Let’s Eat!

Είτε σερβίρουν κρέας είτε ειδικεύονται στα πιάτα με ψάρι, υπάρχουν κάποια εστιατόρια στην πόλη που διαφοροποιούνται με τις γεύσεις τους, τον τρόπο σερβιρίσματος,  το περιβάλλον τους και την ατμόσφαιρά τους. Εδώ το κλασικό μπερδεύεται υπέροχα με το μοντέρνο και καλεί τις παρέες να χαλαρώσουν και απλά να απολαύσουν. Παρακάτω πέντε προτάσεις που ξέρουν πώς να αναμείξουν το γκουρμέ και το διαφορετικό με τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, φτιάχνοντας γεύσεις αλλιώτικες και συνάμα πολύ οικείες…

Φωτογραφία(Σέμπρικο):Ευαγγελία Χρηστίδου

Μούργα: Θα σε πάνε, μόνος σου δεν το βρίσκεις, κι ας είναι στην καρδιά του κέντρου. Θα βάλουν μπροστά σου ένα χειρόγραφο κατάλογο και θα σου τον πάρουν βιαστικά μόλις παραγγείλεις, γιατί είναι ένας και μοναδικός για όλους τους πελάτες. Πιάτα μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών σου, αλλά όλα ένα. Κάθε τόσο το μενού αλλάζει, ανάλογα τα ψάρια, τα κέφια, την έμπνευση. Κάθε φορά που θα πηγαίνεις θα δοκιμάζεις και κάτι διαφορετικό. Και για αυτό θα συνεχίσεις να πηγαίνεις. Ξανά και ξανά.

Φωτογραφίες: Aλεξάνδρα Ευαγγέλου

Γαλέριος: ή αλλιώς τι δουλειά έχει ένα μπαρ μέσα σε ένα πατροπαράδοτο καφενείο. Ξεκινάς με καφέ, συνεχίζεις με φαγητό, παραγγέλνεις το αγαπημένο σου κοκτέιλ, τελειώνεις πάλι με καφέ. Σερβίρει κρέας και ψάρι, ποικιλία τόσο όσο, υπέροχες συνοδευτικές σος και μαγικές τηγανητές πατάτες. Το βρίσκεις δίπλα στην πλατεία Ναυαρίνου, το αγαπάς για την υπέροχα παρεΐστικη ατμόσφαιρά του και σου αρέσει γιατί συνδυάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το φαγητό με την έξοδο – είτε είναι μεσημέρι είτε είναι βράδυ.  Έξτρα μπόνους που εκτιμάς: μουσική από dj.

Φωτογραφίες: Aλεξάνδρα Ευαγγέλου

Σέμπρικο: Καταρχάς σε κερδίζει αμέσως η περιοχή. Ήσυχο σημείο, στο απόκεντρο της πόλης, μπλεγμένο ανάμεσα στα βυζαντινά τείχη. Το κατεξοχήν σποτ των δικηγόρων, καθώς βρίσκεται μια ανάσα από τα δικαστήρια, αλλά και όσων αγαπάνε τις γνώριμες γεύσεις, σε μια ίσως λίγο διαφορετική εκδοχή. Με ελληνικά και ανατολίτικα πιάτα, μεζέδες, μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές, το Σέμπρικο είναι από τα λίγα μαγαζιά στην πόλη που λειτουργεί συνεταιριστικά. Επίσης, είναι από τα πολύ λίγα μαγαζιά στην πόλη που πρότεινε σε άρθρο του η New York Times.

Φωτογραφίες: Eυαγγελία Χρηστίδου

Salumeria: Στημένο σαν ένα μοντέρνο μπακάλικο, είναι ένα μοντέρνο τσιπουράδικο. Μεζέδες, καπνιστά, αλοιφές, τυριά, και κάποια επιλεγμένα πιάτα με λουκάνικα ή ψαρικά είναι ό,τι πρέπει για να οργανώσεις στο λεπτό τσιπουροκατάσταση. Στην πόλη λειτουργούν δύο και είναι στο ίδιο σκεπτικό: μικρά και συμπαθητικά, λίγα τραπεζάκια, ευγενικό σέρβις. Αν με ρωτήσεις, προτιμώ αυτό με θέα την Αρχαία Αγορά στην Ολύμπου.

Φωτογραφίες: Aλεξάνδρα Ευαγγέλου

Οινοχόος: Παλιό, πολύ παλιό στέκι στην πόλη, είναι το μυστικό που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα εδώ και χρόνια, κι ας είναι στριμωγμένο μέσα στα στενά της Μελενίκου. Μπάρα, τραπεζάκια, ξύλο παντού και διακόσμηση που κάνει κάτι από Παρίσι. Έξυπνο και φιλικό σέρβις, άκαπνο περιβάλλον και το πιο ονειρεμένο μοσχαράκι με σάλτσα κόκκινου κρασιού που έχεις δοκιμάσει. Έξτρα: θα κολλήσεις με τη μουσική. Έθνικ, σάουντρακ, τζαζ και διασκευές μέχρι ρεμπέτικα. Σε αυτό το μαγαζί θα ακούσεις από Frank Sinatra μέχρι Ian Curtis.

Φωτογραφία: Δημήτρης Λουζικιώτης/www.louzikiotis.com

Γράφει η Ελένη Ομήρου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *