Χτίζω την πόλη μου!

‘Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, αρχιτεκτονικής, τεχνολογίας, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και φαντασίας διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ για παιδιά Γ’-Ε’ δημοτικού, με θέμα «Χτίζω την πόλη μου». Η ομάδα των μαθητών που θα πάρει μέρος θα κατασκευάσει τη μακέτα μιας πόλης του μέλλοντος, με την τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων – μιας αειφορικής πόλης.

Το εργαστήριο «Χτίζω την πόλη μου» σχεδιάστηκε στα πρότυπα του σχολικού διαγωνισμού των ΗΠΑ “FUTURE CITY”. Είναι ένα εργαστήριο που θα λαμβάνει χώρα τα απογεύματα του Σαββάτου, και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων τα παιδιά πρέπει να ανταποκριθούν στην αποστολή: Κατασκευάστε μια βιώσιμη και αειφορική πόλη, στην οποία θα θέλατε να ζήσετε στο μέλλον. Πρόκειται για ένα εργαστήριο επιστημών STEΑM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά) που συνδυάζει τεχνολογία, οικολογία και φαντασία.

 

Για την κατασκευή της πόλης (λειτουργική μακέτα με κατασκευές των παιδιών) τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν απλά καθημερινά υλικά και θα εφαρμόσουν αειφορικές και οικολογικές λύσεις. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά πρέπει:

 1. Να σχεδιάσουν το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, όπως το φαντάζονται με τις υποδομές και τις υπηρεσίες της πόλης [κοινωνική μέριμνα].
 2. Να κατασκευάσουν τη μακέτα ενός διαμερίσματος [αρχιτεκτονική κατασκευή].
 3. Να κατασκευάσουν τα κτίρια της πόλης με απλά υλικά προς ανακύκλωση [δόμηση και αρχιτεκτονική].
 4. Να βρουν λύσεις και εφαρμογές για τις μεταφορές [τεχνολογία αυτοκίνησης και αυτοματισμών].
 5. Να εγκαταστήσουν εφαρμογές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης [φυσική, εναλλακτικές μορφές ενέργειας].
 6. Να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη φυσικού περιβάλλοντος στο περιβάλλον της πόλης [οικολογία και φυσική αναβλάστηση].
 7. Να δώσουν όνομα στην πόλη, να την τοποθετήσουν στον χάρτη και να προσθέσουν μνημειακά στοιχεία στην πόλη [γεωγραφία, φαντασία και έκφραση].

 

Κάθε συνάντηση θα εστιάζει σε μια θεματική ενότητα. Ουσιαστικά γίνεται συνδυασμός τεχνολογίας φυσικών επιστημών με έμφαση στην οικολογία και την αειφορία. Μάλιστα τα παιδιά θα επιλέξουν ένα σημείο στον παγκόσμιο χάρτη και θα τοποθετήσουν γεωγραφικό στίγμα της πόλης στο ηλεκτρονικό διαδικτυακό σύστημα Google Map!

 

Στο πλαίσιο των δραστηριότητες περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

 • Κατασκευή πηλοσανίδων εμπλουτισμένες με σπόρους όλων των εποχών για να κατασκευάσουμε εξωτερικούς τοίχους κατοικιών.
 • Κάθε παιδί κατασκευάζει ένα διαμέρισμα 50τ.μ. σε κλίμακα 1/15. Ορίζει τη διαρρύθμιση και τον προσανατολισμό του.
 • Συναρμολόγηση ενός αιωρούμενου μαγνητικού metro για τις συγκοινωνίες της πόλης, καθώς και ενός χειροποίητου μαγνητικού τρένου περιφερειακά της πόλης.
 • Αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών πηγών ηλεκτρισμού και στήσιμο απλής εγκατάστασης παραγωγής ρεύματος από ήλιο, αέρα, έδαφος, νερό.
 • Διακόσμηση της πόλης με χρώματα, γλυπτά και μνημεία, με όραμα για την ιστορία και το παρελθόν της.
 • Σε ζωντανή σύνδεση τα παιδιά παρακολουθούν καθημερινά στιγμιότυπα από μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και συνεργάζονται σε υποομάδες για την κατασκευή του πιο ευφάνταστου κτιρίου της πόλης μας.

 

Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της συνολικής λειτουργικής μακέτας στους γονείς. Μέρος των δραστηριοτήτων μπορεί να προετοιμαστεί στο σπίτι για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών.

Ομάδες εργασίας παιδιών για την κατασκευή μακέτας πόλης είναι μια διαδεδομένη καλή πρακτική σε σχολεία των ΗΠΑ, όπου έχει καθιερωθεί και ο σχετικός σχολικός διαγωνισμός Future City. Στο ίδιο πνεύμα είναι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΟΗΣΙΣ «Χτίζω την πόλη μου». Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται από τη «Γνώση και Εμπειρία».

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ηλικία: από Γ΄ μέχρι Ε’ Δημοτικού

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατο 3, 10, 17, 24/3

Ώρα: 16.00 – 18.00

Κόστος συμμετοχής: 75€

www.noesis.edu.gr

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *