Γιορτινό Τραπέζι:Kάντε το παραμυθένιο!

 

Χριστούγεννα πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου, κι αν θέλετε να μάθετε… Έχουμε τραπέζι σήμερα!

θα βγάλουμε το καλό σερβίτσιο του γάμου – εκείνο που  χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά τον χρόνο για να μην χαλάσουμε το μαύρο περίγραμμα. Το κεντημένο τραπεζομάντηλο της γιαγιάς, τα  ασημένια μαχαιροπήρουνα, τα κρυστάλλινα ποτήρια, και ό,τι άλλο μπορεί να έχουμε κρυμμένο στον μπουφέ και το βγάζουμε μόνο σε επίσημα γεγονότα. Αυτή τη φορά όμως θα εστιάσουμε και θα «παίξουμε» με μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν πιο διασκεδαστικό το τραπέζι μας για όλους τους καλεσμένους!

Το Θέμα

Θα επιλέξουμε κάποιο concept, όπως για παράδειγμα ένα θέμα από παραμύθι. Αλήθεια πόσα παραμύθια έχουν γραφτεί για την μαγική αυτή γιορτή; Πολλά, παρά πολλά… Ένα από τα πιο αγαπημένα, το οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα, είναι «Ο Καρυοθραύστης», αλλά και «Η Νεράιδα του Χιονιού» , «Η Κλάρα», «Η Βασίλισσα Ζαχαρένια». Γιατί λοιπόν να μην είναι κι αυτοί καλεσμένοι στο τραπέζι μας;

Η πρόσκληση

Θα ξεκινήσουμε κάποιες μέρες νωρίτερα την προεργασία μας, μιας και θα χρειαστούμε τη βοήθεια του ταχυδρομείου, για να φθάσουν οι προσκλήσεις εγκαίρως στα χέρια των καλεσμένων μας. Όπως καταλάβατε αυτήν τη φορά δεν θα πάρουμε τηλέφωνο, ούτε θα στείλουμε μήνυμα, θα κάνουμε κάτι παλιομοδίτικο. θα στείλουμε γράμμα!

Ένας προσεγμένος φάκελος από καφέ ανακυκλωμένο χαρτί, τυλιγμένος μ’ έναν κόκκινο βελούδινο φιόγκο, θα ενημερώνει τους καλεσμένους μας για το θέμα της βραδιά.

Ο παραμυθένιος στολισμός …

Το σπίτι μας θα φορέσει τα γιορτινά του και οι ήρωες μας θα είναι παντού. Στην είσοδο του σπιτιού για να υποδεχθούν τον κόσμο, στο σαλόνι για να μας κάνουν παρέα , στην τραπεζαρία για να πιουν το ποτό τους μαζί  μας, στο τραπέζι για να φάμε παρέα. Τυπώστε αυτοκόλλητα με την παραμυθένια φιγούρα που επιλέγετε, βρείτε ξύλινες φιγούρες με τον Καρυοθραύστη και στολίστε το σπίτι. Επίσης μια ωραία ιδέα να κάνουν και τα παιδιά αντίστοιχες ζωγραφιές.

Μην ξεχνάτε τη μουσική

Αυτό που πετυχαίνει η μουσική είναι να δημιουργεί μία ατμόσφαιρα ζεστασιάς, χαράς, να σε ταξιδεύει μακριά. Σκεφτείτε να ανοίγει η πόρτα του σπιτιού και να ακούτε όμορφες μελωδίες – αμέσως η διάθεση όλων αλλάζει.

Τα χρώματα

Θα «ντύσουμε» το τραπέζι μας στα χρώματα του παραμυθιού. Για παράδειγμα αν έχουμε επιλέξει θέμα «Καρυθραύστη» επιλέγουμε κόκκινα πιάτα, πράσινα ποτήρια, χρυσά μαχαιροπήρουνα, λευκό τραπεζομάντηλο και χρυσόσκονη παντού στο τραπέζι. Και μια σημαντική λεπτομέρεια: πάνω σε κάθε πιάτο θα υπάρχει θα υπάρχει κάποιο απόκομμα από αγαπημένες φράσεις του παραμυθιού!

Τα δώρα …

Για το «καλό» είθισται να κάνουμε ή να ανταλλάσουμε δώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Τα δικά μας δώρα μπορούν να είναι εμπνευσμένα από το παραμύθι που έχουμε επιλέξει. Μάλιστα για τα μικρά παιδιά μπορούν να είναι κάποιες χάρτινες κατασκευές, ενώ και για τους μεγάλους ένας Καρυοθραύστης με πολλές ευχές… ευχές για την καινούργια χρόνια που όλοι περιμένουμε !

Οργανώστε το παραμύθι που αγαπάτε λοιπόν και ζήστε το μαζί με τους καλεσμένους σας! Εξάλλου είναι η πιο παραμυθένια εποχή του χρόνου. Είναι Χριστούγεννα…

 

Γράφει η Φωτεινή Πολιτάκη, ενδυματολόγος και styling editor