Ταινίες που «έλαμψαν» μέσα από τα soundtracks τους

 

Τις ταινίες τις αγαπάμε για το περιεχόμενό τους. Για τις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία και το σενάριό τους. Γι’ αυτά που έχουν να μας διδάξουν. Υπάρχουν όμως φορές που οι ταινίες μας κέρδισαν εξ αρχής από τα τραγούδια που επιλέχθηκαν για να τις «ντύσουν». Και δεν είναι λίγες! Είναι λίστες ατελείωτες. Παρακάτω λοιπόν είναι η δική μου λίστα: οι 10 ταινίες που ίσως περισσότερο “’άκουσα” παρά “είδα”. Που με κέρδισαν και έγιναν αγαπημένες μου από τις μουσικές τους.

Goodbye, Lenin! (2003)

Γερμανική ταινία με θέμα τη ζωή ενος νεαρού αγοριού, του Alex, από το Βερολίνο, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η μητέρα του, φανατική υποστηρικτής της ΛΔΓ, βλέποντάς το γιο της σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης, παθαίνει καρδιακή προσβολή και πέφτει σε κώμα για μήνες. Όταν, πλέον, ξυπνάει ο Alex, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην ταράξει την «πραγματικότητα» της μητέρας του, που μπορεί να αποβεί γι’ αυτή μοιραία. Οι συγκινητικές ορχηστρικές συνθέσεις του μοναδικού Yann Tiersen, δε μπόρεσαν να περάσουν απαρατήρητες για ακόμα μια φορά, μετά από την ταινία, Amelie. Πρόκειται για κομμάτια που αγαπήθηκαν απευθείας από το κοινό, με ιδιαίτερες προτιμήσεις: Summer 78’, Mothers Journey, Father and Mother, Letters και Watching Lara.

School of Rock (2000)

Ταινία την οποία κάθε ροκάς που σέβεται τον εαυτό του έχει δει, τουλάχιστον, μια φορά στη ζωή του. Ο μοναδικός Jack Black, σε ρόλο «καθηγητή» μουσικής, διδάσκει στα παιδιά ενός ιδιωτικού σχολείου τι εστί ροκ και τα πείθει να δημιουργήσουν μια μπάντα, με σκοπό να λάβουν μέρος σε ένα διαγωνισμό νεοσύστατων γκρουπ. Κλασικές κομματάρες ακούγονται στο background καθόλη τη διάρκεια της ταινίας. Μεταξύ αυτών τα: Touch me – The Doors, Sunshine of your Love – Cream, Immigrant Song – Led Zeppelin, Edge Of Seventeen – Stevie Nicks, It’s A Long Way to the Top – ACDC και Ballroom of Mars – T. Rex.

Singles ( 1992)

Αισθηματική κομεντί, με θέμα τις σχέσεις μιας παρέας νέων από το Σιάτλ, που ζουν σε ένα συγκρότημα κατοικιών, αποκλειστικά για single ανθρώπους. Ταινία της δεκαετίας του ’90, προβάλλει με απόλυτη σαφήνεια την άνθιση του grunge στην Αμερική, μέσα από τον τρόπο ζωής των πρωταγωνιστών και τη μουσική επένδυση. Ακούμε, μεταξύ άλλων, Pearl Jam, Chris Cornell, Alice In Chains και Smashing Pumpkins.

Trainspotting (1996)

Η ταινία που σημάδεψε τα 90’s με την ωμότητα και το μαύρο χιούμορ της είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του σκοτσέζου Irvine Welsh. Παρακολουθούμε την πολυτάραχη ζωή των: Renton, Spud, Αρρωστάκι και Begbie, μιας παρέας άκρως εθισμένης στα ναρκωτικά, που ζει στις φτωχογειτονιές του Εδιμβούργου. Οι επιλογές των τραγουδιών που συνοδεύουν την ιστορία, είναι κάτι παραπάνω από ταιριαστές. Lust for Life από τον Iggy Pop, Born Slippy από Underworld, Perfect Day από Lou Reed και Temptation από New Order, είναι μόνο μερικές από τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές της ταινίας.

The Virgin Suicides (1999)

Το «Αυτόχειρες παρθένοι» σε σκηνοθεσία της Sofia Coppola, είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Jeffrey Eugenides. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μίσιγκαν και αφορά την καταπιεσμένη ζωή των 5 κοριτσιών της οικογένειας Lisbon, τη δεκαετία του ’70. Η μουσική επένδυση της ταινίας είναι απόλυτα σύμφωνη με το δράμα της. Ακούμε, λοιπον, 10cc στο Im Not In Love, A Dream Goes On Forever από Todd Rundgarden, τους Heart στο Magic Man και Crazy On You και φυσικά, το υπέροχο Playground Love από Air (όπως και άλλα από τους ίδιους)!

High Fidelity (2000)

Ακόμα μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο, αυτή τη φορά του Nick Hornby. Ο Rob (John Cusack), ιδιοκτήτης ενός δισκάδικου, λατρεύει τις λίστες και τη μουσική. Ύστερα, από την προδοσία της τελευταίας του σχέσης, κάνει τους απολογισμούς του… πάντα μετά μουσικής. Ακούμε Bruce Springsteen, Belle and Sebastian, Barry White, Elton John, The Velvet Underground, Elvis Costello, Bob Dilan, The Kinks και άλλους πολλούς, γνωστούς κι αγαπημένους.

Almost Famous (2000)

Ημι-αυτοβιογραφία του σκηνοθέτη Cameron Crowe. Ένα λυκειόπαιδο έχει την ευκαιρία να γράψει στο περιοδικό Rolling Stones, για μια ανερχόμενη μπάντα και το τουρνέ τους. Πολύ γνωστά κομμάτια ακούγονται στο background, όπως Sparks από The Who, Stairway to Heaven από Led Zeppelin, The Wind από Cat Stevens, Feel Flows από Beach Boys, κ.α.

Pulp Fiction (1994)

Ο Quentin Tarantino νομίζω δε χρειάζεται συστάσεις. Ούτε η ταινία. Ούτε καν τα soundtrack που ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκειά της. Γνωστά και πολύ λατρεμένα, όλα τους. Dick Dale στη θρυλική διασκευή του Misirlou, Urge Overkill και Girl Youll Be A Woman Soon στη σκηνή του overdosing της Mia Wallace, Son Of A Preacher Man από Dusty Springfield, You Never Can Tell από Chuck Berry και άλλοι μοναδικοί ήχοι.

Pretty In Pink (1986)

Αμερικάνικη ρομαντική κομεντί με το κλασικό story κορίτσι αγαπάει πλούσιο αγόρι και δε ρίχνει μια ματιά στον επί χρόνια –πτωχό πλην τίμιο- κολλητό της. Τα 80s ήταν ακόμα εποχές αθωότητας, οπότε το γραφικό σενάριο συγχωρείται. Συγχωρείται, όμως, και λόγω των εξαιρετικών μουσικών επιλογών. Psychedelic Furs στο Pretty In Pink, INXS στο Do Wot You Do, Bring On The Dancing Horse από Echo& The Bunnymen, The Smiths και Please, Please Let Me Get What I Want …και δε συμμαζεύεται!

Lost In Translation (2003)

Πάλι η Sofia Coppola πίσω από την υπέροχη σκηνοθεσία. Με πρωταγωνιστές, βέβαια, Scarlett Johansson και Bill Murray και θεματικό πυρήνα τη μοναξιά δύο ανθρώπων σε μια ξένη πόλη, δε γίνεται να μη μιλάμε για επιτυχία. Πολλώ δε μάλλον, όταν τα τραγούδια που ακούγονται είναι απολύτως κατάλληλα για την περίσταση. Οι αγαπημένοι Air –πάλι!-, στο Alone In Kyoto, My Bloody Valentine, Death In Vegas, Jesus And Mary Chain και άλλοι Noise Pop, ψυχεδελικοί ήχοι ταίριαξαν πάρα πολύ στη θεματική του σεναρίου.

Άκουσε το playlist!

Γράφει η Δάφνη Τσάρταρου

#music_junkie

viet69
site
tamil sex