδίζουμε την εκτόνωσή τους και τη σωματική τους απελευθέρωση. Ένα απλό χούλα χουπ, ένα ποδήλατο, ένα skate ή παραδοσιακά παιχνίδια όπως τα μήλα και το κρυφτοκυνηγητό, τα απομακρύνουν από τη οθόνη, τα φέρνουν σε επαφή με φίλους και τα βοηθούν να αποκτήσουν πιο υγιής συνήθειες.

Ενθαρρύνετε δημιουργικές ασχολίες: Η ενασχόληση με τις κατασκευές, τη ζωγραφική, το γράψιμο εξασφαλίζει άμεσο, ανέξοδο και απολύτως δημιουργικό τρόπο ψυχαγωγίας και έκφρασης.

Μην επιβραβεύετε με ηλεκτρονικά παιχνίδια: Επιβραβεύστε μια καλή επίδοση ή συμπεριφορά με ένα βιβλίο, μια εκδρομή ή μια συνάντηση με φίλους.

Προτιμήστε τα επιτραπέζια παιχνίδια: Κάθε φορά που ζητούν τη προσοχή σας, προτείνετε ένα επιτραπέζιο ή ομαδικό παιχνίδι παρά ένα ηλεκτρονικό. Ένας γύρος καραόκε ή παντομίμας μπορεί να εξάψει τη φαντασία τους και να ανεβάσει τη  διάθεση τους με εύκολο και εφικτό τρόπο.

Προγραμματίστε ραντεβού με τους φίλους των παιδιών: Μην παραλείπετε να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τους αγαπημένους φίλους τους, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους στους οποίους θα είναι δύσκολο να σχετιστούν μέσω ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Περιορίστε τα ηλεκτρονικά μέσα στο χώρο:  Μια τηλεόραση στο σαλόνι η οποία θα λειτουργεί συγκεκριμένη ώρα τη μέρα είναι υπεραρκετή.

Μιλήστε στα παιδιά για το περιβάλλον: Εξηγήστε στα παιδιά ότι όσο χρησιμοποιούμε αλόγιστα τα ηλεκτρονικά μέσα που μας δίνονται τόσο επιβαρύνουμε τον πλανήτη.

Μη δαιμονοποιούμε την τεχνολογία: Πάρτε σα δεδομένο ότι η ζωή των παιδιών θα είαι πάτα σε άμεση επαφή με την τεχνολογία και σε πολλά κομμάτια της ζωής θα τους είναι απαραίτητη (πχ. Εκπαίδευση, εργασία κτλ). Μάθετε τα παιδιά να αποδέχονται και να καταρτίζονται στα ηλεκτρονικά μέσα, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τους εθισμούς που μπορεί να φέρουν αρνητικά αποτελέσματα.

Γράφει ο Χρήστος Κρανιώτης .

Ποιητής, συγγραφέας και υπεύθυνος του εργαστηρίου ζωγραφικής Kristiboni (www.kristiboni.gr)

viet69
site
tamil sex